Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Araba Geri Vitese Geçmiyor, Nedeni Ne Olabilir?

22 Eylül 2020

Günlük yaşantıda gerek düz gerekse otomatik vitesli araçlarda pek çok farklı sorun yaşanabilir. Bu sorunlar, nedenleri ortaya çıkarılmadan, üstün körü çözülmeye çalışıldığında çok daha ciddi arızalara neden olabilir. Bu nedenle ister otomatik ister düz vites olsun, tüm araçlarda yaşanan sorunların asıl kaynaklarını bulmak gerekir. Bu tarz yaygın sorunların başında geri vitese geçememe sorunu gelmektedir.

Geri vitese geçememe sorunu, otomatik vitesli araçlarda olduğu kadar düz vitesli arabalarda da yaşanır. Bu durumda, araç geri vitese takılmasına rağmen geri gidemez. Eğer siz de ara ara da olsa aracınızda buna benzer bir sorun yaşıyorsanız, aracınızın iç donanımıyla ilgili önemli bir problem söz konusu olabilir. Bu sorunu tamamen ortadan kaldırmak için detaylı bir bakım ve inceleme yaptırmanız gerekecektir.

Araba Geri Vites Atmıyor, Nedeni Ne Olabilir?

Aracınız, geri vitese taktığınızda bazen kolayca geri gittiği hâlde bazen de vitesin geçmemesi sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Bu durumda genellikle aşağıdaki arızalardan kaynaklı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz:

  • Yanlış vitese geçme ya da boşa düşme sorunu
  • Geri vites dişlisinde mekanik bir arıza
  • Vites kutusunda mekanik bir arıza
  • Baskı balatanın kırılmış ya da bitmiş olması
  • Debriyaj balatasının bitmiş olması
  • Senkromeç arızası
  • Şanzıman yağının azalması sorunu

Aracınızda geri vitese geçememe sorununun nedenini anlamak için öncelikle aracın debriyaj sisteminin sağlıklı çalışıp çalışmadığını kontrol etmek gerekir. Şanzıman sağlam çalışıyor olsa da sorun, debriyajınızdan kaynaklanıyor olabilir. Bazı durumlarda debriyajın oynaması ya da arızalanması durumunda da geri vitese geçmede sorun yaşanabilir. Vites geçişini baskı balataya iletemeyen debriyaj nedeniyle problem ortaya çıkar. Eğer debriyaj sisteminde sorun yoksa bir diğer yaygın sorun olan vites kutusu arızaları kontrol edilmelidir. 

Senkromeç Arızası

Özellikle vites kutularında yer alan senkromeçlerden kaynaklı arızalar, vites geçememe sorununa neden olabilir. Senkromeç sorunu, vites kutusundan gelen seslerle anlaşılabilir. Araçlarda vites sayısı kadar olan senkromeçlerin genellikle hepsi birden arızalanmaz. Bu sorunda arızalanan dişlideki vites geçişi sorunlu olur. Eğer geri vitesteki senkromeçte sorun varsa geri vitese geçişte sorun yaşanması kaçınılmazdır.

Bir diğer vites geçememe sorunu da şanzıman yağının azalmasıyla ilgilidir. Bu yağ azaldığında araçtaki parçalar arasındaki sürtünme artar. Bu sürtünme, vites değiştirirken zorlanmalara neden olur. Bazen ne yaparsanız yapın aracın vitese geçememesine neden olur. Bu sorunu yaşamamak adına aracın periyodik bakımlarla yağ kontrolünün yaptırılması gerekir. Geri vitese geçememe sorunu yaşıyorsanız şanzıman yağınızın azalıp azalmadığını kontrol ederek çözüme ulaşabilirsiniz.

Baskı Balata Sorunları

Baskı balatanın kırılmış ya da bitmiş olması durumunda ise araç, çalışmıyorken viteslere rahatça geçerken, çalışırken zorlanır. Bazı durumlarda da vitese hiç geçemez. Baskı balatanın bir anda bitmesi söz konusu değildir; genellikle zaman alır. Debriyaj bitmesi durumunda debriyaj kaçırması ve vites geçiş sorunları yaşanır. Baskı balatanın değişmesi için şanzıman indirilmeli ve değişimin ardından geri takılmalıdır. Geri vitese geçiş sorununda baskı balataların bitmiş olabileceği ihtimalini mutlaka değerlendirmek gerekir.

Bazen sadece belirli bir vites geçişinde sorun yaşanabilir. Örneğin, eğer sadece geri vites geçişinde sorun yaşıyor; diğer viteslerin geçişinde hiç bir problemle karşılaşmıyorsanız geri vites dişlisinde bir sorun olması ihtimali yüksektir. Spesifik dişli arızaları, sadece söz konusu viteste sorun yaşanmasına neden olur. Bu nedenle bu tür bir durumda geri vites dişlisinin kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesi gerekebilir.

Otomatik araba geri vitese geçmiyor ise yukarıda sözü edilen yaygın nedenleri mutlaka gözden geçirmeli; arızanın daha masraflı ve büyük bir hâle dönüşmemesi adına gerekli önlemler alınmalı ve tamirler yaptırılmalıdır. Siz de sigorta şirketinizdeki uzman bilirkişilerden destek alabilir; geri vitese geçememe sorununa yönelik gerekli müdahalelerde bulunabilirsiniz.

Geri Vitese Nasıl Geçilir?

Geri vitese geçememe sorunu, bir kez olabileceği gibi bazen sık sık tekrarlanan can sıkıcı bir soruna da dönüşebilir. Bu durumda araçta mutlaka mevcut bir arızanın bu duruma yol açtığı ve o arızanın giderilmesiyle sorunun rahatlıkla ortadan kalkacağı bilinmelidir. Yukarıda yer alan sorunların bir bir kontrol edilmesi, yaşadığınız sorunun kaynağını ortaya çıkaracaktır. Aracınızı servise götürerek geri vitese geçememe sorununa yönelik kontrolleri yaptırabilir ve kesin çözüm elde edebilirsiniz.

Geri vites dişlisinde oluşan senkromeç hatası da geri vites geçememe sorununun nedeni olabilir. Bu tür durumlarda kendini, sürtme sesi ve vitese geçememe gibi belirtilerle gösteren bir sorun başlar. Problemin çözüme kavuşturulması için şanzıman sökülerek senkromecin değiştirilmesi gerekir. Bu şekilde araçta yaşanan geri vitese geçememe sorunu da ortadan kalkar. 

Şanzıman Yağı Kontrolü

Eğer sorununuz debriyaj kutusu kaynaklıysa buna yönelik bir tamir, aracın geri vitese kolaylıkla geçebilmesini sağlar. Şanzıman yağının azalması ya da bitmesi durumunda da tek yapılması gereken, yağın takviye edilmesidir. Bu sayede parçalar arasındaki sürtünmeler yok olacak ve vitese geçişte yaşanan sorun, ortadan kalkacaktır.

Çalışır hâlde yaşanan vitese geçiş sorunu için baskı balatanın durumu da mutlaka kontrol edilmelidir. Baskı balatanın bitmiş olması da sorunun kaynağı olabileceğinden balata değişimi gerekebilir. Bu durumda şanzımanın indirilmesiyle baskı balata değişimi yapılır. Değişimin ardından geri vitese geçme sorunu da ortadan kalkmış olur.

Eğer siz de yukarıda bahsedilen sorunları sık sık yaşıyor, aracınızda belirli aralıklarla geri vitese geçememe problemiyle karşılaşıyorsanız, sigortaladim.com ile sorunun çözümüne ulaşmanız artık çok kolay. Sigortaladim.com'da yer alan farklı sigorta paketlerinden uygun fırsatlarla yararlanabilir; aracınızla ilgili tüm tamir ve bakım hizmetlerini kolaylıkla yaptırabilirsiniz.

Aracınızın ihtiyaç duyduğu çözüme sigortaladim.com'un uzman ekibi aracılığıyla ulaşın!

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Deprem Hasarı İhbarı Ve Tazminat Ödeme Süreleri
Aracıma Vurup Kaçtılar Ne Yapmalıyım?
Konut Poliçesi Kapsamında Hasar Oluştuğunda Ne Yapılmalıdır?
Kaza Tespit Tutanağı Nedir? Nasıl Doldurulur?
Trafik Sigortasında Manevi Tazminat
Otomatik BES'te İkinci Adım

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam