blog blog

Engelliler İçin ÖTV Muafiyetli Araç Limiti 2025

20 Mart 2025

Engelli bireyler için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti, otomobil alımlarında önemli bir ekonomik kolaylık sağlıyor. Her yıl yeniden düzenlenen bu muafiyet hem bireylerin bütçelerine katkıda bulunuyor hem de daha geniş araç seçeneklerine erişim imkanı sunuyor. 

2025 yılı için güncellenen ÖTV muafiyeti araç alım limiti, engellilerin yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefliyor. Yazımızın devamından 2025 yılı itibarıyla geçerli olacak ÖTV muafiyeti ile ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

2025 ÖTV Muafiyeti Üst Limiti Ne Kadar Olacak?

2025 yılı için yeniden değerleme oranının açıklanmasıyla birlikte, engelli bireylerin araç alımında yararlanabileceği ÖTV muafiyeti üst limiti de netleşti. 

2024 yılında bu limit 1 milyon 561 bin 255 TL olarak belirlenmişti. Ancak 1 Ocak 2025 itibarıyla yüzde 43,93 oranında artırılarak 2 milyon 247 bin 114 TL’ye çıkarılacak. Bu düzenleme ile engelli bireylerin ÖTV muafiyetiyle alabileceği sıfır araçların üst fiyat sınırı, yeni yıldan itibaren 699 bin TL’lik bir artış göstermiş olacak.

ÖTV muafiyeti, yüzde 90 ve üzeri engelli raporu bulunan bireyler ya da belirli şartları karşılayan yakınları için uygulanabiliyor. Bu düzenleme, engellilerin hayatını kolaylaştıracak şekilde ekonomik erişilebilirliği artırmayı hedefliyor.

ÖTV muafiyetinden faydalanabilmek için engellilik oranının yüzde 90 ve üzerinde olması gerekiyor. Yüzde 90 ve üzerinde engele sahip olan kişiler için herhangi bir yaş sınırı bulunmazken, araç sahibinin belirlediği kişiler de aracı kullanma hakkına sahip olabiliyor. Ayrıca bu kişiler aracı satın alma yetkisine de sahip olabiliyor.

Şehitler için uygulanan ÖTV muafiyetinden ise bir defaya mahsus olmak üzere eş veya çocuklarından biri faydalanabiliyor. Şayet eş veya çocuk yoksa, bu haktan anne veya babadan biri yararlanabiliyor.

Engelli ÖTV İndirimi Hangi Araçlar İçin Geçerli?

ÖTV muafiyeti kapsamında araç alımı yapılırken motor silindir hacmi 1600 cc ve altındaki binek otomobiller, 2800 cc ve altındaki hafif ticari araçlar ile tüm motosikletler tercih edilebiliyor.

ÖTV’siz Engelli Araçlarında Yerlilik Oranı Şartı

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, ÖTV’siz engelli aracı satın alacak bireyler, en az %40 yerlilik oranına sahip modelleri tercih edebilecek. Bu düzenlemeyle, ithal lüks araçların engelli aracı statüsünde alınmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Bir aracın ÖTV’siz engelli aracı olarak satın alınabilmesi için yerlilik oranının en az %40 olması gerekecek. Bu düzenleme, engelli bireylere kolaylık sunarken aynı zamanda yerli araç üretimini teşvik etmeyi hedefliyor. Daha önce %20 olarak uygulanan bu oran, 2025 itibarıyla %40’a çıkarıldı. Bu nedenle, engelli bireyler ÖTV muafiyeti avantajını her marka ve model araç için değerlendiremiyor.

Engelli Araç Alımında On Yıl Sınırı

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, engelli araçları için süre sınırlamasında da düzenlemeye gidildi. Bu kapsamda, engelli bireyler araçlarını artık 5 yıl yerine 10 yılda bir değiştirebilecek. Ayrıca, alınan araçlar 10 yıl boyunca satılamayacak.

ÖTV’siz Alınabilecek Araçlar Neler?

27 Aralık 2024 itibarıyla Türkiye'de ÖTV'siz engelli araç kriterlerini karşılayan 5 markanın 10 farklı modeli bulunuyor. Bu modeller arasında FIAT’tan Egea Sedan ve Egea Cross, Renault’tan Clio ve Megane Sedan, Toyota’dan Corolla ve C-HR, Hyundai’den i10, i20 ve Bayon ile Togg’dan T10X yer alıyor.

2025 yılında, Togg T10F modelinin de eklenmesiyle bu sayının 11’e çıkması bekleniyor. Türkiye’de üretilen tüm araçların yerli katkı oranları, her yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanıyor.

Bakanlığın 2024 yılına ait “Motorlu Araçlar Yerli Katkı Oranı Beyanları” listesine göre, FIAT Egea Sedan’ın yerlilik oranı %52-62, FIAT Egea Cross’un %54-62, Hyundai i10’un %60-64, Hyundai i20’nin %57-62, Hyundai Bayon’un %57-61, Renault Megane Sedan’ın %40.6-57, Renault Clio’nun %40.6-69.5, Toyota Corolla’nın %45-49 ve Toyota C-HR’ın %44-45 olarak belirtiliyor. Listede henüz yer almayan Togg T10X’in ise %51 yerlilik oranına sahip olduğu biliniyor.

Trafikte karşılaşılabilecek beklenmedik riskler için Türkiye’deki motorlu araç sahiplerinin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu trafik sigortanızı sigortaladim.com ile birkaç dakika içinde satın alabilirsiniz. Siz de hemen sigortaladim.com’dan trafik sigortası teklifi alın, tek ekrandan 20’den fazla sigorta şirketinin teklifini karşılaştırarak ihtiyacınıza uygun olan poliçeyi online olarak satın alın!

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Elektrikli Araç Teknolojisi Nedir? BEV, HEV, PHEV ve FCEV Ne Demek?
Şirket Araçlarına Taşıt Tanıma Sistemi Zorunluluğu (UTTS)
ÖTV’siz Araç Kullanımında Yeni Dönem: Üçüncü Kişilerin Aracı Kullanımı Yasaklandı
Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı
Elektrikli Otomobilini Evde Şarj Edenler Dikkat: 5 bin kWh Limiti
Tesla Model Y Şarj Rehberi: NMC ve LFP Bataryalar İçin Tavsiyeler
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam