5 Yıldızlı Dijital Deneyimi Yaşa
Araç Değer Kaybı Hesaplama Aracı
Günümüzde en sık kullanılan ulaşım araçlarından birisi otomobillerdir. Bu araçlar genel olarak sıfır veya ikinci el olarak satılmaktadır. Bu durumda sıfır olarak alınan araçlar belli bir süre kullanıldıktan sonra herhangi bir kazaya karıştıklarında ve hasarlı bölgelerde değişim yapıldığında araçta değer kaybı oluşmaktadır. Kaza yapmış veya parçaları değiştirilmiş olan araçların belli parametreler yardımı ile araç değer kaydı hesaplama işlemi yapılabilmektedir. Bu şekilde hem satıcılar hem de alıcılar 2. el araç alırken daha fazla para ödemekten veya olduğundan daha ucuza satış yapmaktan kurtulmaktadır. Online araç değer kaybı hesaplama işlemini hızlıca yaparak satış esnasında bile aracın değerinin ne kadar olması gerektiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Araç değer kaybı nedir sorusu, özellikle araç alacak veya satacak kişiler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu noktada ilk olarak araç değer kaybı hesaplama işleminin nasıl yapıldığını bilmek gerekmektedir. Ancak daha genel ifadeler ile anlatmak gerekir ise sıfır bir aracın trafikte geçirdiği sürenin yanı sıra geçirdiği kazaların ve bu kazalar sonucunda değişen parçalarının tamamı araca değer kaybı olarak yansımaktadır. Araç değer kaybı hesaplama formülü sayesinde oldukça kısa zamanda neredeyse tüm araçlar için yaklaşık bir piyasa değeri öğrenilebilmektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Oluşur?
Araç değer kaybı çok farklı şekillerde oluşabilmektedir. İlk olarak bir aracın sıfır alındıktan sonra 2. el olması başlı başına bir değer kaybı unsurudur. Bunun yanı sıra aracın kaç yaşında olduğundan kilometresine kadar pek çok farklı unsur burada hesaba katılmaktadır. Ancak araç değer kaybı nedir sorusunun en önemli cevabı bir kaza sonucunda aracın orijinal parçalarının değişmesidir. Bu noktada orijinal parçaların değişmesi büyük bir değer kaybına yol açabilmektedir. Sizde aracınızın değer kaybını öğrenmek istiyorsanız gerekli bilgileri araç değer kaybı hesaplama motoru sayfasına yazdıktan sonra saniyeler içinde aracın değer kaybını öğrenebilirsiniz.
Araç Değer Kaybında Araç Sahibi Hakları
Bir kaza sonucunda araçta değer kaybı yaşandığında araç sahipleri ilk olarak araç değer kaybı nasıl alınır sorusunu sormaktadır. Bu noktada bilinmelidir ki trafikte yer alan her aracın sigortasının var olması gerekmektedir. Özellikle maddi hasarlı trafik kazalarında araçların sigortalarının olması hatalı sürücünün büyük bir masraf yükü altında kalmasını önlemektedir. Bunun yanı sıra hatasız olarak kazaya karışan sürücü de hatalı sürücünün sigorta şirketine araç değer kaybı başvurusu yaparak zararının karşılanmasını talep edebilir. Araç sahibi, hatalı aracın herhangi bir sigortası olmadığı durumda ise direkt olarak sürücüye yönelik olarak araç değer kaybı davası açabilmektedir.
Hangi Sigorta Araç Değer Kaybını Karşılıyor?
Maddi hasarlı bir araç kazası yaşandığında kullanıcılar ilk olarak araçlarının tamiratı daha sonra da değer kaybından dolayı bazı sıkıntılar yaşamaktadır. Bu noktada trafik sigortası araç değer kaybı alma şartları sağlandığı sürece hatasız olan sürücünün değer kaybını karşılamaktadır. Ancak bazı durumlarda iki tarafın da hatasız olduğu kazalar yaşanabilmekte veya kusurlar eşit olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise kasko önem arz etmeye başlar. Pek çok sigorta şirketi kasko hizmetinde değer kaybını karşılamayacağını belirtse de kimi şirketler bu zararı karşılamaktadır. Bu gibi durumlardan muzdarip olmamak için Kasko yaptırmadan önce şirketin size sağladığı hakları okumanız önerilmektedir.
Araç Değer Kaybı Başvurusu
Araç değer kaybı maddi hasarlı olarak meydana gelen kazalarda özellikle herhangi bir kusuru olmayan tarafın bir zarara uğramaması için kanun tarafından öngörülen bir haktır. Bu noktada araç değer kaybı şartları sağlandığı sürece hatalı olan şoförün sigorta şirketine başvurularak bu kayıp talep edilebilmektedir. Bu noktada başvuru yapılırken ilk olarak kaza hakkında kısaca bilgi verilmeli, sorumlu kişinin adı ve aracın plakası yazıldıktan sonra araçta meydana gelen değer kaybı belirtilerek istenmelidir. Bu başvuruya konu ile ilgili olan tramer kaydının ve kaza tespit tutanaklarının da eklenmesi önem arz etmektedir. Herhangi bir sigorta şirketine bağlı olmayan kişiler için ise direkt olarak bu kişiye açılacak bir dava ile hasar ve değer kayıpları istenebilmektedir.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Bir aracın değer kaybı hesabı nasıl yapılır sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Bu noktada ilk olarak aracın üretildiği tarih önem taşımaktadır. Aracın yaşına göre değerinde düşüş meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra daha önce kaza yapıp yapmadığı da son derece önemlidir. Diğer bir önemli husus ise aracın ne kadar kilometre yol yaptığıdır. Kısa zamanda çok yol yapan araçlar aynı süreçte daha düşük kilometreli araçlara göre daha fazla değer kaybı yaşamaktadır. Son olarak aracın trafiğe çıkış tarihi ve pazar değeri de hesaplama sırasında önem taşımaktadır. Daha pahalı araçlar daha büyük değer kaybı yaşamaktadır.
Sigortaladım.com’dan Araç Değer Kaybı Hesaplama Aracı
Kişiler sahip oldukları veya almak istedikleri araçların satış bedelleri ile mevcut değer kayıpları arasında hesaplama yapmak isteyebiliyorlar. Ancak bu noktada çok fazla parametre ve oran bulunmasından dolayı kafa karışıklığı oluşabilmektedir. Bu noktada sitemizde yer alan araç değer kaybı hesaplama aracı üzerinden istediğiniz aracın özelliklerini girerek ne kadar değer kaybı olduğunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Yine sitemiz üzerinden araç değer kaybı hesaplama örneği görebilir ve hesaplamalarınızı buna göre yapabilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Formülü
Araç değer kaybı hesaplanırken pek çok kullanıcının mağdur olmasından ve bu noktada dam bir standart olmamasından dolayı kanun koyucu 2020 yılında yayımladığı bir yönetmelik ile değer kaybı formülünü ortaya koydu. Bu noktada araç değer kaybı hesaplama yöntemleri şu şekilde sayılmıştır:
Hasar Büyüklüğünün Belirlenmesi
Hasar büyüklüğünün belirlenmesi kısmı da kanun koyucu tarafından ortaya koyulmuştur.
Hasar Boyutu Kat Sayısı
Maddi hasarlı bir araç kazası yaşandığında ortaya çıkacak hasarın değerlendirilmesini de düzenleyen kanun koyucu bu noktada araç sahiplerinin kafa karışıklığını gidermiştir. Araç değer kaybı hesaplama programı bu oranlar çerçevesinde hesaplamalar yapmaktadır.
Araç Değer Kaybını Kim Öder?
Bir kazada araçların değer kaybının hangi sürücünün sigorta şirketi tarafından karşılanacağı bazen karışıklıklara yol açabilmektedir. Özellikle hem zorunlu trafik sigortası hem de kasko devreye girebileceği için araç değer kaybı kimden istenir sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Kazada iki araç var ise ve biri kusurlu diğeri kusursuz veya daha az kusurlu ise, kusurlu olanın sigortası kusursuz olan kişinin değer kaybını karşılayacaktır.
Kasko Araç Değer Kaybını Karşılar Mı?
Maddi hasarlı bir trafik kazasında kaskonuzun sizin zararınızı karşılaması için ilk olarak oluşan kazada diğer kişilerin sigortasının sizin değer kaybınızı karşılamamış olması gerekir. Herhangi bir karşılama olmadığı taktirde kaskonuza başvurarak değer kaybınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Davasında Zaman Sınırı Var Mı?
Maddi hasarlı bir trafik kazası meydana geldiğinde kimi zaman zararınızın karşılanması için değer kaybı davası açmanız gerekebilmektedir. Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey 2 yıllık araç değer kaybı zamanaşımı kuralına uymanız gerektiğidir. Ayrıca kimi sigorta şirketleri araç değer kaybı kilometre sınırı koyabilmektedir. Sözleşme yaparken bu gibi durumlara dikkat etmeniz önem taşır.
Araç Değer Kaybı Nasıl Tahsil Edilir?
Bir kaza sonucunda, araç değer kaybınızı tahsil etmek istiyorsanız ilk olarak kaza ile ilgili belgeleri toplamanız ve ardından ilgili sigorta şirketine sunmanız gerekmektedir. Araç değer kaybı formu olarak da bilinen bu dosya ile zararınızın karşılanmasını talep edebilirsiniz.