5 Yıldızlı Dijital Deneyimi Yaşa

star7/24 çekici ve hasar hizmetiKasko ve Trafik sigortası alan herkese 7/24 çekici ve hasar hizmeti
starGüvenilir ortaklık yapısıGüvenilir ortaklık yapısı
starGüvenli bilgi paylaşımıAlışverişten akaryakıta, muayeneden servis indirimine birçok fırsat!
starEn çok sigorta şirketiUygun Ürün, uygun fiyat, hızlı satınalma
starUygun ürünBilgilerin bizimle güvende
araç kasko değer hesaplama

Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Aracı

Günümüzde kullanılan araç sayısında oldukça büyük bir artış yaşanmaktadır. Bu noktada kullanıcıların yeni bir araç alırken dikkat ettikleri en önemli noktalardan birisi ise aracın daha az yakıt tüketimine sahip olmasıdır. Daha az yakıt tüketen araçlar kullanım noktasında benzerlerinden çok daha karlı olabilmektedir. Bu noktada kullanıcılar yakıt tüketimi hesaplama araçlarını kullanarak araçlarının kilometre başına ne kadar tüketim yaptığını bulabilmektedir. Bunun yanı sıra dizel yakıt tüketimi hesaplama gibi aracın kullandığı yakıt çeşidine göre farklılaşan hesaplama araçları da bulunmaktadır.

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Temel birkaç kural uygulandığında aracın ortalama yakıt tüketimini hesaplamak oldukça kolaydır. Burada karşımıza çıkan ilk zorluk farklı araç tipleri ve yakıt türleri olmasıdır. Ancak yakıt hesaplama litre üzerinden yapıldığı içi temel kurallar neredeyse tüm araçlar için geçerlidir. İlk olarak aracın içindeki yakıt bitmek üzereyken belli tutarda veya tamamen deponun doldurulması gerekmektedir. Bu noktada ya aracın kilometre sayacı sıfırlanmalı ya da mevcut kilometre bir kenara not edilmelidir. Depo bittiğinde gördüğünüz kilometreden not aldığınız kilometreyi çıkardıktan sonra yakıt için ödediğiniz ücret kat edilen mesafeye bölünmelidir. Çıkan sonuç aracınızın bir kilometrede ortalama yakıt tüketimini size vermektedir.

KM Başına Yakıt Tüketimi Nasıl Belirlenir?

Araçların km başına tükettikleri yakıtın hesaplanması için kısa bir formül öngörülmüştür. Bu noktada ortalama yakıt tüketimi hesaplama yapılması için ilk olarak alınan yakıt miktarına A diyelim. Bu yakıt ile gidilen yol ise kilometre cinsinden B olsun. A’nın B’ye bölünmesi sonucunda ortaya çıkan miktar aracınızın mesafeye göre yakıt tüketimi hesaplama sonucu olmaktadır.

Yakıt Türüne Göre Yakıt Hesaplaması

Kullanıcıların aklındaki en büyük sorulardan birisi ise hangi yakıt tipinin daha avantajlı olduğudur.Yakıt tüketimi hesaplama litre üzerinden olduğu için tüm yakıt çeşitleri için uygundur. Bu noktada her yakıt tipi kendisine göre uygun alanlarda kullanıldığında diğer çeşitlere göre farklı avantaj sağlamaktadır. Örneğin şehir içi günlük kullanımda düşük hızlarda sürülen araçlar için dizel araçlar önerilmektedir. Daha kısa süreli kullanım için alınan arabalarda ise konforun sağlanması amacı ile benzinli çeşitler önerilmektedir. Aracınızdan ortalama bir performans için LPG sistemleri tercih edilebilmektedir. Kısaca yakıtların sağladıkları faydalar kullanıcı tipinin değişikliklerine göre değişim göstermektedir.

Araç Yakıt Tüketimi Üzerine Etkili Olan Faktörler

Günlük kullanım içinde araç tipinden dolayı farklılaşan yakıt tüketimi bir de aracın diğer özelliklerine göre de farklılık gösterebilmektedir. Araç yakıt tüketimi hesaplama sırasında aynı modelde iki aracın arasında kullanılan yakıt miktarında farklılıklar meydana gelebilmektedir. Aynı modelde olan iki otomobil arasındaki yakıt tüketimi farklılığını ortaya çıkaran unsurlar ise şu şekildedir:

  • Aracın yüksek hızlarda kullanılması veya sıklıkla ani hızlanmaların yaşanması aracında daha fazla yakıt tüketmesine neden olacaktır.
  • Aracın ağırlığı arttıkça istenilen hıza çıkmak için aracın tüketmesi için gereken yakıt artmaktadır. Bundan dolayı aracın içindeki veya bagajındaki ağırlıklar yakıt tüketimi açısından önem arz etmektedir.
  • Özellikle manuel araçlarda önemli bir konu olan aracın yüksek devirde kullanılması motorun daha fazla yakıt tüketmesi anlamına gelmektedir. Daha yüksek devirde kullanılan araçlar daha fazla yakıt tüketmektedir.
  • Yakıt tüketimi hesaplama açısından diğer bir önemli nokta ise aracın lastik basıncının gerekenden fazla veya az olması da sürtünmeyi etkileyeceği için yakıt tüketimi artırabilmektedir.
  • Aracın belli bir hızda gittiği sırada sıklıkla fren kullanılması da yakıt tüketimini artırmaktadır.
  • Klima da aracı ısıtmak veya soğutmak için yakıtı kullanacağı için klima kullanımı da yakıt tüketimini artırmaktadır.
  • Karlı veya yağmurlu havalarda asfaltta veya diğer yüzeylerde oluşan sürtünme artacağı için araçların kullanacakları yakıt miktarı da artmaktadır.
  • Son olarak aracın periyodik bakımlarının aksatılması motorun ve diğer bölümlerin optimum fayda sağlamasını önleyecek ve yakıt tüketimini artıracaktır.

Doğru Hesaplama ile Yakıt Tasarrufu Yapmak

Kullanıcıların yakıt tüketimi hesaplama formülü sonrasında ulaştıkları sonucu bazı kurallara uyarak daha da düşürmeleri mümkündür. İlk olarak kullanılacak aracın ne kadar süre ile kullanacakları ve nerede kullanacakları önem taşımaktadır. Uzun yolda kullanılmak amacı ile alınan araçlar şehir içinde kullanılmak amacı ile kullanılan araçlardan farklı olmalıdır. Bunun yanı sıra şehir içinde de kısa mesafede kullanılan araçların LPG gibi yakıt çeşitlerini kullanması önerilirken burada tasarruf yapmak için en önemli olan şey aracın kullanım süresidir. Örneğin bir benzinli araç dizel araçlara göre daha ucuz olabilmektedir ancak uzun kullanım sonrasında aracın benzin maliyeti bu farkı ortadan kaldırmakta ve zarar edilmesine yol açabilmektedir. Araç almadan önce bu aracın ortalama olarak ne kadar kullanılacağının belirlenmesi ve buna göre bir araç tercih edilmesi gerekmektedir.

Sigortaladim.com’dan Araç Yakıt Tüketimi Hesaplama Aracı

Günümüzde araç kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Kullanıcıların araçlarını alırken veya kullanırken genellikle yakıt tüketimi hesaplama nasıl yapılır sorusunu soruyorlar. Burada temel olarak yapılması gereken şey belli bir mesafede tüketilen yakıt miktarını ve o yakıt için ödediğiniz ücreti gidilen mesafeye bölmektir.

Alınan Yakıt Gidilen Mesafe Ortalama Kilometre Başına Tüketim
1.000 TL 300 km 3,3 TL
1.000 TL 400 km 2,5 TL
1.000 TL 600 km 1,6 TL

Burada araçların özellikle şehir içi yakıt tüketim hesaplama yapılarak araçları genel olarak ilgilendiren tüketim hesabı yapılmalıdır.

Yakıt Tüketimi Neden Artar?

Yakıt tüketiminin artması pek çok farklı parametre ile alakalı olabilmektedir. Aracın devam eden kullanım süreci boyunca birbirinden farklı ihtiyaçları oluşabilmektedir. Bu ihtiyaçların tam ve doğru bir şekilde karşılanamadığı durumlarda yakıt tüketiminde artışlar yaşanabilmektedir. Araç yakıt tüketimi litre başına gidilen mesafeyi kullanıcıya sunmaktadır. Ancak aracın özellikle hızlı kullanılması veya gereğinden fazla frene basılması gibi durumlar yakıt tüketiminde artışa neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra aracın sıklıkla yüksek devirde seyir halinde olması da yakıt tüketimini etkilemektedir. Ayrıca araç motorları, gerekli bakımların zamanında yapılmadığı takdirde zamanla eskiyebilmekte ve daha önceki performansına ulaşamamaktadır. Eskiyen motorlar daha fazla yakıt tüketmekte ancak daha az güç üretebilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçilebilmesi için periyodik bakımların aksatılmaması aracın yağ ve su durumuna dikkat edilmesi gerekmektedir.

Yük Ağırlık Yakıt Tüketimini Etkiler Mi?

Yük aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörlerden biridir. Bundan dolayı bir otobüs yakıt tüketimi hesaplama işlemi ile motosiklet yakıt tüketimi hesaplama farklı değişkenlere sahip olmalıdır. Otobüs gibi yük taşıyan araçların boş veya dolu seyretmelerine göre farklı değerler ortaya çıkabilirken motosikletlerde böyle bir durum yaşanmamaktadır.

Hız, Yakıt Tüketimini Etkiler Mi?

Hızın yakıt tüketimini etkileyip etkilemeyeceği kullanıcıların en sık sorduğu sorulardan biridir. Örneğin ortalama olarak 60 km hız ile hareket eden bir aracın harcayacağı yakıt miktarı ile aynı modeldeki bir aracın 120 km hız ile hareket ederken harcayacağı yakıt miktarı arasında fark vardır. Bunun en büyük sebeplerinden birisi motorun daha fazla güç üretmesi gerektiği için daha fazla yakıta ihtiyaç duymasıdır. Bunun yanı sıra ani olarak yaşanılan hızlanmalar da aracın devrinin artmasına sebep olacağı için yine yakıt tüketiminde artış yaşanmaktadır.

Anlaşmalı Sigorta Şirketleri

sigortaladım.com Blog

Tüm Yazılar
Trafik Kazalarına Alınması Gereken Önlemler
Kasko ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir?
Trafik Sigortası Nedir ve Neden Önemlidir?
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam