Dünyada ve ülkemizde her geçen gün kullanımı yaygınlaşan elektrikli araçlar ile ilgili sürücülerin merak ettiği birçok detay bulunuyor. Halihazırda elektrikli araç kullanıcısı olan veya elektrikli araç satın almak isteyen sürücülerin, elektrikli araçlar ile ilgili en çok merak ettiği soruların yanıtlarına yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.
Türkiye'de Satışa Sunulan Elektrikli Araç Modelleri Nelerdir?
2023 yılında Türkiye’de satılan elektrikli araç modelleri aşağıdaki gibidir:
- Tesla Model Y
- TOGG T10X
- Skywell ET5
- Opel Mokka
- Mercedes Benz EQ Serisi
- Dacia Spring
- Fiat 500e
- MG MG4
- Citroen Ami
- BMW i Serisi
- Mini Cooper SE
- Renault Zoe
- Kia Niro EV
- Volvo XC40 Recharge
- Jaguar I-Pace
- Audi E-Tron Serisi
- Volkswagen ID.5
- Porsche Taycan
- Seres 3
Türkiye'de Satışa Sunulan Elektrikli Araçların Fiyatları Ne Kadardır?
Türkiye’de satılan elektrikli araçların 2023 ekim ayı itibarıyla fiyatları aşağıdaki gibidir:
- TOGG T10X V1 RWD Standart Menzil – 1.227.500 TL
- Tesla Model Y Standard – 2.207.844 TL
- Tesla Model Y Long Range – 2.765.030 TL
- Tesla Model Y Performance – 2.877.542 TL
- Renault Zoe – 1.348.900 TL
- Opel Mokka – 1.493.900 TL
- Skywell ET5 – 1.655.000 TL
- Mini Cooper SE – 1.418.351 TL
- Volvo XC40 – 2.417.368 TL
- Jaguar I-Pace – 4.237.559 TL
- BMW i4 eDrive30 160 kW – 3.252.300 TL
- Mercedes EQA 250+ - 2.450.000 TL
- Kia Niro – 1.655.000 TL
- Dacia Spring Extreme 65 bg – 969.000 TL
* Belirtilen fiyatlar değişiklik gösterebilir. Güncel fiyatlar için satıcı firmaların fiyat listeleri dikkate alınmalıdır.
Türkiye'de Satışa Sunulan Elektrikli Araçların Menzili Ne Kadardır?
Türkiye’de en çok satılan elektrikli araçların menzilleri aşağıdaki gibidir:
- Tesla Model Y Long Range – 533 km
- TOGG T10X – 523 km
- 2023 Skywell ET5 – 565 km
- Opel Mokka E – 313 km
- Dacia Spring – 225 km
- Fiat 500e – 320 km
- MG4 XPower – 385 km
- Citroen e-C4 – 350 km
- 2022 Renault ZOE – 386 km
- Mercedes EQE – 660 km
- BMW iX – 630 km
- Audi Q8 e-tron – 582 km
Türkiye'de Satışa Sunulan Elektrikli Araçların Şarj Süresi Ne Kadardır?
Türkiye’de satılan elektrikli araçların ortalama DC şarj süreleri aşağıdaki gibidir:
- 2023 Tesla Model Y Long Range AWD – 15 dakikada 261 km şarj
- Porsche Taycan - %5’ten %80’e – 23 dakika
- TOGG T10X - %20’den %80’e – 28 dakika
- Mercedes EQA - %10’dan %80’e – 30 dakika
- Mercedes EQS - %10’dan %80’e – 31 dakika
- BMW iX3 - %10’dan %80’e – 32 dakika
- Skywell ET5 - %20’den %80’e – 32 dakika
Türkiye'de Satışa Sunulan Elektrikli Araçların Bakım ve Onarım Maliyeti Ne Kadardır?
Elektrikli araçların bakım masrafları minimum düzeydedir. İçten yanmalı motora sahip araçlara kıyasla önemli artılarından biri, araçların neredeyse hiç bakım gerektirmemesidir. Elektrikli araçlarda yağ / yağ filtresi değişimi, belirli kilometrelerde zorunlu bakım, motor parçası değişimleri söz konusu değildir.
Elektrik motoru ve bileşenleri, parça sayısı olarak içten yanmalı motorlara göre çok daha azdır. Bu durum da olası parça değişimi ihtiyacını ve maliyetini düşürmektedir.
Rejeneratif frenleme (aktif tutuş) özelliği ile kullanıldığında, elektrikli araçların fren balataları da minimum düzeyde eskimektedir.
Elektrikli araçların bakım ve onarımlarında maliyeti en yüksek olan parça bataryalardır. Ancak günümüz teknolojisinde elektrikli araçların bataryaları 10 yıl aktif kullanım sonrasında bile çok sınırlı kapasite kaybına uğramaktadır.
Türkiye'de Satışa Sunulan Elektrikli Araçlar İçin Devlet Desteği Var Mı?
Birçok Avrupa ülkesinde ve ABD’de, elektrikli araçlar için devlet desteği bulunur. Türkiye’de satılan elektrikli araçlar için henüz bir devlet desteği yoktur.
Elektrikli Araçlar Şehir İçi Kullanımda Avantajlı Mı?
Elektrikli araçların en büyük avantajları arasında düşük yakıt maliyetleri yer alıyor. Elektrikli araçların duran trafikte boşa yakıt (enerji) tüketmemesi, rejeneratif frenleme ile hareket enerjisini pile geri yüklemesi, maliyet avantajını daha da artırıyor.
Özellikle evde veya iş yerinde araç şarj etme imkanı olanlar için şehir içi kullanımda elektrikli araçlar kullanımı çok pratik. Ofiste veya evde geçirdiğiniz saatler, aracınızın şarj olması için yeterli. Aracınızın maksimum menzili yüksek olmasa bile, şehir içi kullanımda şarjınızın bitmesi veya kritik seviyeye inmesi gibi zorluklar yaşamadan aracınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca evde/iş yerinde şarj maliyeti, sadece benzinli/dizel araçlara göre değil, elektrikli aracı istasyonlarda şart etmeye kıyasla da daha avantajlı.
Evde/iş yerinde şarj imkanınız olmasa da işiniz zor değil. Artık şarj istasyonu kurma ve işletme lisansına sahip birçok firma bulunuyor. Bunların sayısının daha da artması bekleniyor. Var olan firmalar da, artan EV satışlarıyla birlikte istasyon ağlarını genişletiyor. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, büyük şehirlerimizde AC ve DC şarj istasyonları son dönemde hızla arttı.
Elektrikli Araçların Türkiye'de Şehirler Arası Kullanımı Avantajlı Mı?
Yakıt maliyet açısından avantajlı olsa da, geçmiş yıllarda elektrikli araç almayı düşünen birçok insanın aklına takılan soru, şehirler arası seyahatle ilgiliydi. Ancak son yıllarda hem daha yüksek pil kapasiteli ve dolayısıyla daha uzun menzilli araç modelleri arttı, hem de şarj istasyonları adet ve coğrafi yayılım olarak gelişme gösterdi.
Otoyollarda bulunan dinlenme tesislerinde hızlı şarj (DC şarj) imkanı bulunuyor. Hem yeni firmaların şarj istasyonları devreye alınıyor, hem de var olan firmalar istasyon sayısını arttırıyor. Yarım saatlik tipik bir molada, aracınızın şarjını neredeyse tamamlayabiliyorsunuz. Konaklama yaparak seyahat ettiğinizde işiniz daha da kolay. Birçok otelde, restoranda, AVM’lerde AC veya DC şarj istasyonları bulunuyor.
Şarj istasyonu sahibi firmaların uygulamaları üzerinden tüm lokasyonları, şarj cihazlarının uygunluk durumunu görmek, hatta şarj için rezervasyon yapmak mümkün. Gideceğiniz güzergaha göre yolculuğunuzu şarj ihtiyacınızı da düşünerek planladığınızda, elektrikli aracınız ile şehirler arası yolculuk kolay ve avantajlı olacaktır.