blog blog

Tüp Bebek Tedavisinde Özel Sağlık Sigortasının Yeri

13 Eylül 2022

Tüp bebek tedavisinin bilinmesi gereken birçok yönü mevcut. Geçilen aşamalar ve süresi bunların başında gelmekte. Tüp bebek tedavisinde başarılı bir sonuç alabilmek adına başvuruda bulunan hasta toplam olarak beş aşamadan geçiyor. Bu aşamalar hastanın regl dönemi ile ilaç tedavisi olarak başlıyor ve sonrasında diğer aşamalar ilaç tedavisini takip ediyor. Son olarak rahme transfer edilen embriyo aşamasından sonra 12 günlük bekleme süresi sonrası bir gebelik testi yapılıyor ve sonuçlar buna göre açıklanıyor. Gebelik testi doktor eşliğinde yapılıyor ve pozitif çıkması durumunda anne adayına gebeliğin ilerleyen dönemleri hakkında bilgiler veriliyor. Artı olarak embriyonun gelişimi de bu süreçte oldukça fazla önem taşıyor. Embriyonun gelişme hızı, hücre sayısı gibi etkenler sürekli olarak yetkili hekim tarafından kontrol altında tutuluyor. Buna göre hareket ediliyor ve işlemler gerçekleştiriliyor. Laboratuvar şartlarında tamamen sterilize bir ortamda ve yetkili hekimler tarafından gerçekleştirilen bu işlemler konusunda bilgi edinebilmeniz için bu yazıyı hazırladık. Özel sağlık sigortası neleri kapsar, özel sağlık sigortası tüp bebek karşılıyor mu, özel sağlık sigortası fiyatları, tüp bebek tedavisi ne kadar sürüyor ve tüp bebek tedavisinin aşamaları nelerdir, nelere dikkat etmek gerekir ve neler yapmak gerekir gibi tüp bebek tedavisi ve aşamaları hakkındaki türlü soruların yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Tüp Bebek Tedavisi Nedir?

Günümüzde doğal ve normal yollarla gebe kalamayanlar için oldukça sık kullanılan bir yöntem olan tüp bebek tedavisi, özet olarak bir üreme tedavisidir. Kadın yumurta hücresi ve erkek sperm hücresinin vücut dışında, steril bir laboratuvar ortamında döllenerek bu döllenen embriyolardan seçili olanları rahim içine yerleştirme işlemidir. İlaç tedavisi gerektirir. Beş aşamadan meydana gelen bu tedavi yöntemi kesin bir gebelik garantisi vermez ancak son zamanlarda gelişen tıbbi yöntemlerle birlikte şans artışı görülmektedir. Aşamalar genel olarak kısa süreç içerisinde sonuca gelebilen aşamalardır. Genel olarak ağrısız ve sancısız olarak geçirilen bu dönem sonrası 12 günlük süre boyunca gebelik testi yapılmamalıdır. Gebelik testi 12 gün sonrasında yapılmalıdır. Bu süre sonucunda testin verdiği sonuç doğruluk payına sahiptir. Hasta 12 gün sonrasında yaptığı test sonucu hareketlerini şekillendirebilir. Gebelik söz konusu ise sonraki süreç konusunda hasta detaylı bir şekilde bilgilendirilir. Yaklaşık 10 gün sonrasında ise ultrason ile birlikte bebek görülebilir.

Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Hangi Aşamalardan Geçilir?

Tüp bebek tedavisi pek tabii aşamalı bir süreçtir. Tüp bebek aşamaları; ovulasyon indikasyonu, yumurta toplama, sperm alınması, fertilizasyon yani döllenme ve embriyo transferi olmak üzere beş tanedir. Aşamaların hepsi hekim kontrolündedir. Birinci aşama olan ovulasyon indikasyonunda kadında yumurta üretiminin fazlalaşması hedeflenir. Adet döneminde bu yumurtaları elde edebilmek adına yumurta büyültücü ilaçlar uygulanır. Doğal döngüde genel olarak bir folikül görülür, nadiren birden fazla üretim olur. Ancak tüp bebekte şans arttırılması adına bu işlem yapılmaktadır.  Yumurta toplama aşamasında ise toplanılan olgun yumurtalar sperm ile karıştırılarak döllenme sağlanır. Üçüncü aşama olarak sperm sağlanır. Dördüncü aşama olan fertilizasyonda ise birden fazla yöntem kullanılabilir. Sağlıklı spermlerle olgun yumurtalar bir araya konulabilir veya tek sağlıklı sperm olgun yumurtaya direkt enjekte edilebilir. Yumurta toplama aşamasından 2 ile 6 gün sonrasında ise embriyo transferi aşaması gelmektedir. Tüp bebek süreci özet olarak bu şekilde açıklanabilir. Pek tabii yapılan bazı araştırmalar mevcuttur. İdeal yumurta sayısı üzerine birçok araştırma yapılmıştır ve yapılan araştırmalara göre 15 yumurta toplanan hastalarda gebelik şansının daha yüksek olduğu görülmüştür. Diğer türlü hastalarda bu oran daha düşüktür. Tabii bu noktada birçok faktör yol oynamaktadır. İlk aşamada yapılan ilaç tedavisinin de bu noktada rolü büyüktür. İlaç tedavisi olumsuz bir şekilde embriyoyu etkilemiş ise kullanılan ilaç değiştirilmekte ve yeni ilaçla birlikte tedaviye devam edilmektedir. Süreci olumsuz etkileyen her etken hekim kontrolündedir ve müdahalesine tabiidir.

Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diğer birçok işlemde olduğu gibi tüp bebek tedavisi de oldukça sabır gerektiren bir tedavi sürecidir. Geçilen her aşama için belirli bir gün kat edilmesi gerekmektedir. Öncelikle tedaviye başlanılacak günün kararı verilir. Regl dönemi gibi durumlar bu kararda etkilidir. Sonrasında ilaç kullanımı hekim tarafından başlatılır ve ilaç kullanımı 15 gün süre ile devam eder. Bu aşama ise yaklaşık 30 dakika içerisinde sonuca ulaşır. Döllenme aşamasında yumurtalar saklanır ve yumurta toplama aşamasından iki veya üç gün sonra hasta yeniden hastaneye gelir. Embriyoların rahim içine yerleştirilmesi aşaması beş dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Transfer sonrası hastanın dinlenmek için vakte ihtiyacı olacaktır. Ortalama 12 gün sonunda hasta tekrar hastaneye gelir ve gebelik testi yapılır. Tüp bebek tedavisine kadının regl gününün ikinci veya üçüncü günü başlanmaktadır. İlk olarak ilaç tedavisi uygulanır. Embriyonun gelişimini takip etmek de oldukça önemli bir noktadır. Gelişim olumsuz yönde etkileniyorsa tedaviye tekrar başlandığında farklı bir ilaç tedavisi uygulanabilir. Embriyo ne çok hızlı ne de çok yavaş gelişmelidir. Bu sürecin izlenmesi oldukça önemli bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. Embriyonun bölünme hızı, hücre sayısı gibi faktörler embriyonun kalitesini belirlemektedir ve bu noktada tedaviyi gerçekleştiren hekimin tecrübesi, laboratuvar ortamı gibi faktörler de önem taşır. Embriyo transferi sonrasındaki dönem de oldukça önemlidir. Transfer ameliyathane şartlarında gerçekleşir ancak işlem gerçekleştikten hemen sonra hasta evine gidebilir. Herhangi bir yatış zorunluluğu bulunmamaktadır ve hastanın istirahat etmesi gibi durumlar da gebelik şansını etkilemez. Yalnızca bu transfer durumu sonrası alkol ve sigara kullanımına, yeterli uyku uyumalarına ve düzgün beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. İlk 12 gün içerisinde gebelik belirtileri yoktur. Ve o süreç içerisinde gebelik testi yapılması durumu negatif sonuçla karşılaşılmasına, bu nedenle moral bozukluğuna sebep olacaktır. Gebelik durumu 12 gün sonrasında kesinlik kazanmaktadır. Pozitif çıktığı takdirde bebek rahme tutunmuş ve gebelik başlamış demektir. Bu noktadan sonra hastaya gebeliğin ilk dönemiyle ilgili bilgiler verilir.

Özel Sağlık Sigortası Tüp Bebek Tedavisini Karşılıyor mu?

Özel sağlık sigortası poliçe ve teminat kapsamında tüp bebek ile ilgili hiçbir masrafı karşılamıyor. Sadece tek bir sigorta şirketinde bu olanak bulunmakta. Bu yola başvurabilmeniz için ise bir sağlık raporu gerekmekte. Normal yollarla gebe kalamayacağınızı gösteren hekim onaylı bir belgenizin bulunması gerekiyor. Sigorta şirketinin onayına bunu sunduktan sonra onaylamaları takdirinde tamamlayıcı sağlık sigortasına ek prim ödemekle birlikte teminatı alabilirsiniz. Sigorta şirketi tarafından tüm masraflarınızın karşılanabilmesi için yılda bir defa tüp bebek tedavisi görmüş olmanız gerekiyor. Özel sağlık sigortası doğum sonrası da bebeği veya bebekleri doğum tarihlerine göre sıralayarak doğumlarından itibaren olan hastalıkları adına sigortalıyor. Özel sağlık sigortası sorgulama işlemlerinizi ise çevrimiçi olarak e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Sizlere olanak sağlayan sigorta şirketlerinin özel sağlık sigortası ücretleri tablolarını inceleyebilirsiniz.

 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam