Whatsapp ikon Whatsapp'dan yaz
blog blog

Triger Kayışı Nedir ve Ne İşe Yarar?

16 Mayıs 2022

Triger kayışı dendiğinde hemen herkes için anlamsız olabilmektedir. Ancak aslında hemen her kesimden kişinin hayatının içinde olan bir parça olmaktadır. Özellikle otomobil sahiplerinin en sık karşılaştığı durumlardan biri de Triger kayışının atması, kopması gibi sorunlardır. Triger kayışı nedir sorusunun cevabı oldukça anlaşılır olmasa dahi, krank mili denen devamlı olarak hareket halinde olan krank milinden bulduğu hareketli alıp eksantrik miline iletir. Supapların açılıp kapanmasını sağlar. 

Triger kayışı motorun soğutma sıvısından da sorumludur. Birçok otomobilde devirdaim pompasını hareket ettirir bu hareket ile motor soğutma sıvısının soğutma işlemi içerisine girmesini ve soğutma işlemini yerine getirmesini amaçlar. Yani hem eksantrik milinde devirdaim yapmaya yardım ederken aynı zaman da dönmeleri için de ihtiyaçları olan hareket enerjisini sağlar. Bu hareketler yapılırken belirli bir sirkülasyon içinde olmaktadırlar. 

Triger Kayışı Görevi

Özellikle otomobillerin en temel işlevlerini yerine getiren Triger kayışı görevi de oldukça önemli olmaktadır. Özellikle kinetik yani hareket enerjisi ile çalışması ile hemen her kesimden kişi için son derece önemli olan aksamlardan biridir. Araçları hareket ettiren millerin de dönüşünü sağlayan Triger kayışı pek çok kişi için adını ilk defa duyduğu bir ürün değildir. Çünkü bir lastiğe benzeyen yapısı sayesinden yerinden çıkabilir aynı zaman da koparabilir. Bu nedenle pek çok kişi için Triger kayışı arabaların en sık adını duyduğu ögelerinin başında gelmektedir.

Triger kayışının esas görevi krank milinden aldığı hareket enerjisini alıp eksantrik miline iletir. Supapların da açılıp kapanmasından sorumludur. Aynı zaman da devamlı olarak hareket halinde olması ile motor soğutma sıvısının soğutma işlemini de gerçekleştirmesine yardımcı olur. Aynı zaman da oldukça işlevsel olan özellikleri ile hemen her alanda da sert lastik olarak kullanılır. Asıl işlev olarak krank mili ve eksantrik dişliler arasında olan hizayı dengeler ve hemen sonrasında Triger kayışı hizaya aldığı bu krank ve eksantrik mili üzerinde olan çentikleri yardımı ile takılır. Bu takılma işlemleri de hangi aralıklar ile belli bir ölçü ile mi takılacağı gibi temel soruları ise aracı üreten üretici tarafından karar verilir. Bu hizalanmanın doğru bir biçimde ayarlanması son derece önemlidir. Aksi durumda sibop kapakları doğru bir zaman da ve biçimde açılıp kapanma işlemini gerçekleştiremez. Eğer Triger kayışı ve miller arasında olan doğru hizalanma oluşturulamaz ise ve aynı zaman da miller gerekli sıkılığa kavuşmaz ise miller de kayış da yerinden çıkabilir ve Triger kayışı doğru bir biçimde çalışma işlemini gerçekleştiremez. Bu nedenle Triger Kayışı kontörlü son derece önemlidir.

Triger Kayışı ve Triger Zinciri Arasında Olan Farklılıklar

Özellikle aracın Triger bölümü ile ilgili olan hemen her aksaklıkta Triger Kayışı ile Triger zinciri arasında olan bağlantı karıştırılmaktadır. Çünkü iki mekanizma da birbirinden farklılık göstermektedir. Bunun ana nedeni ise ikisinin de aynı işlevlerde olmasıdır. Aralarında olan en temel fark ise isimlerinden de anlaşılacağı üzere kayış ve zincir olmalıdır. İki sistem de kendi içinde farklı çalışma prensiplerine sahiptir. Her ikisinin de belki de tek ortak noktası isimleri olmaktadır. Triger kayışı içerisinde yer alan şu sistemlere sahiptir:

  • Triger Kayışı

  • Devirdaim Pompası

  • Gergi Bilyesi

Bu üçünün olmadığı bir Triger kayışı sistematiği bulunmamaktadır. Triger kayışı kayış sistematiği ile Triger ise zincir sistematiği ile aracın en temel hareket alanlarının başında gelmektedir. Triger Zinciri triger kayışının zincir halidir demek çok da hatalı bir tabir olmamaktadır. Kayışa göre daha sağlam olması nedeniyle zincirler daha tercih edilir olmaktadır. Zincirler çok daha uzun mesafelere karşı dayanıklılık sağlamaktadır. Aynı zaman da Triger kayışının kopması durumu zincirlerinde daha az görülmektedir. Triger kayışının daha sık tercih edilmesinde etkili olan nedenlerin başında ise Triger zincirinin dezavantajlarından dolayı olmaktadır. Bu dezavantajlar şunlardır:

  • Triger kayışı zincirine oranla daha az zarar verir. Bu zarar ana çalışma prensibi olan dişliler içindir. Genel itibari ile uzun süreçlerde kullanılan Triger zincirlerinde dişlilerde aşınma hatta dişlilerin kırılması görülmektedir. Bu kırılmalar dişlilerin görevini yerine getirememesine aynı zaman da arada olan hizanın bozulmasına neden olabilecektir. Bu durumda ise olumsuz durumlar ortaya çıkacaktır.

  • Triger zinciri kayışa göre daha hızlı gevşeyerek uzayabilmektedir. Bu durumda da Triger kayışından ses gelişleri yaşanır. Özellikle arabalarda en sık ses yapan ögelerin başında bu ekipmanlar yer almaktadır.

  • Triger zinciri uzun zaman boyunca gergin olduğunda dişlileri aşındırır. Aynı zaman da dişlilerde belli kırıklar meydana gelebilir. Aynı zaman da zincir kendisi de uzun zaman çalışmasından kaynaklı yıpranabilmektedir.

Bu gibi pek çok nedenle Triger zinciri ve Triger kayışı kullanımı farklılaşmaktadır. Hemen her kesimden kişinin kendi tercihi olarak zincir ya da kayış kullanımı gayet normaldir. İki türün de kendine özgü birer avantajı ve dezavantajı bulunur. Bu avantaj ve dezavantajlar hem oldukça önemliyken hem de son derece kıymetli olmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise bu kayış ya da zincirin kopması ya da atması halinde oldukça üzücü sonuçlarını doğabilecek oluşudur. Aynı zamanda bu zincirin kopması halinde aracı çalıştırmak için de pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Ancak en sağlıklı olanı ise yedek parça değişimi yapmak olacaktır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

İllere Göre Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları
İllere Göre Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatları
Kredili Kasko Nedir? Kredi ile Kasko Poliçesi Alınır Mı?
Köprü ve Otoyol Geçiş Ücretleri 2024
Egzoz Muayene Ücreti 2024 Fiyatları ve Gecikme Cezası
Araç Muayene Ücretleri 2024

Hata tepsit ettik!

Sigorta danışmanımız en kısa sürede size ulaşacaktır!

Tamam