Aracınızı, oluşabilecek her türlü riske karşı güvence altına alabilmenin en önemli ve en kapsamlı yolu, aracınızı sigortalatmaktır. Araç sigortaları, trafik ve kasko olarak farklı içeriklere sahip olan iki ayrı çeşitten oluşmaktadır. Kasko sigortası, öncelikli olarak kişinin kendi hasarına yönelik yapılır. Trafik sigortası ise devlet tarafından zorunlu kılınan, şartları Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen, üçüncü şahısların maddi ve bedeni (ölüm ve sakatlık halleri vb.) durumlarını karşılar.
Son dönemde yapılan kapsamlı değişiklikler nedeniyle trafik sigortası ile ilgili birçok soru işareti ortaya çıkmıştır. Özellikle poliçe sahiplerinin en çok merak ettiği konuların başında; trafik sigortası iptali, zorunlu trafik sigortası geri ödemesi, trafik sigortası geri ödeme hesaplama şekli ve trafik sigortası para iadesi gelmektedir.
2017 yılında yürürlüğe giren genelge ile beraber araç sahiplerinin kafasında trafik sigortası iptali ile ilgili soru işaretleri oluşmuştur. Hazine Müsteşarlığı, 1 Nisan 2017 tarihinden 31 Aralık 2017 tarihine kadar tavan fiyat uygulamasına geçmiştir. 1 Nisan öncesinde yüksek fiyattan yapılan poliçelerin poliçe sahiplerinin talebi durumunda iptal edilip yerine yeni belirlenen tavan fiyat üzerinden belirlenen ucuz poliçe yaptırabileceklerini ve aradaki farkın poliçe iadesi olarak sigortalıya ödeneceği duyurulmuştur. Bir süre sonra bu genelge değiştirilerek iptalin isteğe göre yapılamayacağı belirtilmiş ve bu durum yeni bir genelgeyle düzenlenmiştir.
Trafik Sigortası İptal Edilir mi?
Yapılması devlet tarafından zorunlu tutulan trafik sigortası, kısa süreli sigorta şartlarını taşıması durumları haricinde; yıllık olarak düzenlenen poliçelerdendir. Bu poliçenin genel şartlarına göre düzenlenen trafik sigortası poliçeleri, isteğe bağlı olarak iptal edilememektedir.
Zorunlu Trafik Sigortası Geri Ödeme Şartları
Zorunlu trafik sigortasının geri ödemesi, yalnızca aşağıdaki durumlarda yapılır:
-Poliçe sahibi olan sigortalının vefat etmesi
-Aracın hurdaya ya da perte çıkarılacak şekilde trafikten çekilmesi
-Araç satışının gerçekleşmesi
-Bayiden alınan sıfır aracın, bayiye iade edilmesi
-Araç için yürürlükte bulunan mükerrer poliçe bulunması
Bu şartların gerçekleşmesi durumunda poliçe sahipleri, trafik poliçelerinin iptalini isteyip para iadesi talep edebilir.
Trafik Sigortası Geri Ödeme Hesaplama Yöntemi
Geri ödeme şartlarını sağlayan aracınızın poliçe iptali, sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilir. Bir yıllık poliçe üzerinden kullanılan poliçe gün sayısı düşülerek kalan günler toplam bedelinden prim iadesine dönüşür. Yani bu şartlardan herhangi birini sağlamanız durumunda, prim ödemeniz boşa gitmeyecek ve poliçenizin kullanmadığınız kısmının tutarı size iade edilecektir.
Trafik Sigortası Para İadesi
Poliçenizin iptal edildiği durumlarda genel iade süresi 3 ila 5 gün arasında değişmektedir. İade işlemi sizin ödeme şeklinize göre belirlenir. Kredi kartıyla yapılan ödemelerde iade tutarları karta yeniden yatırılır. Elden ödenen poliçelerde ise iade tutarı sigorta şirketiniz tarafından şahsınıza yapılır. Kredi kartı taksitiyle yapılan ödemelerin iadesi ise her ay taksit tutarı kadar ödeme yapılarak gerçekleştirilir.
2018 yılında yapılan yeni açıklamaya göre trafik sigortası tavan fiyat uygulaması birkaç değişiklik yapılarak tekrar yürürlüğe sokulmuştur. sigortaladim.com üzerinden farklı sigorta şirketlerinden alınan teklifleri karşılaştırarak en uygun poliçeyi kolayca satın alabilirsiniz.