Yaralanma veya ölüm gibi sebeplerle geçici ya da kalıcı iş görememe sonucu doğarsa, trafik sigortası bu mağduriyeti karşılar mı?
Evet, karşılar. Trafik sigortasının teminat limiti ile sınırlı olmak kaydıyla meydana gelecek bu tip kayıplar trafik poliçesi tarafından ödenir. Maddi hasarlar ile bedensel hasarlar, trafik sigorta poliçesinin teminatları dahildir. Yaralanma ve ölüm teminatlar arasında yer alır.
Trafik sigortası sahibine dava açılırsa, dava masrafları poliçe kapsamında mıdır?
Evet, eğer dava trafik sigortasının kapsamında bir konu için açılmışsa poliçe kapsamındadır. Dava için yapılacak harcamalar ve avukatlık ücretleri, poliçe limitlerine bağlı olarak trafik sigortası poliçesi kapsamındadır. Hatta ortaya çıkan hasarda sigortalının kusurlu olmamasına rağmen dava açılmışsa trafik sigortası bu giderleri de karşılar.
Kazada zarara uğrayan taraf, kazaya neden olan kişiye taleplerini ne kadar zamanda iletmelidir?
Bir kaza halinde o kazada zarara uğrayan taraf, buna neden olan tarafa hasarı öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl içinde talebini iletmek mecburiyetindedir. Ancak her şart altında kazayı takip eden 10 yıllık zamanın sonunda başvuru hakkı sona erer ve taleplerin yerine getirilmez.
Tedavi masrafları trafik sigortası kapsamında mıdır?
2011 yılının Şubat ayında yürürlüğe giren Torba Yasası / Kanunu göre trafik kazalarında kazazedelerin tüm tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından üstlenilmiştir. Sigorta şirketlerinin bu düzenleme ile tedavi masrafları konusunda bir sorumluluğu kalmamıştır. Son olarak şunu belirtmekte fayda var: Trafik kazası durumunda yaralananların kazadaki kusur oranı, şahısların genel sağlık sigortası olup olmadığına bakılmadan, tıbbi malzeme ve ilaç masrafları dahil olmak tüm tedavi masrafları da SGK tarafından karşılanacaktır.