Modern çağın en önemli sorunlarından bir tanesi, bilindiği üzere dolandırıcılığın artması ve dolandırma araç ve yöntemlerinin de çeşitlenmiş olmasıdır. Dolandırıcılık, gelişen teknoloji ile birlikte kendine yeni yöntemler buluyor ve bu duruma dair güvenlik önlemlerinin de haliyle giderek artırılması gerekiyor.
Sigorta Bilgi ve Gözlem Merkezi, son zamanlarda ortaya çıkmış olan telefon dolandırıcılığı ile ilgili kapsamlı bir uyarıda bulundu. Bu uyarıda, dolandırıcıların kullandığı metodların, bu türden bir mağduriyete düşmemek için yapılması / yapılmaması gerekenlerin ve dolandırılma durumu gerçekleştiyse neler yapılacağının bilgisi yer alıyor.
Merkezin belirttiğine göre telefon üzerinden dolandırıcılık yöntemine başvuralar belli bir yol haritasını takip ediyorlar. Bu kişiler kendilerini sigorta şirketi çalışanı (itibarı yüksek olanları tercih ederek), kamu görevlisi ya da kamuya mal olmuş kişi olarak tanıtıyor ve karşısındakileri bu şekilde kandırma yolunu izliyorlar.
SBM’nin uyarısına göre, söz konusu dolandırıcılık yönteminde dolandırıcılar ilk olarak karşı tarafın güvenini kazanmaya çalışıyorlar. Bu amaçla da dolandıracakları kişiye birtakım özel bilgiler sunuyorlar; bu özel bilgiler ise esasen ellerinde bulunmuyor. Bu türden kişisel bilgileri vermek ise dolandırmak için tuzağa düşürme hedefinin bir aracı görevini görüyor. Dolandırıcıların arama gerekçeleri çoğunlukla araç kredisi, sağlık ya da konut sigortası ve çekilişte hediye kazanmış olma gibi gündelik hayat meselelerine yönelik oluyor. Yani bunları kullanarak hem kişiye dair özel bilgiler alma hem de maddi çıkar sağlama niyeti taşıyorlar.
Dolandırıcılığa Karşı Yapmamanız Gerekenler Neler?
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi, yaptığı uyarıda kişilerin neler yapmamaları gerektiğini de belirtiyor. Buna göre; herhangi bir kartın hesap numarasını, kimlik kartı ve kimlik numara bilgilerini yahut diğer özel bilgileri isteyen telefon görüşmelerinin anında sonlandırılması gerekiyor. Ayrıca, banka hesabına doğrudan havale talep eden ya da EFT, PTT havalesi üzerinden para transferi isteğinde bulunanlara kati surette itibar edilmemesi gerekiyor. SBM, bu noktada yapılması gerekenin hiçbir yanıt vermeden telefon görüşmesini sonlandırmak olduğunun altını çiziyor.
Uyarıda belirtildiği üzere, bir şekilde havale gerçekleştirilmişse ve dolandırıcılığın mağduru konumuna düşülmüşse de yapılması gereken birtakım işlemler bulunuyor. Mağduriyete uğramış kişinin, dolandırıldığı telefon numarasını ve telefon konuşmasının gerçekleştiği gün ve saat bilgilerini havale makbuzu ile birlikte hiç vakit kaybetmeden Cumhuriyet Savcılığına götürerek suç duyurusunda bulunması önem arz ediyor.