blog blog

Plakadan Hasar Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

30 Aralık 2021

Plaka sorgulama ikinci el araç alınması durumunda yanlış seçimler yapılmasını önler. Yeni araç almak isteyenler tercihini ikinci el araç satın almada kullanırlarsa aracın hasar kaydı sorgulaması mutlaka yapılmalıdır. Araç satın alma işleminde düzgün ve hasarsız araca rastlanılabildiği gibi hasarlı ve hatta hasarı gizlenen araçla da karşı karşıya kalınabilir.

Plaka Sorgulama İşlemi İle Neler Öğrenilebilir?

Plaka sorgulama işlemi ile satın alınmak istenen aracın geçmiş yıllarda yaptığı hasar kayıtlarını öğrenmek mümkündür. Ayrıca bu işlemle seçilen aracın tüm hasar geçmişi, kaza tutanakları, kasko bilgileri, kasko süresi, kaç kere el değiştirdiği ve en son sahibinin kim olduğu gibi bilgilere ulaşılabilir. İkinci el araç aldıktan sonra, hasarlı olduğunu öğrenmek araç sahibini hayal kırıklığına ayrıca maddi ve manevi zarara uğratır. Bu gibi durumlarda araç sorgulamanın önemi artar. Plaka sorgulaması ile aracın hasar oranı da öğrenilebilir. Bunun yanın sıra değişen parça sorgulaması ile aracın hangi parçalarının değiştiği, değişen parçaların yerine orijinallerinin takılıp takılmadığı da açığa çıkar.

Plaka İle Araç Hasar Kaydı Sorgulama

Plaka ile aracın hasar geçmişini öğrenmek için en basit ve pratik yol SMS işlemidir. Satın alınmak istenen aracın plakası birleşik olarak yazılır. Yazılan mesaj hizmet bedeli ödemek şartı ile 5664’e gönderilir. Bu işlemle aracın plakası sonradan değiştirilmiş olsa bile daha önceki tüm hasarlarına ait bilgilere ulaşılabilir. Atılan mesaja gelen cevapta aracın yaptığı kazaların tarihi, büyüklüğü, maliyeti gibi konular hakkında araç sahibi detaylı olarak bilgilendirilir. Plaka ile araç sorgulamasının bir başka yöntemi ise Sigorta Gözetim ve Bilgi Merkezi’nin resmi web sitesidir. SGBM’nin web sayfası üzerinden aracın plaka sorgulaması yapılarak hasar kaydına ulaşılabilir. Bir diğer plakadan sorgulama yapılabilen yöntem ise E- devlet sisteminden tramer sorgulaması yapılma işlemidir. Aracın plakası ve sigortalının TC kimlik numarası, vergi numarası ya da sürücünün TC numarası girilerek E- devlet sistemi üzerinden hasar kaydı ve tutanak sorgulama işlemi yapılabilir.

Trafik Poliçesi Sorgulama

Aracın trafik poliçe sorgulama işlemi için Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sitesinden yararlanılabilir. Sitede yer alan trafik poliçe sorgula bölümüne, satın alınmak istenen aracın plakası ve araç sahibinin TC kimlik numarası girilir. TC kimlik numarası yerine vergi numarası veya sigorta poliçesinde yazan şirket numarası ya da poliçe numarası yazılabilir. Bu işlem ile anı zamanda aracın kaskosu hakkında bilgi de alınabilir. Bu uygulamalar ile sürücüler kaza yaptıklarında karşı tarafın trafik sigortasının olup olmadığını da öğrenebilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sitesine üye olarak ya da üye olmadan sorgulama başı hizmet bedeli ödenerek aracın hasar kaydı dışında değişen parça sorgusu, hasarı ödeyecek şirket sorgusu, vefat eden için hayat poliçe sorgusu, tutanak sorgusu, araç detay sorgusu ve poliçe sorgusu gibi işlemler de kolayca yapılabilir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam