blog blog

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi

17 Eylül 2024

Plaka yenileme ve değiştirme işlemleri eskiden Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yapılmaktaydı. 6 Ocak 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 680 No’lu Kanun Hükmünde Kararname ile gelen değişiklikle beraber plaka değişimi süreçleri noterlerden yapılmaktadır.

Plaka Değiştirme / Yenileme Ücreti 2023

Plaka yenileme ve değiştirme masrafları, noter ücreti ve plaka basım ücreti olarak ikiye ayrılır. 

Plaka değiştirme ücreti 2022 yılında noter masrafı ile birlikte 457 Türk lirasıdır. Plaka basım maliyeti ise tek plaka için 37,5 Türk lirası, iki plaka için 75 Türk lirasıdır. Yani 2022 yılında plaka değiştirme ücreti toplam 532 Türk lirasıdır. 

Plaka değiştirme ücreti 2023 yılı için noter araç devri ile 932,65 TL olarak belirlenmiştir. 

2022 yılı plaka yenileme için noter ücreti 36 Türk lirasıdır. Plaka basım ücreti ise tek plaka için 37,5 Türk lirası, iki plaka için 75 Türk lirasıdır. 

Plaka yenileme ücreti 2023 yılı için tek plakanın basımı ücreti 80 TL, çift plaka için ise 160 TL ücret alınmaktadır ve plaka değişkliği ücretinin Şoförler Odası'na ödenmesi gerekmektedir.

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Plaka değiştirme işlemlerinin süreçleri aşağıdaki gibidir: 

  • İkinci el araç satımının noterdeki devir teslim işlemi yapıldıktan sonra plaka değiştirme işleminin yapılması için 1 aylık bir süre bulunur. Bir ay içerisinde başlatılmayan plaka değiştirme işlemleri daha sonrasında gerçekleştirilemez.

  • İkinci el araç satın alımı gerçekleşirken plaka değişimini de yapmak isteyen sürücülerin önce gerekli ödemeyi yapması gerekir. Ücret ödendikten sonra noterde bulunan görevli memura, mevcut plakanın yenisiyle değişeceği bilgisi mutlaka verilmelidir.

  • Noter işlemlerinin ardından plaka değişikliği için gerekli belgeler sağlandıktan sonra sürücülerin ikametgahlarının bağlı bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne giderek tescil işlemlerini yapmaları gerekir.

  • Son adım olarak sürücüler, Türkiye Şoförler Odası plaka basım merkezlerinden yeni plakalarının basımını ve plakaların araca takılması işlemini gerçekleştirirler. 

Plaka değişimi için gerekli evraklar ise şu şekildedir:

  • İkametgâh değişimi yapan veya araç satışı sonrası plaka değişikliği yapmak isteyen sürücülerin kimliğinin aslı

  • Aracın mevcut trafik belgeleri ve plakaları

  • Satışın gerçekleştiğine dair noter onaylı belge

  • Yeni ikametgâh adresinin bulunduğu belgeler

  • Zorunlu trafik sigortası poliçesinin aslı ve fotokopisi

Plaka Yenileme Nedir?

Plaka yenileme, yıpranma veya kaza sonrası oluşan tahribatlardan kaynaklı olarak mevcut plaka bilgileri değiştirilmeden yapılan yenileme işlemidir. Plaka bilgileri değiştirilmediği için plaka değiştirme uygulamasından farklıdır.

Plaka yenileme işlemleri noterde yapılır. Notere gitmeden önce gerekli evrakların hazırlanması gerekir. 

Plaka yenileme işlemi için gerekli evraklar şu şekildedir:

  • Nüfus cüzdanı ve fotokopisi

  • Ön ve arka olmak üzere aracın eski plakaları

  • Araç ruhsatının aslı ve fotokopisi

Gerekli evraklarla birlikte noterde işlemler tamamlandıktan sonra Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezlerine gidilip plakalar çıkarılır ve araca monte işlemi gerçekleştirilir. 

Plaka Değiştirme/Yenileme Neden Yapılır? 

Plaka değiştirme işlemleri zorunlu değildir. Plakalarını değiştirmek isteyen sürücüler, araç satın alımlarında veya şehirler arası ikametgâh değişikliklerinde isteğe bağlı olarak plaka değişimi yapabilirler.

Araçlar için araç muayenesi zorunlu bir uygulamadır. Üç yaşını doldurmuş binek otomobillerin iki yılda bir olmak üzere araç muayenelerinin yaptırılması gerekir. Eskimiş veya hasar almış plakalar, yapılması zorunlu olan muayenelerden geçemez. Muayeneden geçebilmek için sorunlu plakaların yenilenmesi gerekir. 

Türkiye’deki araç sahipleri için zorunlu olan ve plaka yenileme işlemlerinde de bakılan zorunlu trafik sigortanızı sigortaladim.com ile birkaç dakika içinde yaptırabilirsiniz. İster web isterseniz de mobilden hemen trafik sigortası teklifi alın, aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinin fiyatlarını tek ekrandan karşılaştırıp ihtiyacınız olan poliçeyi online olarak satın alın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam