blog blog

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi

05 Aralık 2024

5 Aralık 2024 itibarıyla zorunlu trafik sigortası uygulamasında önemli bir değişiklik yapıldı. Artık araç satın alındıktan sonra 15 gün içerisinde sigorta yaptırma zorunluluğu kaldırıldı. Peki, bu değişiklik ne anlama geliyor ve araç sahiplerini nasıl etkileyecek?

Yeni Uygulama Neleri Kapsıyor?

Daha önce, ikinci el araç alımlarında noter işlemleri sırasında yeni sahibin trafik sigortasını yaptırması için 15 günlük bir süre tanınıyordu. Ancak bu süreçte meydana gelen kazalarda, sigorta poliçesi hâlâ eski araç sahibi adına düzenlenmiş olduğu için hukuki ve maddi mağduriyetler yaşanıyordu. Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar doğrultusunda bu süre kaldırılarak, sigorta poliçesinin araç satışı öncesinde yapılması zorunlu hale getirildi.

Uymayanlar İçin Ceza Var mı?

Evet, yeni düzenleme ile trafik sigortasını satış günü yaptırmayan alıcılar, poliçelerinde yüzde 5 oranında sürprim (ceza primi) ile karşılaşacak. Hafta sonları yapılan araç satışlarında ise sigorta işlemleri, takip eden ilk iş günü tamamlanacak şekilde düzenlendi.

Bu Değişiklikle Neler Hedefleniyor?

Bu karar, araç alım-satım işlemleri sırasında trafik sigortasız araç kullanımının önüne geçilmesi ve eski araç sahiplerinin hasar sorumluluğu ile ilgili yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için alındı. Ayrıca, sigortasızlık oranlarının azaltılması ve sektörde prim girişlerinin artırılması da bekleniyor.

Araç Sahipleri Ne Yapmalı?

Yeni bir araç satın almayı planlıyorsanız, noter işlemlerinizle eş zamanlı olarak zorunlu trafik sigortanızı yaptırmayı unutmayın. Aksi halde, sigorta poliçeniz hem geçersiz olacak hem de ekstra prim yüküyle karşılaşabilirsiniz.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Elektrikli Araç Teknolojisi Nedir? BEV, HEV, PHEV ve FCEV Ne Demek?
Şirket Araçlarına Taşıt Tanıma Sistemi Zorunluluğu (UTTS)
ÖTV’siz Araç Kullanımında Yeni Dönem: Üçüncü Kişilerin Aracı Kullanımı Yasaklandı
Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı
Elektrikli Otomobilini Evde Şarj Edenler Dikkat: 5 bin kWh Limiti
Tesla Model Y Şarj Rehberi: NMC ve LFP Bataryalar İçin Tavsiyeler
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam