Modifiye, araçların orijinal görünüşlerinde ve sahip oldukları teknik özelliklerinde yapılan değişikliklerdir. Yapılan modifiye işlemleri ile aynı marka ve aynı model arabalar, birbirinden oldukça farklı görünebilir. Kullanıcıların modifiyeye yönelmesinin altında yatan sebep, hız tutkusu olduğu gibi fark edilme ihtiyacı da olabilir. En çok rastlanan modifiye çeşitlerinden biri, aracın hızını artırma ve fren sistemini güçlendirmedir. Araçlar, birçok testten geçerek en güvenli kullanım koşullarına uygun olarak üretilir. Fakat hız ve fren sistemiyle oynanan bir araç, trafik güvenliğini tamamen bozarak kaza riskini artırır. Bu durumda sigorta şirketleri için bir güven teşkil etmez. Bazen de ticari sebeplerle araçların taşıma kapasitelerini artırmak için modifiye yapılır. Örneğin kamyonetler, minibüs hâline getirilir. Bu durumda da aracın taşıyabileceği kapasite ve koşulların dışına çıkıldığı için risk faktörü oluşur ve sigorta şirketleri için bu durum, çok da kabul edilebilir değildir.
Riskleri kabul edilerek yapılan bütün bu modifiye değişiklikleri, sürücünün tatmin olmasını sağlarken geçtiğimiz yıllarda Emniyet Genel Müdürlüğüne pek çok şikâyet gitmesine sebep oldu. Özellikle bu araçların modifiye ile ekledikleri çok güçlü müzik sistemlerinin yaptığı gürültü ve egzozlarından çıkan aşırı duman, kamuyu rahatsız etti. Bunun üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü de modifiyeli araçlar üzerinde sıkı denetim başlattı. Yaptığı bu denetimlerde; modifiyeli araç kullananların genellikle hız, şerit değiştirmeme ve kırmızı ışıkta durma gibi kurallara uymadığını saptadı. Ayrıca, kaldırabileceği kapasiteden çok daha yüksek hız ve teknik detay yüklenen araçların, trafikte kaza riskini bir hayli artırdığını belirtti. Yapılan şikâyetleri de dikkate alarak 2014 yılında modifiyeli araçların trafikten çekilmesi, sürücülerine ceza yazılması ve daha sıkı kontrollere tabi tutulması kuralını getirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Genelgesi'nde şu ifadeler yer aldı:
- Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını şartlarına uygun olmayarak araçlarında bulunduranların ceza puanları düşürülür; bu kişilere para cezası kesilir ve sözü edilen cihazlar, araçlardan sökülür.
- Araç üzerinde yapılan değişiklikler, en geç 30 gün içinde tescil yapan kuruluşa bildirilip onay alınmazsa bildiri yapılana kadar araç trafikten men edilir; sürücüleri para cezası alır ve ceza puanları düşürülür.
2014 yılından önce de yukarıdaki sebeplerden dolayı kaza riskinin normalden çok daha fazla olması sebebiyle modifiyeli araçlara, araç sigortası yapılmıyordu. Sadece bazı şirketler, daha kabul edilebilir değişiklikler yapılmış araçlara yüksek primler karşılığında kasko sigortası yapıyorlardı. Fakat yapılan bu düzenlemeyle birlikte artık hiçbir şirket, modifiyeli araçlara trafik sigortası işlemi uygulayamıyor. Modifiye arabalar, yapılan eklemeler devre dışı bırakılıp tekrar orijinal hâline döndürülürse 30 gün içinde tescil yapan kuruluştan onay alarak trafiğe çıkarılabiliyor.
Modifiye araç kasko sigortası hakkında kafanıza takılan herhangi bir soru hakkında uzman kadromuzla iletişime geçebilirsiniz ve diğer araçlar için yapılan sigorta teklifi için detaylı bilgi alabilirsiniz.