Kış mevsimi, araç sürücüleri için çoğunlukla zorlu koşulları, önlem alma zorunluluğunu ve ek masrafları da beraberinde getiriyor. Aracın soğuk hava koşullarına uyum sağlayabilmesi için lastik, akü, yağ, radyatör, kalorifer sistemi gibi öğelerinin kontrol ve bakımının yaptırılması ve güvenli sürüş konusunda da bilgi sahibi olunması gerekiyor. Kış mevsiminin olumsuz koşul ve etkilerinin yanı sıra yapılan çalışmalar, soğuk havanın yakıt tüketimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Soğuk Havada Yakıt Tüketimi
Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yakıt tüketimi, %10 ila %20 oranında artış gösteriyor. Yakıt ekonomisinde yaşanan bu değişim birçok araç sahibini etkiliyor ve soğuk havada yakıt tasarrufu yapmanın yollarını aramaya itiyor. Soğuk hava şartlarının yakıt tüketimini artırmasının belli başlı bazı sebepleri var:
- Düşük sıcaklıklar sebebiyle motorun yakıt tasarrufu sağlayan optimum sıcaklığa ulaşması uzun sürüyor.
- Soğuk havada lastik hava basıncının düşmesi sonucu yuvarlanma direnci artıyor ve bu durum yakıt tüketimini olumsuz etkiliyor.
- Soğuk havada motor yağının kalınlaşması sonucu motor ve şanzıman sistemindeki hareketli parçalar arasında sürtünme meydana gelmesi, aracın fazladan yakıt yakmasına neden oluyor.
- Isıtıcı fanlar, cam rezistansı ve ısıtmalı koltuk gibi elektrikli parçalar, aküye ek yük getiriyor.
- Karlı ve yağmurlu havalarda yüksek vites düşük devir kuralının uygulanması mümkün olmadığından yakıt tüketimi artıyor.
- Akaryakıt firmaları, kış aylarında yakıt içeriğini değiştiriyorlar. Yakıtın buharlaşma seviyesini korumak amacıyla eklenen katkı maddeleri, tüketimi az da olsa artırıyor. Bu değişim ülkemizde genellikle 1 Kasım-31 Mart tarihleri arasında uygulanıyor.
Soğuk Havada Yakıt Tasarrufu Yapmanın Yolları
Soğuk havada yakıt tüketimi artışına sebep olan iklimsel etkenleri ortadan kaldırmak mümkün olmayacağı için yakıt tasarrufu yapmak adına ekstra tedbirlere ihtiyaç duyuluyor. Alabileceğiniz basit önlemlerle kış aylarında artan yakıt tüketimini az da olsa düşürülebilir, bütçenizde oluşan masraf yükünü hafifletebilirsiniz.
- Kış aylarında imkanınız varsa aracınızı kapalı garaja park ederek aracın sıcaklığını muhafaza edip motor yağının sıvı kalmasını ve motorun daha hızlı ısınmasını sağlayabilirsiniz.
- Özellikle karlı havalarda bagaj yükü aracın yol tutuşunu artırsa da ekstra yakıt tüketilmesine neden oluyor. Bagajdaki fazlalıklardan kurtularak yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
- Kışın aracı çalıştırdıktan sonra ısınmasını beklemek yakıt tüketimini artırıyor. Soğuk havada aracı 30 saniyeden fazla rölantide bırakmayıp yavaşça yola devam ederek yakıt maliyetini düşük tutabilirsiniz.
- Yakıt tüketimini azaltmak için mümkün olduğunca sabit hızda seyretmek gerekiyor. Sürekli frene basmak ve tekrar gaza basmak enerji harcanmasına sebep olup yakıt sarfiyatını artırıyor.
- Lastik yakıt tüketimi konusunda önemli bir unsur. Yakıt tüketimini azaltmak için kışın lastik basıncını sürekli kontrol etmek ve her zaman önerilen PSI’da olduğundan emin olmak gerekiyor.
- Yağışlı havalarda, güvenli sürüş sağlamak ve performans kaybının önüne geçmek için kar lastiği kullanmak gerekiyor. Kış lastiğinin yakıt tüketimini arttırdığı görüşü yanlış olmakla birlikte yakıt tasarruflu lastikler tercih edildiği takdirde, bu tip lastikler, yuvarlanma direncini azaltarak enerji tüketiminden tasarruf edilmesini sağlıyor.
Zorlu hava koşullarında güvenli ve yüksek performanslı sürüş için alabileceğiniz basit önlemlerin yanı sıra aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmemeniz gerekiyor. Ayrıca kaza riski gibi istenmeyen durumlara karşı bütçenizi korumak adına kasko sigortası yaptırarak aracınızı ve sağlığınızı garanti altına alabilirsiniz. Kasko sigortası hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için sigortaladım.com üzerinden hemen başvurabilir veya 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizi arayabilirsiniz.