Kira artışı; iş yerinin veyahut konutun belirli bir süreliğine, belirli bir ücret karşılığında kiraya verilmesiyle birlikte mevcut kira ücretinin düzenli aralıklar ve belli oranlarla artırılması işlemidir. Kira artış oranları kiraya verilen yerin konut ya da iş yeri olmasına bağlı olarak değişiklik gösterir.
İş yerleri kira artışlarında tüketici fiyat endeksi ortalaması baz alınır. İş yerlerinde kira artış oranı için getirilmiş yasal bir sınırlama bulunmaz.
Konutlarda kira artış oranı için yasal sınırlamalar bulunur. 2022 yılında getirilen yeni değişiklik öncesinde kira artış oranları için iki durum söz konusuydu:
-
Bunlardan ilki, taraflar arasında yapılmış olan kira sözleşmelerinde kira artış oranın belirli olması durumuydu. Mevcut duruma göre kira artış oranı, önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamasını geçemeyeceği yönündeydi.
-
İkincisi ise taraflar arasındaki kira sözleşmesinde kira artış oranına dair bir anlaşma bulunmadığı durumlarda yaşanmaktaydı. Taraflar anlaşabilirse kira artış oranı tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamasını geçememekteydi. Tarafların anlaşamadığı durumda ise iş yargıya taşınmakta, kararı hâkim vermekteydi.
Yaşanan süreçler Haziran 2022 yılına kadar bu şekilde devam etti. 2022 yılında yapılan değişiklik ile kira artış oranlarında farklı bir yasal sınırlama getirildi.
2023 Yılında Kira Zam Oranını Belirleyen Faktörler Neler?
8 Haziran 2022 tarihinde kabul edilen değişiklik ile beraber konut kira artış oranlarında kullanılan tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 ayın ortalaması ne olursa olsun, yapılacak zammın geçen yıl alınan kira ücretinin yüzde 25’i üzerine çıkamayacağı hükmü getirilmiştir.
Geçen yıl alınan kira miktarının yüzde 25’i üzerinde yapılan artışlar, değişmiş olan madde gereği geçersiz sayılacaktır. Kira artış oranlarında yapılmış olan bu değişiklik 01.07.2023 tarihine kadar geçerli olacaktır.
2023 Yılında Kira Artışı Nasıl Hesaplanır?
Kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalamaya göre hesaplanır.
2023 kira artış oranı da yine tüketici fiyat endeksine (TÜFE) göre hesaplanacaktır. Önceki yıllara göre tek fark; kira artış oranının yüzde 25’i geçemeyeceği yönündedir.
2023 yılında kira artış oranı için geçen yılın tüketici fiyat endeksi baz alınacağından 2022 yılı artış değerlerini bilmek önemlidir. 2022 yılı tüketici fiyat endeksi artış oranları ise şöyledir:
Tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) kasım ayı itibariyle 2022 yılı için ortalaması yüzde 70,36 artmış bulunuyor. Mevcut artış oranı baz alınarak “kira artışı nasıl hesaplanır?” sorusu bir örnek ile açıklanabilir:
Konut Kira Artış Hesaplaması
Kira bedelinin 1.000 Türk lirası olduğu bir konutun kira artış oranı önceki uygulamaya göre yüzde 70,36 olup, yeni kira bedelinin 1.703,6 Türk lirası olması gerekirdi. Getirilen yeni düzenleme ile kira artış oranı yüzde 25’i geçemeyeceğinden yeni kira bedeli 1.250 Türk lirası olacaktır.
İş Yeri Kira Artış Hesaplaması
İş yeri kira artış oranı için yasal bir sınırlama getirilmediğinden mevcut kirası 1.000 Türk lirası olan bir işyeri için yapılan yüzde 70,36’lık zam ile birlikte yeni kira bedeli 1.703,6 Türk lirası olacaktır.
Konut sigortaları; deprem, sel ve taşkın gibi doğal afetlere ve aynı zamanda terör saldırısı, hırsızlık gibi beşerî faktörlere karşı evinizi korur. Siz de kendinize en uygun konut kredisini internet üzerinden rahat ve güvenilir bir şekilde almak için sigortaladim.com’dan hemen konut kredisi teklifi alın, aynı anda tüm teklifleri karşılaştırıp ihtiyacınıza en uygun olan poliçeyi birkaç dakika içinde online olarak satın alın.