İsteğe bağlı sigorta türlerinden biri olan kasko, trafik kazalarını, yangınları, araç çalınma durumlarını ve doğal afet sonucu araçta oluşan zararları teminat altına almaktadır. Kasko yaptırmak isteyen araç sahipleri, isteğe göre ek teminatlar ile başka riskleri de güvencede tutabilmektedirler. Kaskonun kapsamı ise tam anlamıyla sigortalı şahsın beklentileri ve istekleri doğrultusunda şekillenmektedir.
Kasko Yapılması Zor Olan Durumlar
Tam kapsamlı ya da standart kasko olması fark etmeksizin bazı haller sigorta kapsamı dışındadır. Bunlar hiçbir şekilde poliçeye eklenemeyen durumları ifade etmektedir. Kasko yapılmasının mümkün olmadığı durumlar meydana gelmişse kasko firmasının ödeme yapması söz konusu olmamaktadır. Aracın sürücüsü uyuşturucu madde kullanıp, bu halde bir kazaya karıştığında, sürücünün alkol sınırını aşması halinde kaza gerçekleşmişse kaskodan herhangi bir hak talep edilememektedir. Savaş, darbe, isyan veya ayaklanma gibi durumlarda kaza olmuşsa, ehliyeti olmayan bir kişi araç kullanırken kaza yapıldıysa, sürücü kişinin sorumluluğu dahilinde olan araç bakımın yapılmaması halinde kaza meydana geldiyse kasko bu hasarları karşılamakla yükümlü değildir.
Bazen araçların rutin bakımları aksatılmakta ve bu durum kazaya neden olabilmektedir. Hem böyle bir durumda hem de aracın paslanması, çürümesi ya da yıpranması söz konusu olduğunda kasko firması hasarları karşılamamaktadır. Çarpmayla veya çarpılmayla oluşmayan, arabanın elektronik ya da mekanik aksamında oluşan arızalar da kapsam dışında kalmaktadır. Aynı şekilde aracın kaza ya da arıza sebebiyle kenara çekilmesi esnasında ortaya yeni bir kaza hali çıkmışsa, nükleer kazalar nedeniyle araçta hasar varsa, sigortalı şahıs tarafından araca kasten zarar verildiyse kasko firması bu hasarları da karşılamakla yükümlü değildir. Tüm bunlara ek olarak araç, ruhsatında belirtilmiş olan taşıma sınırını aşarak yolcu ve yük taşıdıysa, bu durum sonucunda araçta hasar meydana geldiyse hasarın kasko tarafından karşılanması beklenemez. Kaskonun standart teminatları dahilinde çarpmalar, aracın yanması hali, çalınması ya da çarpılma sonucu hasara uğraması yer almaktadır. Kaskonun bunlar haricinde başka hangi durumları karşılaması gerektiğini sigortalının kendisi belirlemektedir. Poliçeye eklenecek diğer teminat çeşitleriyle birlikte sigortanın kapsamı genişleyebilmektedir. Yukarıda bahsedilen uyuşturucu kullanımı, alkol sınırında aşma, aracın bakımının ihmal edilmesi, savaş veya darbe gibi durumlarda gerçekleşen kaza vb. olaylar poliçe ne kadar geniş olursa olsun ortaya çıkan hasarları karşılamamaktadır. Sigortalı olan bir sürücü kazaya karıştığında hatalı olsa dahi, kasko sayesinde aracın zararı karşılanmaktadır. Fakat kaskonun sadece aracın hasarını karşılamak gibi bir özelliği bulunmaktadır. Karşı araçta oluşan hasarlar ise ancak trafik sigortası dahilindedir. Aracınızı güvence altına almak ve olası hasarlar sonucunda maddi zarara uğramamak adına kasko teklif al seçeneklerini değerlendirmeniz en doğrusu olacaktır.
Tamamlayıcı Trafik Sigortasının Karşıladığı Hasarlar
Tamamlayıcı trafik sigortası nedir? Bu sigorta türü, araçları güvence altına alan ve trafik sigorta poliçesini tamamlayabilen bir kasko çeşididir. Kapsamı dar olan tamamlayıcı trafik sigortası, genişletilmiş kasko ürünlerine oranla çok daha uygun fiyatlar sunmaktadır. Kaskonun yüksek primlerine bir alternatif olarak görülen tamamlayıcı trafik sigortasının fiyatları uygun olmakla birlikte kapsadığı hasarlar da kısıtlı olmaktadır. Dar kasko şeklinde de bilinen tamamlayıcı trafik sigortasının, kaskodan ayrılan pek çok yönü bulunmaktadır. Kasko sigortasının temelinde çarpışma, çarpma ve çarpılma başta olmak üzere üçüncü şahısların kötü niyetleri sonucu araçlarda ortaya çıkan hasarlar ve aracın çalınması gibi hallerde teminat sağlanmaktadır. Bunlar ana teminat kapsamına girmektedir. Kaskonun poliçesine ekstradan teminat kapsamları eklenerek genişletilme söz konusu olmaktadır. Tamamlayıcı trafik sigortası ise kaskonun ana teminat hallerinden en az bir tanesinin eksik olmasını ifade etmektedir. Bu sigorta türü, genişletilmiş kaskonun ve normal kaskonun ürünlerinden teminatlar bakımından ayrılmaktadır.
Tamamlayıcı trafik sigortası kasko farkı tam olarak bu noktada ortaya çıkmaktadır. Kapsamı ise diğer kasko ürünlerine oranla daha az sayıdadır. Bu nedenle tamamlayıcı trafik sigortası fiyatları daha düşük seviyelerdedir. Tamamlayıcı trafik sigortaları, araçları tam anlamıyla güvencesiz bırakmayı önlemektedir. Ancak risklere karşı daha geniş kapsamlı koruma talep eden sürücüler kasko veya genişletilmiş kaskodan faydalanmaktadırlar. Kasko fiyatları bakımından daha yüksek olmasına karşın teminat sunduğu durumlar daha fazladır. Bir başka fark da poliçenin yaptırılma şeklidir. Tamamlayıcı trafik sigortasının ise ayrı bir poliçe şeklinde yaptırılması söz konusu olduğu gibi kimi sigorta şirketleri tarafından normal trafik sigortalarına da ekletilebilmektedir. Bu demek oluyor ki bu sigorta türü standart trafik poliçesine ek bir sözleşmeyle de oluşturulmaktadır. Uygun fiyatlı kasko isteyenlerin tercihi olan tamamlayıcı trafik sigortası, teminatları bakımından sigorta firmalarına göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak tamamlayıcı trafik sigortasının teminatları arasında çarpışma, aracın çalınması, hukuki koruma, koltuk ferdi kazaları, mini onarımlar, servis, sel su baskınları, deprem gibi doğal afetler ve yetkili servis bulunmaktadır. Tamamlayıcı trafik sigortasının teminatlarıyla ilgili net bilgi almak için sigorta firmanız ile iletişime geçmelisiniz. Kasko sorgulama yapıp, aracınız için belirlenen kasko değerini kolayca öğrenebilirsiniz. Bunun için Türkiye Sigortalar Birliği’nin web sayfasından kasko değer sorgulama yapabilirsiniz.
Lüks Araçlarda Kasko ve Tamamlayıcı Trafik Sigortası Seçimi
Tamamlayıcı trafik sigorta nedir açıkladıktan sonra diğer önemli bilgilerden söz edelim. Kaskonun en büyük avantajı teminatlarının sigortalı şahıs tarafından bütçe ve ihtiyaçlar dahilinde genişletilmesidir. Lüks araç sahipleri isteklerine göre kaskodan veya tamamlayıcı trafik sigortasından faydalanabilmektedirler. Bu tamamen sürünün tercihindedir. Standart kaskolar sadece yapıldığı ülke sınırlarında geçerli olmaktadır. Kaskolu arabanın farklı bir ülkede kazaya karışıp hasar alması sonucunda bu hasarın karşılanabilmesi için Yurt dışı teminatının olması gerekmektedir. Toplumsal olaylar nedeniyle zarara uğrayan araçlar da ek teminatlarla güvencede tutulabilmektedir. Deprem nedeniyle hasar gören araçlar ise deprem teminatı sayesinde korunabilmektedir. Aniden ortaya çıkan sel veya su baskınları sebebiyle oluşan zararlar pek çok poliçede kapsam dışında kalmaktadır. Eğer ki poliçeyle su baskını ve sel güvence altına alındı ise olası zararlar temin edilmektedir. Kaza sonunda ortaya çıkan uyuşmazlıklar varsa ve bunlardan dolayı maddi yük meydana gelmişse hukuksal yardım teminatı, limitler doğrultusunda koruma sağlamaktadır. Kasko kapsamına dahil edilebilecek ve lüks araçları da koruyabilecek başka bir teminat türü ise kullanım kaybı teminatıdır. Bu durum aracın hasar görmesi sonucu tamir edildiği sürede başka aracın tahsis edilmesi anlamına gelmektedir. Bu teminat türü sigorta şirketlerinden araç tahsis edilmesi veya taksi kullanma gideri şeklindedir. Anahtar kaybı teminatı ise aracın anahtarının çalınması halinde, kilit mekanizmasının ve anahtarın değiştirilmesi durumunu temin etmektedir. Tüm bunlar ek olarak kasko poliçesine ekletilebildiği için lüks araçlar için daha fazla avantaj sağlamaktadır. Tamamlayıcı trafik sigortasının kapsamının daha dar olması nedeniyle lüks araç sahipleri genellikle genişletilmiş kaskodan faydalanmak istemektedirler. Yine de tamamlayıcı trafik sigortasını, standart kaskoyu ya da genişletilmiş kaskoyu tercih etmek araç sahiplerinin tercihine kalmış bir durumdur. Lüks araç sahibinin bütçesi ve ihtiyaçları ile uyumlu olan sigorta türünü seçmesi önerilmektedir. Zorunlu trafik sigortasından farklı olarak kasko ve tamamlayıcı trafik sigortasının, araç sahiplerinin araçlarını korumasından dolayı her iki sigorta türü de avantaj sağlamaktadır.