Yeni bir araç alırken seçeceğiniz modele, yakıt tüketimine, motorunun beygir gücüne ve size sunduğu ek özelliklere dikkat ediyorsunuz. Peki aracınızı kullanacağınız ortama, yani trafiğe özel olarak hangi önlemleri alıyorsunuz?
Trafikte yaşanabilecek küçük ya da büyük aksaklıklar neticesinde sürpriz masraflar çıkabilir. İşte hayatınızda bu sürpriz masraflara yer olmaması için alacağınız birkaç küçük önlem bulunuyor. Bu önlemlerden iki tanesi de kasko sigortası ve trafik sigortasıdır.
Trafik ve kasko sigortasının teminatları, kapsamları ve geliştirilme amaçları farklı olsa da birçok sürücü için bu iki sigorta türü karışabilmektedir. Kasko sigortası ve trafik sigortası ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda sizin için derledik.
Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar
Oldukça fazla sayıda araç ve kurallara uymayan birçok sürücü olduğu için trafikte küçük ya da büyük çaplı kazaların olması kaçınılmazdır. Bu nedenle kazalara karşı bazı tedbirler almanız gerekir. Almanız gereken tedbirler arasında sağlığınıza yönelik önlemler olduğu gibi maddi zararınızı telafi etmeye yönelik önlemler de bulunmalıdır.
Trafikte maddi zararlardan korunmaya yönelik geliştirilen belki de en önemli iki sigorta türü kasko ve trafik sigortasıdır. Bu açıdan bakıldığı zaman kasko ve trafik sigortası ortak olarak maddi zararı karşılamaya yönelik sigorta türleridir. Ancak aralarında büyük farklar bulunmaktadır. Gelin, bu iki sigorta türü arasındaki farklara birlikte bakalım.
Kasko Sigortasının Kapsamı ve Teminatları
Aracınızda trafik içinde olabildiği gibi çeşitli doğal afetler ya da toplumsal olaylar neticesinde de hasar oluşabilir. Bu nedenle aracınızı her ortamda koruyacak geniş bir maddi güvenceye ihtiyacınız vardır. İşte kasko sigortası tam olarak bunu yapar.
Kasko sigortası, araca özel olarak yaptırılır ve trafik kazaları dahil teminat verilen herhangi bir durum sonucunda sizin aracınızda oluşabilecek hasarları teminat altına alır.
Aracınıza özel olarak tanımlanan kaskonuzun teminat limitlerini artırarak ve sigorta poliçesine ek teminatlar ekleterek aracınızı daha fazla duruma karşı maddi olarak güvence altına alabilirsiniz. Kasko poliçesinde belirtilen teminatlar arttırılabilse de genel itibariyle kasko sigortası teminatları şu şekilde sıralanabilir:
-
Trafik kazaları sonucunda sigortalının aracında oluşan hasarlar
-
Deprem, yangın, sel ya da toprak kayması gibi doğal afetler sonucu oluşabilecek hasarlar
-
Kemirgenlerin araçta oluşturabileceği hasarlar
-
Hırsızlık
Trafik Sigortasının Kapsamı ve Zorunlulukları
Yasal olarak sizin hatanız ya da dikkatsizliğiniz sonucu yaşanabilecek kazalarda karşı tarafta oluşabilecek hasarların maliyetini ödemekle yükümlüsünüzdür. İşte trafik sigortası tam da bu noktada devreye girer.
Trafik sigortası, sizin kusurlu olduğunuz trafik kazaları neticesinde karşı tarafa ya da taraflara verilen hasarları karşılar. Bu durumda sizin karşı tarafın masraflarını ödeme yükümlülüğünüz tamamen ortadan kalkar ya da masraf, belirlenen limitlerin üzerinde ise ödemeniz gereken az bir masraf kalır. Yani trafik sigortası karşı ya da üçüncü taraflara verilen zararları karşılarken kasko sigortası kendi aracınızdaki hasarları güvence altına alır.
Trafik sigortasının kapsamı da ek teminatlarla genişletilebilir. Örneğin; kaza sonucu elektrik direği ya da lamba gibi kamu mallarında oluşabilecek hasarlar da sigorta kapsamına alınabilir. Ya da karşı taraf ile aranızda oluşabilecek bir masraf anlaşmazlığında gidilecek hukuki süreçlerde savunma masrafları sigorta acentesi tarafından karşılanabilir.
Araç Değerine ve Kullanım Amacına Göre Değişen Durumlar
Aracınızın modeline, değerine ya da kullanım amacına bağlı olarak hangi sigortanın daha gerekli olduğu konusunda kararsız kalabilirsiniz. Çünkü aracınızın kasko sigortası için ödemeniz gereken tutar, aracın güncel değeri de göz önüne alındığında herhangi bir hasar sonucu oluşabilecek masraftan yüksek olabilir ve bu durumda aracınızı kaskolatmak maddi olarak anlamsız olabilir.
Eski ya da az kullanılan araçlar için de trafik sigortası yasal olarak zorunlu olduğu ve yaptırılmadığı takdirde ceza kesildiğinden aracınıza her halükarda trafik sigortası yaptırmalısınız. Çünkü trafik sigortası karşı tarafın hasarlarını karşılamak amacıyla kurgulanmıştır ve trafikteki davranışlarınız sonucunda kime ya da ne kadar büyük bir zarar vereceğinizi bilemezsiniz. Bu yüzden aracınız eski ya da değersiz olsa dahi trafik sigortası yaptırmalısınız.
Yasal Zorunluluk ve Trafik Güvenliği
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde trafik sigortası zorunlu hale getirilmiştir. Bu nedenle trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkılması durumunda cezai işlem uygulanır. Trafik sigortasının ana amacı trafik güvenliğini sağlamaktır ve bu nedenle her sürücü yaptırmak zorundadır.
Kasko sigortası ise tamamen isteğe bağlıdır. Yapılmadığı durumlarda herhangi bir cezai işlem ile karşılaşılmaz. Ancak kasko yapılmadığı durumda aracınız herhangi bir şekilde maddi olarak güvenceye alınmaz ve oluşabilecek büyük bir hasar sonucu araç bedelinden daha yüksek bir onarım maliyeti ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Kişisel Tercihler ve Risk Toleransı
Sürücüye göre kasko ya da trafik sigortasının teminatları artırılabilir veya limitleri yükseltilebilir. Bu tamamen kişinin sürücülük becerilerine ve risk toleransına göre değişebilen bir durumdur. Kimi sürücüler için sadece kaskonun ana teminatlarından bir ya da birkaçının bulunduğu dar kasko paketi yeterli olurken, bazı sürücüler de tam kasko ile her türlü riske karşı kendilerini güvenceye almaktadır.
En İdeal Durum Kasko Sigortası ve Trafik Sigortası Kombinasyonu
Kasko, zorunlu bir sigorta türü olmasa da trafik sigortası ile kombinlendiğinde çok geniş kapsamlı bir koruma sağlar. Bu nedenle birçok sürücü, bu iki sigorta türünü birlikte yaptırarak araçlarında ve karşı taraflarda oluşabilecek hasarlara karşı maddi güvence sağlamayı tercih eder.
Sigortaladim.com ile hem trafik sigortası hem de kasko sigortası için aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilir, tüm teklifleri karşılaştırarak bütçenize ve ihtiyacınıza uygun poliçeyi güvenle satın alabilirsiniz.