Türkiye’de elektrikli araç satışları, 2023 yılının sonbaharıyla birlikte tırmanışa geçti. Elektrikli araç kullanmaya başlayan çok sayıda yeni sürücü, menzil ve şarj faktörleri ile günlük veya haftalık araç kullanım rutinlerini oluşturuyor. Ancak şehirler arası seyahat, EV dünyasına yeni giren birçok kişi için keşfedilmesi, deneyimlenmesi gereken apayrı bir olgu.
Bayram ve yaz tatillerinin en popüler destinasyonlarından biri elbette Muğla’nın Bodrum ilçesi. Biz de İstanbul’dan Bodrum’a elektrikli araçla yolculukta neler bekleyebileceğinize ve yolculuğunuzu nasıl planlayabileceğinize ilişkin bir rehber yazı kaleme aldık.
İstanbul - Bodrum Arası Mesafe ve Güzergahlar
2016 yılında Osmangazi Köprüsü’nün, Ağustos 2019’da da İstanbul-İzmir otoyolunun hizmete açılması ile birlikte, İstanbul’dan tatil için Ege bölgesine araçla seyahat edenler, ağırlıklı olarak bu köprü ve otoyol güzergahını tercih etmeye başladı. Bu güzergah, yolculuk süresinin kısalması ve sürüş rahatlığı dışında otoyol üzerinde şarj istasyonlarının bulunması sebebi ile de EV sahiplerinin öncelikli tercihi.
Alternatif olarak İzmit üzerinden körfezi dolaşmak veya Yalova-Bursa-İzmir güzergahını otoyolu kullanmadan da geçmek elbette mümkün. Yolculuğun ilk kısmında Pendik ve Yenikapı’dan feribot ile Yalova, Mudanya ve Bandırma’ya ulaşmak veya Eskihisar-Topçular feribotu ile İzmit Körfezi’ni araç kullanmadan geçmek de bazı sürücülerin tercihi.
Popüler güzergah olan İstanbul-İzmir otoyolu üzerinden gidecek olursanız, İstanbul (Beşiktaş) - Bodrum (Merkez) arasındaki mesafe yaklaşık 700 km’dir.
İstanbul - Bodrum Arası Şarj Yapmadan Gidilir Mi?
Az sayıda da olsa bazı elektrikli araçların menzilleri, İstanbul-Bodrum arasındaki yaklaşık 700 kilometrelik mesafenin üzerinde. Ancak unutmayın ki katalogda yer alan menzil, ideal hava ve yol koşulları ve optimum sürüş profili üzerinden hesaplanıyor.
Gerçek yolculukta sürüş stiliniz, yol koşulları, klima kullanımınız, araçtaki yük ve yolcu ağırlığı ile birlikte menziliniz bu değerin her zaman altında olacaktır. Basit bir örnekle, otoyolda yüksek hızda uzun süreli sürüş de menzilinizi düşürecektir.
Hem yolculuk sırasında hem de varış sonrasında yolda kalmamak, kafanız rahat yolculuk etmek istiyorsanız, menziliniz sınırda yeterli görünse bile şarj molaları planlayarak yolculuk etmek daha isabetli olabilir.
İstanbul - Bodrum Arası Şarj İstasyonları
2023 yılında EV satışlarındaki artışla birlikte, şarj hizmeti veren firmaların da, şarj istasyonlarının sayısı da hızla artmaya başladı. İstanbul-Bodrum arasında 2023 yazında belli miktarda şarj istasyonu olsa da artan EV satışları ile birlikte güzergah üzerindeki şarj noktalarının sayısının 2024 yılı tatil dönemleri öncesinde ciddi seviyede artması bekleniyor.
Otoyol güzergahını kullandığınız senaryoda, Oksijen dinlenme tesislerindeki şarj noktaları size ihtiyacınız olan hizmeti sağlayacaktır. İstanbul - İzmir arasındaki Oksijen mola yerlerindeki DC şarj istasyonları şu şekildedir:
- ZES - Oksijen O3 Dilovası/Kocaeli
- ZES - Oksijen O14 Yalova
- ZES - Oksijen O37 Orhangazi/Bursa
- ZES - Oksijen O68 Gemlik/Bursa
- ZES - Oksijen O86 Bursa Çevreyolu
- ZES - Oksijen O122 Muratlı İzmir Yönü/Bursa
- ZES - Oksijen O135 Bursa
- ZES - Oksijen O167 Bursa
- ZES - Oksijen O178 Balıkesir
- ZES - Oksijen O204 Balıkesir
- ZES - Oksijen O228 Balıkesir
- ZES - Oksijen O289 Manisa
- ZES - Oksijen O266 Balıkesir
- ZES - Oksijen O320 Manisa
- ZES - Oksijen O375 Manisa
İzmir - Bodrum arasında ise, yazının hazırlandığı Ocak 2024 itibariyle Söke, Milas ve Bodrum - Milas Havaalanı bölgesinde birçok DC şarj istasyonu yer alıyor. İstasyonlar genelde popüler mola yerleri olan AVM’ler ve restoranlar ile, otomotiv bayileri ve il-ilçe ticaret odalarında yer alıyor. Mevcut durumda, İzmir - Aydın otoyolunda bir DC şarj istasyonu bulunmuyor.
Not: Güncel bilgi için şarj hizmeti veren firmaların mobil uygulamaları, toplu şarj istasyonu rehber, mobil uygulamalar ve Google Maps referans alınmalıdır.
Elektrikli Araçla İstanbul - Bodrum Arası Şarj Planlaması
Şarj molası için planlamanızı aracınızın menzili, mevcut şarj durumunuz ve güzergahınızdaki noktalara göre planlamalısınız. Ancak biz bir senaryo üzerinden örnekleme yapalım.
Genel olarak EV markaları, günlük kullanım için aracın en fazla %80-%90 kapasitede şarj edilmesini, ancak uzun yol öncesi %100 şarj yapılmasını tavsiye ediyor. Biz de yolculuğumuza, Beşiktaş’tan %100 şarj ile başladığımızı varsayalım. Aracımızın kullanılabilir batarya kapasitesi 75 kWh olsun, yolculukta da hızlı sürüş, klima kullanımı gibi faktörlerle birlikte 100 km’de ortalama 20 kWh tüketim oluşacağını varsayalım. (Tesla Model Y LR için referans alınabilecek rakamlardır).
Sık mola vermeyi sevmiyorsanız ama şarj riski de istemiyorsanız, örneğin %100 ile İstanbul’dan çıktıysanız ve yaklaşık %20’de şarj molası vermek istiyorsanız, örnek sürüş profilimiz ile gidebileceğiniz mesafe 300 km’dir. (%100-%20 = %80. %80 x 75 kWh = 60 kWh. 60 kWh / 20 kWh x 100 = 300 km.) İstanbul-İzmir otoyolunda O178 Susurluk (yaklaşık 280 km mesafede), O167 (270 km) Mustafakemalpaşa, veya O204 Kuzey Balıkesir (305 km), mola ve şarj tercihiniz olabilir.
Sık mola vermeyi tercih ediyorsanız, veya yola eksik şarjla çıktıysanız Bursa ve çevresindeki Oksijen mola yerleri - Gemlik O68 istasyonu (yaklaşık 170 km), Bursa O86 (yaklaşık 190 km), Karacabey yakınlarındaki O122 (yaklaşık 225 km) veya O135 (yaklaşık 240 km), aracınızı şarj edebileceğiniz noktalar. Örneğin, %70 ile yola çıkar ve O135’te mola vermeyi planlarsanız, şarj noktasına yaklaşık %23’le girersiniz.
Unutmayın, aracınız şarjı düşükken daha hızlı şarj olacak ve batarya doldukça şarj hızı azalacak. Yaklaşık 25-30 dakikalık bir mola, aracınızın yaklaşık %20’den yaklaşık %80’e şarj olmasını sağlayabilir ve bu süre dinlenmek ve yeme-içme için de ideal bir süredir.
Otoyoldan çıkmadan önce, Akhisar 320 veya Manisa O375’te tekrar bir şarj molası vermek isteyebilirsiniz, çünkü İzmir-Aydın otoyolu üzerinde bir hızlı şarj noktası bulunmuyor. Güzergahınızdan sapmadan aracınızı şarj edebilmek istiyorsanız, İstanbul-İzmir otoyolundan sonraki şansınız Söke’de olacak. İlk şarj molanız Bursa veya Susurluk yakınlarında da olsa, Akhisar veya Manisa mola yerlerine varmak için şarjınız yeterli olacaktır.
Manisa O375’ten %80 şarj ile çıktığınızı varsayalım. Bodrum Merkez’e kalan mesafeniz yaklaşık 260 km. Bu da yaklaşık %70’lik bir pil tüketimiyle alacağınız bir mesafe. Eğer tekrar şarj molası vermeden Bodrum’a ulaşmak istiyorsanız, gerçek tüketiminize de dikkat ederek bunu gerçekleştirebilirsiniz.
Ancak Bodrum’da gideceğiniz mevki, veya aklınız şarjda kalmadan yolculuk etmek istiyorsanız, kısa bir mola daha yapmak ve aracınızı %80’e kadar olmasa bile bir miktar daha şarj etmek isteyebilirsiniz. Tercihiniz bu yönde olursa Söke, Milas veya Bodrum-Milas Havaalanı civarında DC şarj imkanı bulabilirsiniz.
Elektrikli Araçla İstanbul - Bodrum Arası Şarj Maliyeti
Yukarıda referans aldığımız 100 km için 20 kWh ortalama tüketimi baz alırsak, 700 km’lik sürüşte 140 kWh tüketiminiz olacak. DC şarj için 8 TL/kWh maliyet referans alırsak, İstanbul-Bodrum yolculuğunuzun şarj maliyeti yaklaşık 1.120 TL olacaktır.
Sigortaladim.com ile elektrikli aracınız için trafik sigortası yaptırmadan önce aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilir, tüm teklifleri tek ekrandan karşılaştırarak ihtiyacınız olan poliçeyi online olarak satın alabilirsiniz. Siz de elektrikli araç trafik sigortanızı sigortaladim.com’dan yaptırın hem Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketlerinden teklif alın hem de sigortaladim.com’un size özel sunduğu avantajlardan yararlanın!