blog blog

İkinci El Araç Alımından Sonra Yapılması Gerekenler

11 Eylül 2024

Ülke genelinde araç satın alımında sıfırın yanı sıra ikinci el de yaygın bir şekilde görülen işlemlerden oluyor. Yükselen vergiler göz önünde bulundurulduğunda, kullanıcıların ikinci el araçlara yönelmesinde de artış gözlemlenebiliyor. Bu durumda ise birçok kişinin kafasında satın alımdan sonra yapılması gereken işlemler soru işareti olarak yer alıyor. İkinci el araç alan kişiler, aracı kendi üzerlerine kaydettikten hemen sonra yasal olan sorumlulukların da sahibi oluyor. Araca kasko sigortası yapılması da yeni sahibin sorumluluğunda oluyor. Böylece yeni sigorta yeni ruhsata işleniyor ve işlemler bu şekilde başlamış oluyor. Kasko sigortası nedir sorusu da, sigortalı olan kişilerin yaşayabileceği her türlü riski güvence altına alan sigorta çeşidi olarak cevaplanıyor. Kasko sigortası sorgulama veya hesaplama haricinde ise aracın kişisel olarak kendisiyle de ilgilenmek gerekiyor. İç ve dış bakımının yapılması ve ihtiyacı olan desteğin araca verilmesi de uzun vadede güvenli sürüşlere zemin hazırlıyor. Bu sayede araçlar ikinci el alınmış bir araçtan çok yeni alınmış bir araç gibi sürücüler tarafından benimseniyor.

İkinci El Araç Bakımını Eksiksiz Tamamlayın

Daha önce birisi tarafından kullanılmış otomobil satın alındığı zaman dikkat edilmesi gereken belli başlı noktalar bulunuyor. Bunlar arasında öncelik temizlik ve motor parçalarının bakımı oluyor. İkinci el arabayı alıcıdan önce kaç kişi tarafından kullanıldığı bilinmediği için otomobil için yapılacak ilk iş, temasın yoğun olduğu direksiyonun yenilenmesi oluyor. Bunun için yeniden kaplama yapma ve vites topuzunu değiştirme işlemleri yapılıyor. Bu sayede yeni kullanıcı, aracı yeni almış hissiyle keyifli yolculuklara adım atabiliyor. Kasko sigortası değeri kadar önemli olan hususlardan biri de araçların yağını ve suyunu değiştirmek oluyor. Otomobilin periyodik bakımını yaptırmak da fayda sağlayan noktalar arasında yer alıyor. Bu sayede aracın bir sonraki bakımını takip etmek daha kolay olurken, daha uzun ömürlü ve yakıt verimliliği sağlanan bir süreçten de geçilmiş oluyor. Otomobilin mühim parçalarından biri olan frenlerin de sağlıklı bir çalışma işlevine sahip olması gerekiyor. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak adına fren disklerinin ve balatalarının da yapılacak bakım sürecinden geçmesi gerekiyor. Serviste kontrolden geçirilen bu parçaların değişmesi gerekiyorsa mutlaka değiştiriliyor. Aracın hararet meselesi de bir diğer önemli nokta oluyor. Otomobili kullanırken sürekli olarak hararet göstermesine bakmamak için buna sebep olacak parçaların kontrolden geçmesi gerekiyor. Yine ihtiyaç duyuluyorsa bu parçaların yenilenmesinde fayda bulunuyor. Daha sonra herhangi bir sorun yaşamamak ve aracın ömrünü uzatmak adına tüm bu işlemlerin yapılması önem taşıyor. Temizlik ve bakım sürecinin tamamlanmasından hemen sonra ise ilk iş aracın kasko sigortası genel şartları dâhilinde sigortalanmasının yapılması gerekiyor. Zorunlu trafik sigortası ve kasko, araçların el değiştirmesinden sonra yasal olarak yenilenmesi gereken işlemler olarak biliniyor. İkinci el araçların daha önceden yapılmış olan sigortaları bulunabiliyor. Noter tarafından devir işlemlerinden hemen sonra aracın yeni sahibi kendi adına bu sigortayı yaptırmalı. 15 gün verilen bu müddet süresi içesinde araçların kendi adına bir sigorta yaptırması zorunlu tutuluyor. Kasko sigortası ne kadar tutar sorusunun cevabı da araca göre değişebiliyor. Sağlıklı bir sonuca ulaşmak adına profesyonel bir destek ile bu soruya daha doğru bir cevap bulunabiliyor.

İkinci El Araç Aldıktan Sonra Kasko Sigortası Yaptırmanın Önemi

Devir işleminden sonra kullanıcılara tanınan 15 günlük sürenin verilmesinin asıl amacı, bu süre zarfında kişinin kendisine uygun kasko sigortası teklif araştırması ve seçim yapması oluyor. Bu süre içerisinde devam eden eski poliçeler için herhangi bir ödemeye gerek duyulmuyor. Aynı durum zorunlu olan trafik sigortası için de geçerli oluyor. Böylelikle satışı tamamlanan yeni arabaların kısa süre de olsa yasal bir şekilde trafiğe çıkma hakları bulunuyor. Bu süre içerisinde kaza ya da hasar meydana gelmesi durumunda da aracın bir önceki sahibinin üzerindeki kasko sigorta poliçesi ile işlem yapılıyor. 15 günlük süreçte araçların sahipleri, kendi adlarına sigorta yaptırmama durumunda trafik ekiplerince araca el konulma durumu ile karşılaşabiliyorlar. Aynı zamanda idari para cezası da uygulanabiliyor. Sigorta işleminin tamamlanması sonrasında ise çekilen araçların otopark ücreti ile sigorta gecikme cezası araç sahibi tarafından ödeniyor. Bu ödemeler sonrasında da araçlar geri alınabiliyor. Herhangi bir aracı ikinci el olarak satan kişilerin devam eden sözleşmeleri varsa, satım tarihinden itibaren15 günlük süreç içerisinde bu sözleşme sona eriyor. Ancak aracın sigorta poliçesinin tamamlanma süresi uzun olması durumunda ‘’kullanılmamış’’ gün sayısı da bulunduğu için geri kalan günlerin iadesi yapılabiliyor. İadeyi geri almak isteyen araç sahipleri, aracın satıldığına daire resmi belgeyi sigorta şirketlerine sunarak işlemlerini tamamlayabiliyorlar. İkinci el araç ile sıfır araç sigorta fiyatları arasında ise bir fark bulunmuyor. Ancak aracın mevcut durumu göz önünde bulundurun sigorta şirketleri, kullanıcılara kasko sigorta fiyatları belirleyebiliyorlar. Bu noktada önemli olan husus her sigorta şirketinin araç için farklı prim fiyatı ve ödeme planı sunması oluyor. Trafik sigortası yaptırmak için uygun olan prim fiyatı ve ödeme planı haricinde kampanya ve indirim düzenleyen şirketler, araç sahiplerini kendi bünyelerine çekmek için etkili yöntemler belirliyorlar. Bu bilgiler kapsamında, günümüzde online olarak da yapılabilen kasko sigortası hesaplama ile araçları uygun fiyatlar çerçevesi içerisinde sigortalamak mümkün oluyor.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam