Günümüzde pek çok işlem manuel başvurular ya da sorgulamalar yerine İnternet üzerinden online olarak yürütülüyor. Online platforma taşınan tüm işlemler gibi kazaya uğramış araçlara ait hasar bilgilerinin sorgulanması işlemi de internet üzerinden kolayca yapılabiliyor.
Sigorta şirketleri de kendi web sayfalarında bu kolaylığı sağlayan birçok uygulamaya yer veriyor. Hasar dosya sorgulama sistemine giriş için web sayfalarına eklenen bağlantılar, hasar işlemlerinin takip sürecini kolaylaştırıyor. Bu uygulama ile kasko sigortası kapsamındaki hasarlar detaylı bir biçimde takip edilebiliyor.
HDI Sigorta hasar dosya sorgulama aracı ise bu bağlantılardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. İkinci el araç alımlarında, aracın herhangi bir hasarı olup olmadığını gösteren tramer kaydında plaka ile yapılan hasar sorgulama işlemi, bu sistemde yerini TC kimlik numarası ve dosya numarası bilgilerine bırakıyor.
Hasar Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?
Öncelikle HDI Sigorta'nın web sayfasında yer alan hasar dosya sorgulama butonuna tıklayarak ilk arama kriteri olan poliçe numarası ya da dosya numarasını seçmeniz gerekiyor. Dosya numarası seçildiği takdirde başka herhangi bir bilgi girişine gerek kalmıyor. Ancak poliçe numarası seçildiğinde poliçe numarası ile birlikte TC kimlik ve vergi kimlik numarası girişinin de yapılması gerekiyor. Tüm bilgiler doğru girildiği takdirde araca ait hasar bilgileri raporu karşınıza çıkıyor.
Resmi merciler bu sistemler sayesinde hem araç sahiplerinin hem de araç sahibi olmak isteyen kişilerin, araç alımlarından önce gerekli sorgulamaları yapabilmesinin önünü açıyor. Hasarlı araçların, pert kaydı olan araçların tespiti araç hasar sorgulama sistemleri sayesinde oldukça kolay bir hale geliyor. Hasar dosya sorgulama sistemleri sonucu aracın durumu kasko poliçelerinin kapsamının belirlenmesinde belirleyici etken oluyor.
Plaka ile Hasar Sorgulama
HDI Sigorta'nın gerekli kurumsal prosedürlerini hızla tamamlayarak geniş bir alanda sigorta faaliyetlerine başlamış olduğu görülüyor. Ülkenin birçok noktasında konusunda uzman kadrolara sahip acenteler ile faaliyet gösteren HDI Sigorta, 2017 yılı için hazırlamış olduğu en uygun fiyatlarla da sektörün rekabet alanında yerini alıyor. Hasar dosya sorgulama sisteminde de müşterilerine konforlu bir sigortacılık anlayışı sunan HDI Sigorta, müşterilerinin kaza sonucu hasar dosya sorgulamalarını da kendisi yapıyor.
İkinci el araç alımlarında plaka ile hasar sorgulama sistemlerinin doğru kullanılmasının oldukça önemli olduğu biliniyor. Çünkü bu sistemlerden gerekli sorgular yapılmadan alınan araçların pert kaydı olma olasılığı bulunuyor. Pert kaydı ya da yüksek hasar bedeli olan araçlar için kasko yaptırmanın son derece zor olduğu biliniyor. Dolayısıyla alım öncesinde yapılan sorgulama işlemi, satın alan kişinin haklarını garanti altına alıyor.
Bununla birlikte bu uygulama içerisinde bir defaya mahsus yapılan cam değişimlerine de yer verilmediğini ve ortaya çıkan tüm kayıtların 2003 sonrasına ait olduğunun bilmelisiniz. Kaza tespit tutanağı sorgulamalarında ise yalnızca kazaya karışan tarafların tutanaklarına yer verildiğini unutmamalısınız.
Tramer Kaydı
Trafik Sigortaları Bilgi ve Merkezi'nin kısaltması olan TRAMER sistemi ile almak istediğiniz aracın poliçe bilgilerine erişilebilirsiniz. Bununla birlikte plaka ile araç sorgulama, araç hasar sorgulama gibi sistemlerle de aracın daha önce hasar kaydı olup olmadığı gibi bilgilere de kolaylıkla ulaşılabilirsiniz. İkinci el araç alımlarından önce kullanacağınız bu sorgulama sistemleri ile piyasadaki dolandırıcılık faaliyetlerine karşı tedbirinizi alabilirsiniz.
HDI Sigorta, hasar yaşayan müşterileri için hasar dosya sorgulama işlemlerini kendisi gerçekleştiriyor. Bununla birlikte hasarın tespiti sonrasında kazaya karışmış müşterilerine hasarın durumu ilgili gereken bilgilendirmeyi ve yönlendirmeyi de yine kendisi yapıyor. Sorgulama işlemi tamamlandıktan sonra da, hasarların teminat altında olup olmadığı hususunda müşterilerini bilgilendiriyor.