blog blog

Hayat Sigortası Nedir?

20 Temmuz 2023

Yaşamın içindeki pek çok risk ve soruna karşı birikim yoluyla önlem almak avantajlı bir tercihtir. Bu bağlamda sunulan sigorta hizmetleri arasında hayat sigortası yer alır. 

Hayat sigortası; vefat halinde sigorta sahibinin ailesi veya poliçede belirtilen kişilere tazminat ödenmesini sağlayan hizmettir. Bu hizmet aynı zamanda poliçeye bağlı olarak genişletilebilir. Yani hayat sigortasından faydalanmak için yalnızca vefat durumu gerekmez.   

Hayat sigortası sahipleri poliçe kapsamında kaza sonrası tedaviler için gereken masrafları, hastalık kaynaklı tedavi ödemelerini veya daimi sakatlık halinde ek tazminat ücretlerini karşılayabilir. Hayat sigortası sayesinde poliçe süresi dolana dek işsizlik ve kalıcı sakatlık hallerinde sigorta şirketinin poliçede taahhüt ettiği teminat tutarı talep edilebilir. Tasarruf yoluyla birikim öngören ve bu birikimi olası risklere karşı güvence haline getirmek isteyen kişiler için hayat sigortası yaptırmak avantaj sağlar.  

Hayat Sigortasının Amacı Nedir? 

Hayat sigortasının amacı, birikim yaparken sigorta imkanlarından faydalanmanın yanı sıra vefat halinde aile üyelerini de güvence altına almaktır. Böylece sigortalının vefat etmesi halinde aile üyelerine yahut poliçede belirtilen kişilere tazminat ödemesi yapılır. Kaza sonrası ortaya çıkan sürekli sakatlık durumları, hayat sigortası ile güvence altına alınan bir başka konudur.  

Hayat sigortası poliçeleri şirketlerin sunduğu hizmetlere bağlı olarak hizmet kapsamı genişletilebilir ürünlerdir. Bu bağlamda sigortalı, şirketin şartlarına göre poliçe kapsamında esneklik veya değişiklik talep edebilir. Hayat sigortasına ek teminat olarak tedavi süreçlerinde veya kalıcı sakatlık hallerinde ortaya çıkan gider ve tazminatların karşılanması eklenebilir.  

Hayat Sigortası Çeşitleri Nelerdir? 

Hayat sigortası hizmetleri kendi içinde farklı kategorilere ayrılır. Her kategorinin uygulama kapsamı, teminatları ve prim ödeme şartları birbirinden farklıdır. Bu bağlamda hayat sigortası çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:  

  • Karma Hayat Sigortası: Uzun dönem hayat sigortası türlerinden biridir. Sigortalı kişinin vefat etmesi halinde poliçede adı geçenlere tazminat ödemesi yapılır. Eğer teminat süresi dolduğu halde sigortalı vefat etmemiş olursa prim iadesi yapılır. 

  • Birikimli Hayat Sigortası: Poliçe zamanı bakımından uzun dönemli sayılan ve en az 10 yıl süreyle imzalanan hayat sigortasıdır. Ferdi kaza hallerinde, maluliyet durumları ve yaşam kaybında teminatlar kesinti ve komisyonlar düşülerek yatırım haline getirilir. 

  • Yıllık Hayat Sigortası: Sadece ölüm teminatı sunan poliçe türüdür. Anlaşmada belirtilen teminat tutarı, vefat halinde aile bireylerine veya poliçede işaret edilen kişilere aktarılır. Yıllık hayat sigortası genel olarak hayat sigortalarında belirtilen her tür vefat halini kapsar. En önemli özelliklerinden biri opsiyonel seçenekler sunan hizmetlerden olmasıdır.  

  • Uzun Süreli Hayat Sigortası: En az iki yıl süreyle imzalanan sigorta türüdür. Bu süre içinde yaşanabilecek ölümcül risklere karşı teminat sağlanır. Tazminat seçeneklerinde esneklik imkanı sunan ürünler arasında yer alır. 18-64 yaş sınırı bulunur ve poliçe geçerlilik tarihine bakıldığında kişinin süre sonunda 70 yaşını geçmemesi gerekir. 

  • Grup Hayat Sigortası: Aynı tüzel kişi altında çalışan 10 kişi için yapılır ve sürekli sakatlık durumlarını kapsar. Aynı zamanda çalışma dönemine bağlı ölüm hallerinde de tazminat ödemesi ile güvence sağlanır. 

  • Ferdi Kaza Sigortası: Beklenmedik kaza hallerinde güvende olmak isteyenlerin en sık yaptırdığı sigorta türlerinden biridir. Ölüm ve kaza durumları gerçekleştiğinde sağlıkla ilgili masraflar dahil her ihtiyaç, poliçede yer verilerek bu kapsamda karşılanabilir. 

Hayat Sigortası Nasıl Çalışır? 

Hayat sigortasının çalışma sisteminde prim ödemeleri ve teminatlar yer alır. Ödenen primler sigorta poliçesinde sunulan teminat başlıkları için kullanılır. Sigortalı taahhüt ettiği zaman dilimlerinde ve oranlarda şirkete ödeme yapar. Şirketler de poliçede sundukları hizmetleri, şartların oluşması halinde yerine getirir. Prim ödemesini yapan bir sigortalıya, ölüm veya sürekli maluliyet halinde tazminat ödemesi yapılır.   

Hayat Sigortasında Prim Hesaplama Nasıl Yapılır? 

Prim ödemeleri hayat sigortası hizmetlerinin vazgeçilmez unsurlarından biridir. Karşılıklı imzalanan poliçede sigortanın türü ve şartlarına göre ödenmesi gereken ücretlere prim adı verilir. Bu prim ödemeleri için sigorta sahibi sözleşme yoluyla taahhütte bulunur. Şirket de bu primler karşılığında hizmetlerini garanti eder. Prim ödemesi hesaplamalarında poliçede yer alan oranlar kullanılır.   

Hayat Sigortası Primleri Nasıl Ödenir? 

Hayat sigortası primleri ödemek için poliçede belirtilen resmi ödeme kanalları kullanılır. Sigortalı belirtilen vadeler içerisinde, şirket hesaplarına banka yoluyla ödeme yapar. Elde ödeme sistemi veya diğer geleneksel ödeme aktarımları artık sigorta ödemelerinde kullanılmamaktadır. İstisnai uygulamalar bulunmakla beraber, yeni nesil ödeme yöntemleri sigorta primi ödemeleri için tercih edilir. Banka kanalı aracılığıyla sigorta sahibi şirket hesabına prim tutarını yatırabilir.  

Hayat Sigortası Primlerinde Yaş ve Sağlık Durumu Etkisi Nedir? 

Sağlık durumu ve yaş, sigorta şirketlerinin poliçe sunumlarında dikkate aldığı unsurlardır. Bu bağlamda hayat sigortası yapılırken, sigortalının yaşı ve sağlık durumuna göre prim miktarı belirlenir. Çünkü kronik sağlık sorunu olan ve ileri yaştaki bireylerin karşılaşacağı risk oranları ile sağlıklı genç bireylerin risk oranları birbirinden farklıdır. Bu bağlamda prim ödemeleri de bu bireyler ve risk oranları arasındaki ilişkiye göre değişiklik gösterir.  

Hayat Sigortası Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir? 

Sigorta hizmetlerinden faydalanırken dikkate alınması gereken konulardan biri avantajlar ve dezavantajlardır. Hayat sigortası alırken bu konu daha fazla önem kazanır. Çünkü yapılan bazı sözleşmeler uzun vadelidir ve alınan riskler ile elde edilen fırsatlar dikkatle incelenmelidir. 

Hayat sigortası yaptırmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir:  

  • Kaza ya da hastalık sebebiyle vefat halinde aile fertlerine veya lehtarlara finansal destek sağlanır. 

  • Maluliyet ve kalıcı sakatlık hallerinin oluşmasıyla birlikte ortaya çıkan zorlu dönemlerde maddi destek imkanı yaratılır. 

  • Kısmi veya ağır hastalık dönemlerinde ortaya çıkan hayat idamesi poliçede yer alan hizmetler sayesinde kolaylaşır. 

  • Hayat sigortası yaptıranlar vergi indiriminden faydalanabilir. 

  • Kredi borç ödemeleri olan sigortalılar için devamlılık avantajı sağlanır. 

  • Eğitim hayatına devam eden çocuk sahipleri için eğitim sigortası dahil özel hizmetler sağlanır. 

  • Ödemeler taksitli şekilde yapılabilir. 

  • Beklenmedik tedavi ödemeleri ve yüksek tutarlı sağlık süreci ihtiyaçları şirket tarafından karşılanır. 

  • Veraset vergisi dahil vefat sonrası aile üyelerine herhangi bir borç doğmaz. 

Hayat sigortası yaptırmanın dezavantajları şu şekilde sıralanabilir:  

  • Sigortadan garanti edilen süreç haricinde çekilmesi halinde poliçede yer alan cezai kurallar uygulanır.

  • Prim ödemeleri yaşa ve sağlık durumuna göre ayarlandığı için ilerleyen yaşlarda bu ödemeler artabilir. 

  • Kısa süreli poliçelerin yenilenmesi gerektiğinde yeniden düzenlenen poliçelerde oran değişikliği yaşanabilir. 

Hayat sigortası, kullanıcılar için oldukça avantajlıdır. Yaşanabilecek dezavantaj durumları her şirket için geçerli değildir. Olası dezavantajlara sahip olmayan poliçelerle hizmet sağlayan prestijli şirketlerle iş birliği yapmak, tercih sürecinin ilk aşaması olmalıdır.  

Hayat Sigortası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

Hayat sigortası yaptırmak isteyen kişiler için dikkat edilmesi gereken konuların başında şirket tercihi yer alır. Alanda hizmet sağlayan sigorta şirketleri arasında prestij sahibi ve güvenilir firmalarla çalışmak gerekir. 

Poliçeler üzerinden yürütülen resmi bir hizmet olan sigortalama, temelde güvene dayalıdır. Bu nedenle hukuki yönünün dışında hizmet sağlayıcının güvenilir, kapsamlı hizmet imkanlarına sahip ve alanda uzman bir şirket olması avantaj sağlar. 

İkinci temel dikkat konusu ise fiyatlandırma ölçütleridir. Hayat sigortası alırken hizmet alınan şirketin fiyatlandırma tarifesine dikkat edilmesi gerekir.  

Hayat Sigortası Kapsamındaki Riskler Nelerdir? 

Hayat sigortası hizmetleri, yapılan poliçe yoluyla belirli olay ve durumlar için teminat sağlar. Hayat sigortası kapsamındaki riskler genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • Kazaen vefat 

  • Maluliyet teminat ödemesi 

  • Dönüşümlü işsizlik için teminat  

  • Tehlikeli hastalık kategorisindeki teminatlar 

  • Geçici iş göremezliğe sebep kaza ve hastalık sonucu teminat 

Hayat sigortası kapsamına alınan riskler arasında ayrıca; ev hanımları ve öğrenciler için gündelik hastane tazminat teminatı da yer alabilir. Bu teminat ve risk kapsamlarına poliçede sunulan detaylara göre karar verildiğinden, hizmet alma aşamasında teminatlar detaylı şekilde incelenmelidir.  

Zorunlu bir sigorta olmayan hayat sigortası, kişinin isteğine bağlı olarak yapılır. Bu sebeple sigorta yaptırmadan önce farklı şirketlerin sunduğu hayat sigortası teminatları, ek teminatlar ve fiyatlar detaylı bir şekilde incelenmeli en avantajlı olan poliçe tercih edilmelidir.

Sigortaladim.com ile hayat sigortası yaptırırken aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilir, tüm teklifleri tek ekranda karşılaştırarak ihtiyacınıza uygun olan poliçeyi online olarak satın alabilirsiniz.

 

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası

Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al
Özel Sağlık Sigortası

Özel Sağlık Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam