Hasar kayıtlı araçların sigortasının adı kısacası Pert Kasko Sigortası olarak biliniyor. Ana teminat grubu altında belirlenen risklere dâhil olarak araçların tam hasara uğraması veya çalınması durumunda, teminat alınabiliyor. Araçların yanması, aracın veya herhangi bir parçasının çalınması ya da buna teşebbüs edilmesi gibi durumlar pert kasko değeri hesaplama kapsamında değerlendiriliyor. Aracın karayolu ya da demiryolu alanlarında kullanılan motorlu ya da motorsuz araçlarla çarpışması ve hem hareket hem de durma halindeyken sigortalı veya aracı kullanan kişinin iradesi dışında gerçekleşen etkiler ile otomobilin hasar alması durumunda kasko ücreti karşılanıyor. Bu hasarlar; çarpma, devrilme, düşme ve yuvarlanma gibi kazalar olarak nitelendiriliyor. Sigorta şirketinin pert kasko sigortası ürünü, mevcut prim seviyelerini yüksek bulan ve sigorta yaptırmayan kişilere yönelik hazırlanan alternatif olabiliyor. Az prim ile önemli risklere karşı teminat alma kapsamında yer almayı amaçlayan kasko sigortası ile yola sağlıklı bir şekilde devam etmek mümkün oluyor. Her türlü aracın, model yılı sınırlaması olmadan teminat altına alınmasını sağlayan sigorta kapsamındaki sigortalılar, asistan hizmetinden de yararlanarak bir adım önde oluyorlar.
Hasarlı Araçlarınıza Kasko Sigortası Yaptırmanın Avantajları
Kasko sigortası yaptırılmış olan aracın hasar sonrasında pert hale gelmesi, sigortalı olanların fazla sorun yaşadığı ve kafalarının karıştığı şeylerden biri oluyor. Sigortalı aracın %70’inin ya da daha fazlasının hasara uğraması veya onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması olan pert, kişilerin kasko ne kadar öderim sorusuna yanıt getiriyor. Pert hasarlarda kasko poliçesi, kaza raporu, alkol raporu, ruhsat fotokopisi, aracın hasarlı fotoğrafı, sürücü ehliyet fotokopisi ve prim ödemesi makbuzu gibi belgeler ile birlikte sigortalının 5 iş günü içerisinde şirkete hasar bildirmesi ve eksper talep etmesi gerekiyor. Araç pert hale geldiği zaman kritik detaylardan biri zamanında ve eksiksiz bir şekilde bu belgeler ile birlikte işlemleri tamamlamak oluyor. Hasarlı aracın işlemi sorunsuz bir şekilde yürütülerek 5 iş günü içerisinde belgeler tam olarak teslim edilmesi ve hasar bildirimi yapılması avantaj sağlıyor. Hasar tespiti yapmak üzere göreve atanan eksper, aracın parça ve onarım masrafının listesini rapor şeklinde evraklar ile beraber sigorta şirketine gönderiyor. Yapılan inceleme ile parça ve onarım masrafının toplam tutarı, kaza tarihindeki sigorta rayiç değerine ulaşması ya da bu değeri geçmesi durumunda araç tam hasarlı olarak kabul ediliyor. Aracın pert olması hususunda karşılıklı bir anlaşmaya varıldığı sürece sigorta şirketi teminat limitini geçmeden aracın kaza tarihinden itibaren belirlenen kasko fiyatları ödeniyor. Pert bedeli, rayiç bedelden düşüldükten hemen sora kalan kısım da sigortalıya ödeniyor ve hasarlı araç sigortalıya bırakılıyor. Hasarlı olan aracın satışı ve devir işlemi de tamamen sigortalının sorumluluğuna kalıyor. Bu bilgiler ışığında sürücüler kendi online yol ile ya da sigorta şirketi ile iletişime geçerek kasko fiyat alma konusunda ve hasarlı olan araçların kasko sigorta ücretini öğrenme konusunda bilgi alabiliyorlar. Araca ve hasar oranına göre belirlenen tutar sigorta şirketi tarafından ödeyecek şekilde sigortalının avantajına olacak seçenekler sunuluyor. Böylece sigorta yaptırmanın önemine de kitleler tarafından bilinmiş oluyor.
Hasar Kayıtlı Araçların Hangi Durumlarda Ne Kadar Ödeme Alıyor?
Trafik sigortası aksine isteğe bağlı bir şekilde yapılan sigorta çeşidi olan pert kasko sigortası, araç sahibi ve sigorta şirketinin anlaşmaya varması sonucunda uygulanabiliyor. Ancak şirketler pert olmuş araçları genel anlamda bir risk grubuna dâhil ediyor. Böylece ağır hasar alınan bir kazadan çıkan araçlar, sigorta şirketinin inisiyatifine bağlı olacak koşullarda değerlendiriliyor ve politikaları gereği de kasko sigortası yapma konusunda olumsuz sonuç verebiliyorlar. Bu noktada önem taşıyan araç kasko fiyatı sorgulama ile durum değerlendirmesi konusunda bilgi alınabiliyor. Fakat bahsi geçen sigorta, kasko sigortasından farklı bir şekilde önceden pert işlemi gören ve onarımı tamamlanmış araçlara uygulanabiliyor. Mevcut poliçe türü kapsamında önceden hasar gören araçlar güvence altına alınabiliyor. Bu doğrultuda hasar kaydı olan aracını sigortalamak isteyenlerin kasko ne kadar sorusu da sigorta şirketine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Pert araçlar birçok faktöre dayalı bir şekilde araç sahipleri tarafından tercih ediliyor. Kasko sigortasından daha uygun ve ekonomik olması sebebiyle ön plana çıkan sigorta türü ile temel risklerin tamamı teminat kapsamına alınabiliyor. Araçlar yanma, hırsızlık (aracın kendisi ya da herhangi bir parçasının çalınması), çarpışma (karayolu ya da demiryolu, motorlu veya motorsuz bir araç ile kaza) ve dış faktörlere (irade dışı gerçekleşen kazalar) bağlı olarak yaşanan durumlara karşı koruma altına alınıyorlar. Kasko fiyatları sorgulama ve kasko bedeli hesaplama sonrasında pert kasko sigortası yaptıran kişilerin yararlandığı hizmetler de şu şekilde belirleniyor:
- Bilgi paylaşım ve organizasyonu gerçekleştirme
- Seyahatin devamlılığını sağlayabilmek için araç kiralama hizmeti
- Kaza sonrasında aracın hareket edememesi ve güvenli sürüş mümkün olmadığı için aracın servise çekilmesi ve kurtarılması
- Yaralanma ve hastalık gibi yüksek riskli durumlar nakil edilme
Aracın yüksek dereceli hasar alması sonucunda kazayı takiben 5 gün içerisinde sigorta şirketini bildirim yapılması ve aracın mevcut durumunu değerlendirmek üzere eksper talebinde bulunmak gerekiyor. Şirkete bilgilendirme yapılmaması durumunda ve belirtilen sürenin aşılmasında sigorta şirketi sorumluluk almama hakkına sahip olabiliyor. Bu sebeple takibi sağlayarak, gerekli evraklar aracılığı ile bilgilendirme yaparak sigortadan yararlanılabiliyor.