1999 depreminin acı sonuçlarının ardından 2000 yılında kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu DASK, zorunlu deprem sigortasını yürürlüğe koyarak doğal afetlere karşı binaların sigorta altına alınmasını sağlıyor. Fakat zorunlu deprem sigortası DASK tarafından değil, yetkilendirdiği sigorta şirketleri tarafından yapılıyor. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde büyük bir deprem esnasında birçok binanın yıkılma riski bulunuyor. Ayrıca deprem sigortası yaptırılmadığı takdirde binanız ile ilgili tapu işlemleri, su ve doğal gaz açtırma işlemleri gibi resmi işlemler de yaptırılamıyor. Bu yüzden, olası bir deprem sonrasında maddi olarak mağduriyet yaşamamanız ve resmi işlemler sırasında sorunlar ile karşılaşmamanız için zorunlu deprem sigortasını bir an önce yaptırmanız gerekiyor.
Peki kimler zorunlu deprem sigortası yaptırmalı? Zorunlu deprem sigortası yaptırması gerekenler 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanununda belirtiliyor. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa dahil olan tapuya kayıtlı, özel mülkiyet olarak geçen ve mesken olarak inşa edilmiş binalar için deprem sigortası zorunlu kılınıyor. Bu binaların içinde yer alan bağımsız yapı bölümleri, ticarethaneler için de deprem sigortası zorunluluğu bulunuyor. Bunun dışında, doğal afetler sonucu devlet tarafından ya da kredi alınarak yaptırılan meskenler de kapsam içinde yer alıyor. Kat irtifakı tesis edilmiş binalar, cins tashihi henüz yapılmayan ve tapuda arsa olarak görünen binalar ve kooperatif evleri için de sigorta zorunluluğu bulunuyor. Yani mesken olarak inşa edilmiş neredeyse her bina için zorunlu deprem sigortası yaptırmak gerekiyor.
Birçok bina zorunlu deprem sigortası kapsamına girse de zorunlu deprem sigortası kapsamının dışında kalan binalar da bulunuyor. Belediyenin denetimi altında olmayan köy yerleşimlerindeki yapılar deprem sigortasından muaf tutulsa da bina sahipleri isterse zorunlu deprem sigortası yaptırabiliyor. Tamamen ticaret veya sanayiye yönelik inşa edilmiş fabrikalar ve iş hanları da deprem sigortasını zorunlu olarak olmasa da istekleri dahilinde yaptırabiliyor. Fakat kamu kurum ve kuruluşlarına ait devlet binalar deprem sigortasından muaf tutuluyor. Bunun dışında, kalınamayacak durumda bakımsız ve harap binalar da zorunlu deprem sigortasının kapsamı dışında bulunuyor. Nerede yaşıyorsanız yaşayın, ihtimal dahilindeki bir depremin ardından mağdur olmamak için siz de deprem sigortası yaptırabilirsiniz. Zorunlu deprem sigortası hakkında daha fazla bilgi almak için 444 9 832 numaralı Müşteri Hizmetleri Merkezi'mizi arayarak ulaşın, ihtiyacınız olan poliçeye kolayca sahip olun.