Ev satışı çok kolay olmayan bir işlemdir. Hem birçok teferruat vardır hem de belirsiz düşüncelere yol açabilir. Evinizi satmak istiyorsanız, yeterince hazırlık yapmalı ve iyi hazırlanmış bir plana uygun davranmalısınız. Bir evin, doğru alıcıyı bulmadan günlerce piyasada beklemesinin birçok nedeni vardır. Fiyat, evin bakımlı olup olmaması, pazarlama ve temizlik gibi faktörler bunların başında gelir. Mülkünüzü hazırlamak, onarmak ve emlakçılarla görüşüp, listeleme fiyatı almakla işe başlamalısınız. Hepsinden önce satış nedenlerinizi belirlemelisiniz. Doğru hareket yapıp yapmadığınızı anlamak için artıları ve eksileri yazılı bir listede karşılaştırma yapmanız gerekir. Ev satış nasıl olur açıklayalım.
Ev Satışında İzlenmesi Gereken Yollar
Ev satmak için alıcıyla anlaşma sağlanmadan önce bilinmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Evinizin fiyatını gerçekçi olarak belirlemelisiniz. Satışa çıkardığınız evin krediye uygunluğundan emin olmalısınız, evin üstünde banka dışında ipotek varsa bunu kaldırmadan satışını gerçekleştiremezsiniz. Ayrıca evinizin satışını hızlandırmak için birden çok platform üzerinden ilan yayınlamalısınız. Satış işlemlerini emlakçı aracılığıyla yapacaksanız sözleşmeleri dikkat bir biçimde okumalısınız. Evi hemen göstermektense alıcıların şartlarını dinleyip, iyi bir şekilde analiz edin. İlanlarda ve alıcı görüşmelerinde, evin bütün olumlu olumsuz özelliklerini dile getirin. Anlaşılan bütün şartlar yazılı biçimde de onaylanıp, imzalanmalıdır.
Ev satış işlemine kesin olarak karar verdiyseniz; öncelikle evinizin gerçek fiyatını belirlemek için ekspertiz çalışması yapmalısınız. Bunun için bir uzmandan yardım alıp, analizler sonucunda evinizin gerçek değerini öğrenebilirsiniz. Evinizin fiyatını belirledikten sonra diğer aşamaya geçip, satış ilanı için hazırlanmalısınız. Evinizin fotoğraflarını çekip, internetten ilan açmalısınız. Fotoğraf çekimi için gündüz vaktini tercih etmeli ve detaylı bir çekim gerçekleştirmelisiniz. Evinizi daha da çekici kılmak için kaliteli fotoğraflar çekmeye özen göstermelisiniz. Alıcı ile kapora için anlaştığınızda bunu yazılı hale getirirseniz, satışı garanti altına alırsınız. Kapora anlaşması, karşılıklı anlaşılan şartlara göre yapılır. Alıcı kişi mülkü satın almaktan vazgeçerse, kapora ile ilgili talepte bulunması mümkün olmaz.
Ev satış işlemleri, emlakçı aracılığı ile yapılacaksa emlakçıyla alıcı arasında da bir sözleşmenin imzalanması gerekir. Evinizi herhangi bir aracı olmadan satacaksanız, alıcı kişiyle aranızda sözleşme yapmalısınız. Bu satış sözleşmesinde alıcının ve satıcının kimlik bilgileriyle, satılan evin adresi ve diğer özellikleri yazmalıdır. Bu süreçte mülkün herhangi bir borcunun olup olmaması önemli bir konudur. Evin vergi borcu varsa, satış süresi uzayabilmektedir. Bu noktada geçmişe dair borçların kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca, bulunulan yıldaki emlak vergisinin de ödenmesi şarttır. Satıcı ve alıcı bütün konularda anlaştıktan, ev satış sözleşmesi imzalandıktan sonra kalan işlem tapunun devridir. Tapu devrinin normal bir şekilde tamamlanabilmesi için gerekli tüm evraklar hazır bulundurulmalı ve tapu dairesinden randevu alınmalıdır. Eğer evraklar eksiksiz ise tapunun devredilmesi çoğunlukla bir günlük zaman dilimde halledilmektedir.
Anlaşma Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev satış gelir vergisi veya ipotek gibi herhangi bir engel yoksa satış için gerekli koşullar sağlanır. Alıcıyla satıcının anlaşması söz konusu ise öncelikle evin fiyatı, tapu giderleri, devir teslim tarihleri gibi bütün bilgiler sözleşmeye eklenmeli ve her iki taraf da bu sözleşmeyi imzalamalıdır. Bu süreç boyunca sözlü olarak anlaşılan her bir maddenin de sözleşmeye dahil edilmesi gerekmektedir. Tüm sözleşmelerin yazılı biçimde gerçekleşmesi, hem alıcıyı hem de satıcıyı güvence altına almaktadır. Bununla beraber, yasal olarak ev satış masrafı yani tapu giderleri ikiye bölünür, alıcı ve satıcı yarı yarıya tapu harcını öder. Ancak taraflar arasında farklı bir şekilde anlaşma söz konusu ise bunun da yazılı sözleşmede geçmesi gerekmektedir. Satılacak evin içinde oturmaya devam eden kiracı bulunuyor ise, satış olacağından kiracıya haber verilmelidir. Kira sözleşmesi aktif olarak devam ediyorsa, şartlar aynı şekilde yeni alıcıya devredilmiş olunur. Yeni ev sahibi ise altı ay süresince kiracıyı çıkaramaz. Kira sözleşmesi bittikten sonra ise bu süre bir ay ile sınırlıdır. Evin eski ve bulunulan yıl için herhangi bir borcunun olmaması gerekir. Aksi halde belediyeler rayiç vermeyeceğinden dolayı satış gerçekleşemez. Ayrıca, emlak vergisi borcu da satıcıya ait olan bir bedeldir. Ev satış için gerekli evraklar hazırlanırken, evin zorunlu deprem sigortasının olduğuna dair de belge olması şartı vardır. Bu nedenle, deprem sigortası bulunmayan bir evin tapuda devri yapılamaz. Ev satışında neler gerekli sıralayalım; nüfus cüzdanı, zorunlu deprem sigortası, belediyeden alınan borcu yoktur belgesi. Bu belgeler hazır edildikten sonra ve tapu harcının da ödenmesiyle birlikte tapu devir süreci başlatılabilir. Bunun için ilgili tapu dairesinden randevu alınıp, işlemlere geçilebilir. Tapunun devredilmesi için müdürlüğün istediği belgeler eksiksiz olmalı ve tapu giderleri ödenmelidir. Başvuruda bulunmak için evin bağlı olduğu tapu dairesine hem alıcının hem de satıcının gitmesi gerekir. İnternet üzerinden veya Alo 181 aracılığıyla da tapu devir işlemleri için randevu alınabilmektedir.
Ödeme Nasıl Alınmalıdır?
Ev satışı nereden yapılır anlattıktan sonra diğer önemli bilgilerden söz edelim. Ev alım satımında önemli olan bir diğer konu, ödemenin nasıl yapılacağı konusudur. Bu süreçte birçok kişi tarafından bankacılık, güvenilir aracı olarak tercih edilir. Banka yoluyla ödeme almak ve yapmak, gayrimenkul ticaretinin etkili yöntemleri arasında bulunmaktadır. Konut kredisi vasıtasıyla satın alınan evlerin, çek veya blokeli çek ile ödemesi yapılabilmektedir. Banka aracılığıyla ödeme almak, yüksek miktardaki parayı elde taşımaktan çok daha güvenli bir yoldur. Aynı şekilde tapu işleminin güvencesi de banka aracılığı ile sağlanmış olmaktadır. Konut kredisiyle alınan evler için satıcının ödemesi banka tarafından yapılmaktadır. Bunun için tapu işlemlerinin öncesinde tapu dairesine konut kredisi ile alım-satım işlemlerinin gerçekleştirileceği bildirilmelidir. Satış sonrasında banka, ödemeyi direkt olarak satıcı hesabına yapmaktadır. Genellikle ödeme, tapuda yapılmaktadır. Tapuda işlem yapan memur, devirin tamamlanabilmesi için alıcıyla satıcı arasında ödemenin gerçekleştiğini görüp, satışa onay vermektedir. Tarafların tercihine bağlı olarak, ödemenin gerçekleşmesi kimi zaman elden yapılabilmektedir. Böyle bir durumda para, noter onayı alındıktan sonra satıcıya verilmektedir. Tapu dairesine gitmeden önce noter onayı alınıp, evin satış tutarı satıcıya iletilmektedir. Ev alım satım işlemlerinde bir diğer ödeme yöntemi ise online para transferi seçeneğidir. EFT veya havale ile yapılan ödeme, banka üzerinden yapılmaktadır. Tapu devri sırasında para online bankacılık işlemleriyle de kolay bir şekilde karşı tarafa iletilmekte ve tapunun devri tamamlanmaktadır.
Ev satışında nelere dikkat edilmeli diyenler, bu aşamada internet bankacılığıyla ödeme alacaklarsa; evin bilgilerinin tam ve eksiksiz bir biçimde yazılması, evin adresi, alıcının TC numarası gibi temel bilgilerin havale işlemi sırasında iletilmesi gerektiğini unutmamalıdır. Krediyle alınan evlerin ödemesi direkt olarak banka tarafından yapılır. Güvenilir bir biçimde ödeme almak için bankaları tercih etmek gerekir. Para transferi sırasında yüksek komisyon oranlarının olması nedeniyle taraflar, elden ödemeyi tercih edebilmektedir. Burada önemli olan tüm işlemlerin güven içinde yapılmasıdır. Tapu ve noter huzurundaki işlemler güvenli olduğu için ödemenin alınması buralarda yapılabilir. Bütün faktörlerin değerlendirilmesi ve alıcı/satıcı açısından risksiz olan ödeme yöntemi tercih edilmesi en doğrusudur.