Son yıllarda elektrik araç kullanımı yaygınlaşıyor. Bu tercihin bir sebebi EV’lerin çevre dostu olması, diğer önemli sebebi de araçların ekonomik avantajları. Geleneksel araçlara kıyasla yakıt/enerji maliyetlerinde avantajlı olan elektrikli araçlar, minimal bakım ihtiyacı ve maliyeti ile de dikkat çekiyor.
Elektrikli Araçların Bakım Gerektiren Parçaları
Elektrikli araçlarda kullanılan parça sayısı, geleneksel araçlara göre çok daha düşüktür. Özellikle elektrik motorunun basitliği, motorun ve bağlı birimlerin hareketli parçalarının az olması, parçalarda eskime ve bozulmayı minimum düzeyde tutar.
Geleneksel araçlarda rutin bakım ve değişim isteyen filtreler, tıkanan veya eskiyen contalar, siboplar EV’lerde neredeyse bulunmaz veya bakım gerektiren unsurlar değildir. Motor yağı ve yağ filtresi değişimi gibi geleneksel araç kullanıcılarının hayatında önemli yer tutan bakımlar, EV’lerde bulunmaz.
Elektrikli araçlarda rutin kontrol ve bakım gerektiren parçalar lastikler, hava ve polen filtreleri, fren sistemi ve klima sistemidir.
Elektrikli Araçların Fren Sistemleri ve Bakımı
Elektrikli araçlarda da geleneksel araçlar gibi fren hidroliği ve fren balataları bulunur. Ancak önemli bir fark olarak, elektrikli araçlarda kullanılan rejeneratif frenleme sistemi, sürücünün ayağını gazdan çekmesi durumunda aracın yavaşlamasını ve yürüyen aksamdan bataryaya geri enerji beslemesi gerçekleşmesini sağlar.
Elektrikli araç rejeneratif frenleme modunda, sakin bir sürüş stilinde kullanıldığında, fren pedalına ihtiyaç neredeyse hiç kalmaz. Bu stilde kullanılan elektrikli araçlarda fren balatası eskimesi minimal düzeydedir. 200.000 - 300.000 km’lik toplam sürüş sonrasında, fren balatalarında aşınma olmayan EV’lerle ilgili haberler ve görüntülere internet üzerinde rastlayabilirsiniz.
Elektrikli Araçların Lastikleri ve Bakımı
Elektrikli araçlarda lastik seçimi, geleneksel araçlardan farklılık gösteren ve dikkatli ele alınması gereken bir konudur. Batarya ünitesinin ağırlığı sebebiyle EV’ler, benzer boyut ve klasmandaki fosil yakıtlı araçlardan çok daha ağırdır. Büyük bir sedan veya SUV sınıfındaki EV, genelde sürücüsüz 2 ton civarında bir ağırlığa sahiptir. Ayrıca elektrikli araç lastiklerinin, yüksek tork sağlayan elektrikli motorların gücüyle uyumlu olması gerekir.
Hem ağırlık hem performans ihtiyacındaki farklılık, EV’ler için farklı materyal ve özellikte lastikler üretilmesi ve kullanımını beraberinde getirmiştir. Önde gelen lastik markaları EV’ler için özel modeller üretmektedir.
Aracınızın marka ve modeline, üreticinin tavsiyesine uygun özelliklerde lastik kullanmak güvenliğiniz, batarya performansı, sürüş verimi ve sürüş keyfiniz için önemlidir. Kış lastiği değişimi yapıyorsanız, lastik seçiminde yine aracınıza uygunluğuna dikkat etmeniz gerekir.
Lastiklerin önerilen basınçta kullanılması, tüm araçlardaki gibi hem verimi ve güvenliği hem de lastiklerin ömrü için gereklidir. Düzenli kontrol ve mevsim şartlarına uygun değişim, tüm araçlarda olduğu gibi EV’lerde de gerekli ve yeterlidir.
Elektrikli araçlarda lastik ömrü ile ilgili genelleşmiş bir farklılık yoktur. Üreticinin verdiği km ve yıl bilgisi yanında, sürüş stili ve lastiklerin doğru hava basıncında kullanımı, lastiğin ömrünü etkiler.
Ufak bir hatırlatma: Lastik basıncı sürüşe geçmeden önce düşük görünebilir, ancak sürüşle birlikte lastikleriniz ısındıkça basınç değeri artacaktır. Aracınız lastik basıncı bilgisini bilgisayardan size iletiyor ise sürüşe başlamadan gördüğünüz değerin sürüş sırasında artacağını unutmayın!
Elektrikli Araçların Filtrelerinin Bakımı
Elektrikli araçlarda hava filtresi ve polen filtresi bulunur, bu parçaların servis bakımı ve değişimi yapılabilir. Bulunduğunuz coğrafya, havalandırma sistemlerini kullanım sıklığınız bakım ihtiyacınızı belirler. Bu sistemlerin kontrol ve bakımı için elektrikli araçlara özel, büyük bir farklılık yoktur.
Elektrikli araçlarda benzin filtresi ve yağ filtresi bulunmaz, bunlar fosil yakıtla çalışan araçların motorlarına ait parçalardır.
Elektrikli Araçların Klima Sistemleri Bakımı
Geleneksel araçlara kıyasla kabin bölümünü ısıtma anlamında önemli bir fark, elektrikli araçlarda çalıştığında yüksek ısı üreten bir içten yanmalı motor bulunmaması. Dolayısıyla kabin için hem soğutma hem de ısıtma için EV’ler klima sistemlerini kullanmakta.
Elektrikli araç modellerinde, geleneksel araçlarda da bulunan hava ve sıvı ısıtmalı sistemler kullanılabiliyor. Ancak özellikle son yıllarda, ısı pompası kullanımı yaygınlaşıyor ve standart hale geliyor. Isı pompaları, soğuk havalarda bile verimli ısıtma imkanı sağlaması, elektrik motorunu verimli çalışma veya verimli şarj sıcaklığına getirebilmesi ve aracın başta elektrik motoru ve batarya olmak üzere ısı yönetimi gerektiren birden çok unsuruyla entegre çalışması sebebiyle daha ileri ve verimli bir teknoloji olarak öne çıkıyor.
Elektrikli Araçların Yıllık Bakım Maliyeti
Elektrikli araçlarda bakım gerektiren parçaların azlığı, motor yağı ve yağ filtresi gibi her yıl bakım/değişim gerektiren unsurların olmaması, fren sistemlerinin kolay eskimemesi, EV’lerin yıllık bakım maliyetini düşük tutuyor.
2023 yılı için ortalama EV bakım maliyeti 0 TL - 3.000 TL arasında ifade ediliyor.
Elektrikli Araçların Yıllık Bakım Maliyetini Etkileyen Faktörler
Elektrikli araçlarda bakım maliyetinizi en çok etkileyecek unsurlar;
- Sürüş stiliniz ve frenleme kullanımınız
- Mevsime uygun, doğru model ve doğru basınçta lastik kullanımı
- Bulunduğunuz bölgedeki hava kalitesi ve havalandırma sistemleri kullanım sıklığınız
Siz tüm önlemleri almış olsanız bile trafikte öngöremediğiniz bazı riskler ile karşılaşabilirsiniz. Elektrikli araçlar için özel olarak hazırlanan kasko sigortası ile aracınızın başına gelebilecek risklere karşı her zaman güvence altında olabilirsiniz. Siz de hemen sigortaladim.com’dan elektrikli araç sigortası için teklif alın, aracınızı beklenmedik risklere karşı koruyun!