blog blog

Elektrikli Araçlarda Otopilot, Yarı Otopilot Hız ve Güvenlik Değerlendirmesi

13 Aralık 2023
Yazar: Eda Durgel

Günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile birlikte otomotiv sektörü de hızla değişiyor. Otomatik pilot özelliği son yıllarda araçlarda da kullanılıyor. Elektrikli araçların dikkat çeken özellikleri arasında yer alan otopilot ve yarı otopilot özellikleri, aracın sürücüden bağımsız veya yarı bağımsız şekilde hareket etmesini sağlıyor. 

Elektrikli Araçlarda Otopilot ve Yarı Otopilot Nasıl Çalışır?

Otopilot özelliği araçtaki sensör, kamera ve radar yardımıyla çevresel koşulları algılayarak ve sürücünün müdahalesine gerek kalmadan yolculuk yapmayı sağlayan sistemdir. Otomatik pilot, ilk olarak araçlarda hız sabitleme özelliği ile kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise park etme, şeritte ilerleme, şerit değiştirme, canlı ve cansız nesneleri algılama, uyarı ve otomatik frenleme gibi birçok özelliğe sahiptir. 

Otopilot özelliği, farklı seviyelerde kullanılır. Paketler marka ve modellere göre değişiklik gösterse de sektör genelinde “yarı otopilot”, otopilot”, “geliştirilmiş otopilot” ve “otonom sürüş” veya FSD (Full Self-Drive) terimleri yaygınlaşmıştır.

Yarı otopilot özelliği, sürüş kontrolünün bir kısmının sürücüde bir kısmının yapay zekada olduğu bir sistemdir. Araç, insan kontrolü ve müdahalesi olmadan sürüş yapmaz ve sürücünün aracı kontrol etmek için bazı noktalarda müdahale etmesi gerekir. Hız sabitleme, trafiğe duyarlı şerit takibi, çevre algılama ve uyarı, otomatik frenleme gibi özellikler yarı otopilot unsurlarıdır. 

Otopilotta ise sürücünün araca müdahale etmesine gerek olmadan araç, başka bazı görevleri de yerine getirir. Kendi kendine park etme, şerit değiştirme, cep telefonu yardımıyla bir yerden başka bir yere çağırma gibi özellikler otopilot kapsamında yer alır.

Paketlerdeki isimlendirme, markaya göre farklılık gösterebilir. Örneğin Tesla, yazılım paketlerini “otopilot”, “geliştirilmiş otopilot” ve “tam otonom sürüş” olarak isimlendirmekte.

Elektrikli Araçlarda Tam Otonom Sürüş Nedir, Nasıl Çalışır?

Tam otonom sürüş, bu sistemlerin ulaşmaya çalıştığı en uç noktadır. Otonom sürüş, aracın sürücü kontrolüne ihtiyaç duymaksızın verilen rotada güvenli ve kurallara uygun şekilde, sürüş yapabilmesini ifade eder. Otonom sürüş, araç kullanıcısına konfor sunan bir özellik olmanın ötesinde, sürücüsüz araçların hayatımıza girmesine de kapıyı açmakta.

2023 yılı itibariyle dünyada otonom sürüşte en önde görünen yazılımlar Tesla’nın FSD’si ve Lucid Motors’un DreamDrive’ıdır. 

Elektrikli Araçların Otopilot Özelliği Türkiye'de Kullanılabiliyor Mu?

Türkiye’de otopilot yazılımı bulunan elektrikli araçlarda, bu özellikler kullanılabiliyor. Otonom sürüş teknolojisinin öncüleri arasında gösterilen Tesla’nın Türkiye’de satılan tüm Tesla Model Y araçları otopilot özelliğine sahip. Sürücüler ek ücret ödeyerek geliştirilmiş otopilot yazılımına da sahip olabiliyor. Wi-Fi üzerinden basit bir yazılım güncellemesi, paketi etkinleştirmek için yeterli.

Türkiye’de satışta olan birçok elektrikli ve benzinli aracın hız sabitleme ve uygulamalı şerit takip asistanı özelliği bulunuyor. Yarı otopilot özelliğine sahip olan elektrikli araçlar arasında Tesla Model Y, BMW X serisi, Audi e-tron, Mercedes Benz G serisi yer alıyor.

Otonom Sürüş Türkiye’de Kullanılabiliyor Mu?

Tam otonom sürüş özelliğinin kullanımda olması için aracınızın bu yazılımı sunması yeterli değildir. Kanunen de bulunduğunuz ülke veya bölgede otonom sürüşe izin olması gerekir. Örneğin, Tesla araçlar ABD’nin Kaliforniya eyaletinde otonom sürüş yapabilirken, Avrupa Birliği ülkelerinde ve Türkiye’de kanunen buna izin yoktur ve Tesla araçlar, otonom sürüş yükseltmesinden yararlanamaz.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam