Raporla belirlenen engellilik oranı yüzde 90 veya üzerinde olan kişiler ÖTV istisnasından yararlanarak engelli indirimi ile araç satın alabilir. Aynı zamanda çocuğunun özel gereksinimi bulunan (ÇÖZGER) ve engel durumu yüzde 90’ın altında olan vatandaşlar da aracın hareket ettirici aksamlarının güncellenmesi ile birlikte engelli indiriminden yararlanabilmektedir.
Engelliler İçin Elektrikli Araç İndirimi Nedir?
Engelli bireylerin daha uygun fiyatlarla araç alabilmelerini ve hayatlarını kolaylaştırmayı amaçlayan ÖTV muafiyeti, belirli oranda engeli bulunan vatandaşların yararlanabildiği bir haktır. Elektrikli araç satın almak isteyen engelli vatandaşlar da engelli raporları ile birlikte ÖTV muafiyetinden yararlanarak daha uygun fiyatla araç sahibi olabilir.
Engelliler Elektrikli Araç İndiriminden Nasıl Yararlanabilir?
Engelli indirimi yani ÖTV muafiyeti ile elektrikli araç satın almak isteyen engelli bireylerin Engelli Sağlık Kurulundan “ÖTV istisnalı araç alabilir” ibaresinin bulunduğu rapor alması gerekir.
Engellilik derecesinin yazılı olduğu raporun alınmasının ardından gerekli evraklar ile birlikte araç satın alınacak bayiye gidilmelidir. Araç bayisi, engelli bireyin ÖTV muafiyetinden yararlanabilmesi için ilgili evrakları vergi dairesine iletir. Muafiyet onayının alınmasının ardından satış işlemi başlatılabilir.
Engelliler İçin Elektrikli Araç İndirim Şartları Nelerdir?
Engelliler için elektrikli araç indirim şartları ile ilgili bilinmesi gereken ilk detay, ÖTV muafiyetinin yalnızca sıfır araçlar için geçerli olduğudur. Yani engelli raporu ile ikinci el araç alırken ÖTV muafiyetinden yararlanamazsınız.
Engelli indirimi ile araç satın alabilmek için engel yüzdeleri dikkate alınır. Yüzde 40 ve yüzde 89 arasında engel oranına sahip olan vatandaşlar araç satın alırken yüzde 26,3 ÖTV indirimi uygulanır. Engel derecesi yüzde 90 ve üzeri olan vatandaşların ise 5 yılda bir kere olmak üzere ilk iltisapları ÖTV’den muaftır.
Engelli indirimli araçlar için diğer şart fiyat sınırlamasıdır. 2023 yılı için hesaplanması gereken özel tüketim vergisi ve diğer vergiler dahil bedeli 1.004.200 Türk lirasını aşmayan araçlar satın alınabilir.
ÖTV muafiyetiyle alınan araçlar için bir diğer şart ise aracın satışıyla ilgilidir. Engelli araç indirimi kapsamında satın alınan araçlar 5 yıl içinde satılamaz. Eğer 5 yıl içinde aracı satmanız gerekiyorsa, ÖTV tutarı ve hesaplanır ve araç sahibinden bu tutarı ödemesi istenir.
Engelli indirimi ile satın alınan araçlar araç sahipleri ve araç sahiplerinin yararı için kullanılmalıdır. Üzerine araç alınan kişi aracı kullanamayacak durumdaysa, engelli kişinin eşi ve aynı şehirde ikamet eden birinci derece yakınları aracı kullanabilir.
Engelliler İçin Elektrikli Araç İndirimi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelliler elektrikli araç indirimi başvurusu için ilk olarak gerekli evrakları tamamlamalıdır. Engelli araç alımı için gerekli olan belgeler engelli raporu ve sürücü belgesidir.
Engel oranı yüzde 90 ve üzerinde olan bireylerin engelli sürücü belgesine sahip olma zorunluluğu yoktur. Ancak özel tertibatlı araç kullanacak olan ve yüzde 90’ın altında engeli bulunan bireyler engelli ibaresi bulunan sürücü belgesi almalıdır.
Engelli İndiriminden Yararlanılabilecek Elektrikli Araç Modelleri
Aralık 2023 itibari ile engelli indiriminden yararlanarak ÖTV muafiyetli alabileceğiniz elektrikli araçlar aşağıdaki gibidir:
- Leapmotor T03
- Dacia Spring
- Citroen Ami
Elektrikli aracınızı satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey zorunlu trafik sigortası yaptırmaktır. Elektrikli araç sigortası, trafikte seyir halindeyken meydana gelen kazalarda karşı tarafta oluşan maddi ve bedeni zararları güvence altına alır. Sigortaladim.com ile elektrikli araç sigortası için aynı anda 20’den fazla sigorta şirketinden teklif alabilir, tüm teklifleri karşılaştırarak size en uygun poliçeyi online olarak satın alabilirsiniz.