Benzinli ve dizel araçlar ile karşılaştırıldığında en büyük avantajı temiz ve sürdürülebilir bir çevre olan elektrikli araçlara olan rağbet, şarj istasyonlarının da yaygınlaşmasıyla her geçen gün artıyor. Özellikle son yıllarda artan yakıt fiyatları da sürücülerin elektrikli araçları tercih sebebi arasında yer alıyor.
Doğa dostu elektrikli araçların avantajları ve dezavantajlarını yazımızın devamında inceleyebilirsiniz.
Elektrikli Araçların Avantajları
Çevre Dostu
Elektrikli araçların en önemli avantajları arasında çevre dostu olmaları yer alır. Standart benzinli ve dizel çalışan araçların aksine elektrikli otomobiller, sıfır emisyonla çalışır. Yani çevreye daha az verirken temiz bir sürüş deneyimi sunarlar.
Konforlu Sürüş
Elektrikli araçların avantajlarından bir diğeri de konforlu bir sürüş deneyimi sunmalarıdır. Sürücülerin konforlu bir araçta aradıkları özellikler arasında sessiz sürüş, seri hız değişimi ve hızlı tepki verme yer alır. EV motorları ise sahip olduğu özellikler ile sürücülerin beklentilerine en iyi şekilde yanıt vermektedir.
Düşük Yakıt Maliyeti
Düşük yakıt maliyeti de elektrikli otomobillerin en önemli avantajlarından biri. Elektrikli araçlar şarj maliyeti açısından, benzinli ve mazot tutarı ile karşılaştırıldığında büyük oranda tasarruf sağlar. Sürücülerin elektrikli araca yönelmesindeki en önemli sebeplerden biri artan yakıt fiyatlarıdır.
Düşük Bakım Masrafı
Elektrikli araçların avantajları arasında gösterilen bir diğer unsur da düşük bakım masraflarıdır. Standart araçlar içten yanmalı motora sahip olduğu için bakım maliyetleri oldukça yüksektir. Ancak elektrikli araçlar hareket enerjisi için gereken gücü doğrudan bataryadan alır ve içten yanmalı motora sahip olan araçlardaki gibi karmaşık bir sisteme sahip değildir. Bu sebeple elektrikli otomobillerin bakım masrafları diğer otomobiller ile karşılaştırıldığında çok daha düşüktür.
Şarj İstasyonu Bulma Kolaylığı
Daha önceleri bir dezavantaj olarak görülen elektrikli araç şarj istasyonları, EV kullanımının yaygınlaşmasıyla bir avantaja dönüşmüştür. Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonlarının sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi nüfusun yoğun olduğu şehirlerde neredeyse her AVM, otopark ve benzin istasyonunda AC ve DC şarj istasyonu bulunuyor. Ayrıca gerekli elektrik tesisatını kurarak elektrikli aracınızı evinizde veya işyerinizde şarj etmek de mümkün.
Elektrikli Araçların Dezavantajları
Hala gelişimi devam eden ve her geçen gün farklı bir teknolojik gelişme ile gündeme gelen elektrikli araçların birtakım dezavantajları da bulunmaktadır.
Fiyat
Seri üretime geçilmesiyle birlikte maliyetler azalmış olsa da günümüzde bazı markaların EV modellerinin fiyatları, standart araçlara göre yüksektir. Ancak nispeten yeni olan elektrikli araçların, teknolojik gelişmeler ve Ar-Ge çalışmaları doğrultusunda batarya ve üretim maliyetlerinin azalması öngörülüyor.
Menzil
Elektrikli araçların menzili sürücülerin dezavantaj olarak gördüğü konular arasında yer alıyor. Marka ve modele göre değişmekle birlikte elektrikli araçların birçoğu, şarjı tam kapasite doluyken, deposu dolu bir geleneksel otomobile kıyasla daha az mesafe katedebiliyor. Şarj lokasyonu sorunu olmayan bir araç sahibi için menzil, günlük kullanımda ve yakın şehirdışı yolculuklarda sorun teşkil etmezken, daha uzun yolculuklarda şarj planlaması yapmak gerekiyor.
Şarj Süresi
EV’lerin şarj süreleri ise AC ve DC şarj istasyonlarına göre değişiyor. AC şarj istasyonunda aracın bataryası 6-8 saatte tam kapasite dolarken; DC şarj istasyonunda bu süre 25-30 dakikaya kadar iniyor. Özellikle şehirler arası lokasyonlarda artan şarj istasyonları sayesinde sürücülerin şarj sorunu ortadan kalkıyor. Önümüzdeki yıllarda elektrikli araç bataryalarının çok daha kısa sürede şarj edilmesi bekleniyor.
Piyasa Şartları
Türkiye’de elektrikli araç kullanımı henüz çok yaygın olmadığı için sürücüler ikinci el satış imkanlarını bir dezavantaj olarak değerlendiriyor. Şu an belirsiz olan piyasa şartları sebebiyle elektrikli araç satın almak isteyen sürücüler, ikinci elden satış konusunda zorlanacağını düşünüyor.
Elektrikli Araçlar ve Yakıtlı Araçlar Arasındaki Farklar
Elektrikli araçlar ve petrol yakıtlı araçlar arasındaki en büyük fark adından da anlaşılacağı üzere motor yapısındadır. Elektrikli otomobillerde elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştüren elektrikli motor kullanılırken; benzinli ve dizel araçlarda içten yanmalı motor kullanılır.
Elektrikli araçlar enerjisini bataryadan alırken; petrol yakıtlı araçların enerji kaynağı LPG, benzin ve dizeldir. Petrol yakıtlı araçlardaki içten yanmalı motorlar pistonların hareketleri ile çalışır. Elektrikli araçlarda ise motorun hareketi daireseldir.
Elektrikli ve petrol yakıtlı araçlar arasındaki en önemli farklardan biri de motorlarının dakikadaki dönüş sayısıdır. Elektrikli motorların dakikadaki dönme sayısı 0-18.000’dir. İçten yanmalı motorlar genellikle yüksek hızlarda güç üretir.
İçten yanmalı araçların çalışması için çok sayıda parçaya ihtiyaç duyulduğundan hem sistemleri karmaşıktır hem de üretim süreçleri daha çok aşamalıdır. Elektrikli motora sahip olan otomobillerde daha az sayıda hareketli parça bulunur, petrol yakıtlı araçlarda ise yüzlerce hareketli parça bulunduğundan bakım masrafları EV’lere göre çok daha yüksektir.