Elektrikli araçlar (EV'ler), geleneksel içten yanmalı motorlu araçlardan farklı ihtiyaçlara sahip bir teknolojidir. Bu farklılık, lastiklerin tasarımına, bakımına ve değiştirilmesine kadar birçok alanda kendini gösterir.
Elektrikli araç lastiklerinin yapısı, tamiri ve değişimi, yalnızca güvenlik değil, aynı zamanda enerji verimliliği açısından da büyük önem taşır. Doğru seçimler ve düzenli bakım, elektrikli araçların sunduğu sürüş keyfini ve verimliliği en üst düzeye çıkarır. İşte elektrikli araç lastiklerine dair bilmeniz gereken her şey.
Elektrikli Araçlarda Lastik Yapısı
Batarya ağırlığından dolayı EV’ler, benzer sınıftaki benzinli ve dizel araçlara göre daha ağırdır. Bu nedenle lastikler, daha yüksek yük taşıma kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanır. Ayrıca EV’lerin güç aktarım verimliliği içten yanmalı motorlu araçlara göre daha yüksek olduğundan, tork değerleri de yüksektir. Lastikler bu torku yere güvenli bir şekilde aktaracak dayanıklılığa sahip olmalıdır.
Frenleme durumunda da lastiklere binen yük içten yanmalı motorlu araçlara göre daha yüksektir. Yüksek ağırlıktan dolayı, aynı hız söz konusu olduğunda EV’lerin momenti daha yüksektir ve frenlemede lastiklere daha fazla basınç biner.
Diğer farklılaşan faktörler, enerji verimliliği ve sessizliktir. Her araç için önemli olsa da, enerji verimliliğinin menzile etkisi, EV’lerde bu faktörü daha öne çıkartır ve lastiklerin doğru dirençte olması verimliliği etkiler. Elektrikli araçlar, motor sesi çıkarmadığı için lastik gürültüsü daha belirgin hale gelir. Bu nedenle EV lastikleri, sessiz bir sürüş sağlamak amacıyla özel desenlere ve malzemelere sahiptir.
Elektrikli Araçlarda Lastik Tamiri
Lastik tamiri konusunda, EV'lerde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. Delinme ve yama işlemi, prensipte diğer araçlara benzer yöntemle yapılır. Ancak bu işlem sırasında lastiğin yüksek yük kapasitesini etkilemeyecek malzemeler kullanılmalıdır. EV lastiklerinin malzeme yapısı farklı olduğundan, sağlıklı bir yama işleminin de bu yapıyı bozmayacak şekilde yapılması gerekir. Eğer EV’de lastik basınç sensörleri (TPMS) bulunuyorsa, lastiklerin janta montajı sırasında sensörlere zarar verilmemesi de kritik önem taşır.
Lastik tamiri sonrası, dengesizliklerin önüne geçmek için jant dengesi mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi takdirde, yüksek tork nedeniyle titreşim ve dengesizlik sorunları yaşanabilir.
Elektrikli araç lastiklerinin yanak kısımları, yük taşıma kapasitesi nedeniyle oldukça önemlidir. Bu bölgede meydana gelen hasarlar tamir edilse bile güvenlik açısından lastik değişimi önerilebilir.
Elektrikli Araç Lastiklerinin Değişimi
Lastik değişimi, EV'lerin performansı ve güvenliği açısından önemli bir konudur. Elektrikli araçlara özel lastikler tercih edilmelidir. Üretici tavsiyelerine uymak, menzil ve performansı optimize eder. Lastiklerin janta montajı sırasında lastik basınç sensörlerine (TPMS) zarar verilmemesi kritik önem taşır. Elektrikli araçlarda, jant vidalarının doğru torkla sıkılması gerekir. Yanlış sıkılan vidalar, lastik balansı ve güvenlik sorunlarına yol açabilir.
Kış koşulları için EV'lere uygun kış lastikleri tercih edilmelidir. Alçak yuvarlanma direncini koruyan kış lastikleri, güvenli sürüş sağlar.
Tesla Araçlarda Lastik Değişimi ve Tamiri
Tesla Model Y, Türkiye’de satışta olan ve en popüler EV’lerden biri tanesi. Tesla, Türkiye’de +90 (212) 922 24 50 çağrı merkezi numarasından Tesla Yol Yardımı hizmeti vermekte. Hizmetle ilgili detaylar Tesla web sitesinde yer alıyor. Ancak lastik değişimi, Tesla Yol Yardım kapsamında bir hizmet değil.
Öncelikle, Tesla araçlarda stepne bulunmamakta. Ağırlık ve menzile etkisi düşünülerek birçok EV modelinde firmalar stepne kullanmıyor. Dolayısıyla lastik tamiri ve değişimi durumunda, sigorta firmanızdan veya yakınınızdaki bir lastik tamircisinden destek almanız gerekiyor.
Dikkat etmeniz gereken konu, aracınızın çekilmesi söz konusu olursa aracın ahtapot çekici ile kaldırılarak çekici üzerine alınması ve araç çekilirken tekerleklerin döner durumda olmaması.
Birçok lastik tamircisi, yama yöntemi ile yerinde tamir hizmeti sunuyor. Ancak Tesla aracınızdaki lastiklerin yapısı nedeniyle, yerinde tamir ancak geçici bir çözüm. Yerinde tamir hizmeti alırsanız, ilk fırsatta lastiğinizi EV lastiği tamiri gerçekleştiren bir lastikçiye götürmenizi ve yapılan tamiri kontrol ettirmenizi, gerekli ise işlemi yenilemenizi öneririz.
Yerinde tamir hizmeti veren tamirci, lastiğinizi sökerek tamir merkezine götürebilir, EV lastiğinizin yapısına uygun bir yama gerçekleştirip aracınıza geri takabilir. Bu çözüm söz konusu ise, tamir süresince aracınız kriko üzerinde kalacağından, aracın krikodan düşme ve batarya paketine zarar verme riskine karşı önlem alınmasına dikkat etmelisiniz.
EV Lastikleri İçin Genel Bakım İpuçları
Elektrikli araçlar için önerilen lastik basıncını düzenli olarak kontrol edin. Yanlış basınç, menzili ve lastik ömrünü olumsuz etkiler. EV lastiklerinin eşit aşınmasını sağlamak için düzenli olarak rotasyon yaptırmak önemlidir. Aşınma seviyelerini kontrol ederek lastiklerin ne zaman değişmesi gerektiğini anlayabilirsiniz.
Sigortaladim.com üzerinden Tesla marka aracınıza özel teminatlı kasko sigortası yaptırarak hem aracınızı hem de sevdiklerinizi güvence altına alabilirsiniz. Böylece aracınızın değerini korurken, olası masraflara karşı kendinizi güvence altına alabilirsiniz. Tesla’nızın hem performansını hem de güvencesini en üst düzeyde tutmak için sigortaladim.com’dan kasko teklifi alın, trafiğe her zaman güvenle çıkın!