blog blog

Elektrikli Araçların KM Başına Elektrik Maliyeti Ne Kadar?

23 Şubat 2023

Günümüz dünyasında teknolojinin gelişimi ile birlikte elektrikli araçlar hayatımıza sürekli olarak girmeye devam ediyor. Standart dizel veya benzinli araçlar ile elektrikli araçlar karşılaştırıldığında elektrikli araçların KM başına elektrik maliyeti yani yakıt tüketimi oldukça uygundur. 

Standart elektrikli araçların KM başına elektrik maliyeti 0,18-0,20 KW arasında değişiklik gösteriyor ve oldukça keyifli bir sürüş sağlıyor. Aynı zamanda 0-100 KM arası hızlanması 2-3 saniye kadar zaman alan elektrikli araçlar için gelecekte 1 saniye içinde 100 KM hıza ulaşabileceği söyleniyor.

Elektrikli araçlar, içten yanmalı bir motor yapısına sahip olan araç ile kıyaslama yapıldığında oldukça tasarrufludur. Elektrikli araçlar yalnızca yakıt tasarrufu sağlamaz aynı zamanda da daha çevreci bir yapıyı ihtiva etmesinden dolayı tercih edebileceğiniz en iyi ulaşım araçlarından biridir. 

Benzinli veya motorin tüketimi yapan araçlar göz önünde bulundurulduğunda 100 KM mesafelik bir uzaklığa ortalama 7 litre civarlarında yakıt harcaması yaparken; elektrikli araçların 100 KM başına maliyeti 18-20 KW harcamadır. Bu rakam da araç sahibine vergiler dahil 35 TL’ye mal olması anlamına gelir.

Elektrikli Araçların Elektrik Harcamasına Etki Edebilecek Faktörler Nelerdir?

Elektrikli araçların KM başına elektrik maliyeti aracın kullanım şekline göre değişiklik gösterir. Örneğin eforlu ve yüksek devirli kullanılan elektrikli araçların KM başına elektrik maliyeti daha yüksek voltajlara tekabül ederken, standart ve devirli şekilde kullanılan elektrikli araçlar daha tasarruflu oluyor.

Sürüş eforundan farklı olarak elektrikli araçların KM başına elektrik maliyeti şehir içi veya şehir dışı kullanımlara göre azalıp çoğalabilir. Standart dizel veya benzinli araçlar gibi elektrikli araçlar da çok fazla dur-kalk yapması halinde daha fazla enerji tüketimine sebep olur. Ayrıca araçtaki klima da elektrikli araçların KM başına elektrik maliyetini oldukça etkilemektedir. 

Genel olarak elektrikli araçların KM başına elektrik maliyetini etkileyen unsurlar şu şekildedir;

  • Yol koşulları

  • Sürüş şekli

  • Hava şartları

  • Araç içi özelliklerin veya klima kullanımı

  • Lastik basıncı

Elektrikli araçlar tamamen elektrik merkezli tüketim yaptığından dolayı sürüş esnasında motor sesinin gelmiyor olması ayrı bir heyecan konusu. 

Elektrikli araçlar hem yeni teknoloji olması hem de genç yaştaki bireylerin ilgisini çekmesinden dolayı genç bireyler tarafından daha çok tercih edilirler. Her geçen gün sokaklardaki elektrikli araçların varlığının çoğalması ile birlikte bu durum yakın gelecekte oldukça normalleşecek gibi görünüyor.

Elektrikli Araçlarda Yakıt Tüketimi ve Şarj Maliyeti

Elektrikli araçlar yakıt tüketimi anlamında dizel veya benzinli araçların önüne geçerek açık ara fark yaratır. Gerek çevreci bir yapıyı ihtiva etmesi gerekse sürücünün cebini düşünen bir yapıyı oluşturmasından dolayı gelecek yıllarda sokaklarda çok daha fazlasını göreceğimiz bir dünyaya altyapı oluşturmaktadır. 

Elektrikli araçlarda şarj maliyeti ve elektrikli araçların KM başına elektrik maliyeti nerede ve ne şekilde şarj edildiğine göre de değişiklik göstermektedir.

Ev ve İş Yerleri için Elektrik Kullanımında 2023 Maliyetleri

İş yeri vasfı taşıyan bir işletmede veya herhangi bir ticari kuruluş sınırları içerisinde kullanılan elektrik ile ev olarak işlev gören muhitten elektrikli araçları şarj etmenin maliyeti birbirinden farklıdır. 

Evlerde kullanılan elektriğin maliyeti 2023 yılında aylık 240 KW’a kadar vergiler dahil 1,74 TL; 240 KW üstü kullanımlarda ise 2,60 TL tutarında bir rakama karşılık gelirken iş yerleri için bu rakam 900 KW’a kadar 3,34 TL tutarında ücretlendirilir.

Bu durumda da eğer bir elektrikli aracınız var ise aracınızı evde şarj etmeniz yararınıza olabilir. Evinizin üst katlarda olması veya elektriği aracınıza ulaştırmanın zor olduğu durumlarda ise şarj etmenizi kolaylaştırmak açısından uzatma kablolarından faydalanarak aracınızı şarj edebilirsiniz.

AC Tip 2 Soketler ile Elektrikli Araç Şarj Maliyetleri

Alternatif akım olarak nitelendirilen bu soketler standart ev prizlerini ve benzeri akımları içine almaktadır. Bu durumda da yukarıda bahsedildiği üzere evlerde veya iş yerlerinde uygulanan standart fiyatlandırma uygulanıyor. Şarj istasyonlarında ise ticari amaç göz önünde bulundurulacağından dolayı KW başına ücret 3,50 TL – 4,00 TL arasında değişiklik gösteriyor. Hal böyle olunca da elektrikli araçların KM başına elektrik maliyeti 70 TL – 75 TL arasında olacaktır.

Fiyat ve enerji kullanımı açısından hızlı şarj soketlerine göre AC Tip 2 soketler daha uygun olsa da elektrik akımı daha yavaş olduğundan dolayı araçların bataryalarını daha uzun bir zaman dilimi içerisinde dolduruyor. AC Tip 2 soket bulunduran istasyonlarda veya evlerde 22 KW enerji boyutuna kadar enerji akımı elde etmek mümkün.

DC, CCS ve CHADEMO Soketler ile Elektrikli Araç Şarj Maliyetleri

Elektrikli araçların üretildiği ülkelere veya üretilme şekillerine göre çeşitli şarj soketleri geliştiriliyor. DC, CCS ve CHADEMO olarak bilinen şarj soketleri yüksek hızlı şarj istasyonlarında kullanılmaktadır. 

DC, CCS ve CHADEMO hızlı şarj soketleri;

  • 50 kW’a kadar – 4 TL/dk

  • 50 kW – 90 kW arası – 6,6 TL/dk

  • 90 kW ve üstü – 8,9 TL/dk

şeklinde ücretlendirmeye tabi tutulur. 

Hızlı şarj etme özellikleri olmasından ve ticari amaçla elektrikli araç sahiplerine sunulmasından dolayı fiyatlar bir nebze yüksek gibi görünüyor olsa da benzin ve mazot yakımı sağlayan standart otomobillere göre yine de yeterince tasarruf sağlar. 

Elektrikli araçlarda hangi soket kullandığınızın bir önemi olmaksızın akaryakıt ile çalışan araçlara göre oldukça uygun maliyetli olduğunu unutmamalısınız.

En çok tüketim gerçekleştiren soketlerde bile 100 KM başına maliyet 80-100 TL arasında değişiyor olmasına karşılık günümüzde akaryakıt ile çalışan araçların 100 KM başına maliyet petrol fiyatlarına gelen yeni zamlar ile birlikte 200 TL – 250 TL arasında değiştiğini varsayarsak 2,5 kat daha uygun fiyata mal olduğunu göz ardı etmemelisiniz.

Elektrikli Araçların Şarj İstasyonlarında 2023 Dolum Maliyetleri

2023 yılında elektrikli araçların daha kolay şarj edilmeleri için 81 ilde hızlı şarj istasyonları kurulumu başladı. Elektrikli araçların yolda kalmaması ve sıklıkla şarj edilebilecek alanlar bulabilmeniz için yapılan bu girişim özellikle Togg olarak bildiğimiz Türkiye Otomobili Girişim Grubunun 2023 yılında üretimini gerçekleştireceği yerli aracımız öncülük etmiştir.

Türkiye’de bulunan elektrikli araçlar için kurulmuş olan istasyonlarda ortalama olarak KW başına 6-8 TL arasında fiyatlandırma uygulanır. Bu rakam elektrikli araçların evlerde şarj edilmesine göre 2-3 kat daha fazla bir ücrete tekabül ediyor olsa da istasyonların hızlı şarj etme özellikleri olduğundan dolayı evlere göre daha hızlı olmaktadır.

Elektrikli aracınız için kasko sigortası yaptırarak trafikte başınıza gelebilecek her türlü kaza veya hasar gibi durumlara karşı aracınızı güvence altına alabilirsiniz. Sigortaladim.com ile size en uygun olan kasko sigortası için Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketlerinden aynı anda teklif alın, sigorta poliçenizi birkaç dakika içinde onaylayarak yola güvenle çıkmanın keyfini yaşayın.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam