blog blog

Elektrik Çarpmalarına Karşı Hangi Tedbirler Alınmalıdır

20 Temmuz 2023

İnsan hayatının en önemli noktalarından biri elektrik ve elektrikli aletlerdir. Elektriksel herhangi bir sorun karşısında çözüm elde edebilmek için aletlerin içerisindeki yapıların, devrelerin durumu bilinmelidir. Elektrik kaçaklarına karşı sık sık kontroller yapılmalıdır. Elektrik çarpması insan vücudunda değişik durumlar ortaya çıkarmaktadır. Büyük çapta bir problem yaşanmaması için kontrollerin sağlanması son derece önemlidir. Elektrik akımının çıkmasından dolayı çarpma meydana geldiğinde ise elektrik akımını hızlı bir şekilde kesmelisiniz. Ciddi problemlere yol açmadan elektrik çarpmalarına karşı pek çok tedbir alınabilmektedir. Sonrasında iş yerinizde meydana gelen bir elektrik çarpmasının sonucundaki hasar için de iş yerinizi sigortalattığınızda daha az hasarla onarım sağlayabilirsiniz.

Elektrik çarpma riskine karşı sigortaları kullanarak akımı kesmeniz gerekmektedir. Elektrik akımını iletmeyecek şeyler giyip akımı önlemeye çalışmanız gerekebilmektedir. Aynı şekilde kuru bir cismin üzerine çıkarak da elektrik akımından uzakta kalabilirsiniz. Cihazlarınızın yalıtkan özellikte olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Aynı şekilde elektrikli cihazlarınızın küçük gerilim ile çalıştığından emin olmanız gerekmektedir. Genel elektrik akımının altında çalıştıkları takdirde topraklama yapmaya ihtiyaç duyulmadan küçük gerilim hatları çekilerek elektrik kaçırmaması sağlanacaktır. Küçük gerileme sahip olmayan cihazlar için de kontroller sağlanarak topraklama işlemini kendiniz de yapabilirsiniz. Röle kullanımı ile yine küçük akım sağlanması cihazlarınız için oldukça önemli bir noktaya gelmesini sağlamaktadır. Elektrik akımı ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmaması için bu tarz sorun çıkarabilecek noktaları tespit etmek de oldukça önemlidir.

İş Sigortanızın Elektrik Çarpmasına Etkisi

İş yerinize ait sigortaların genel kapsamları farklılık gösterebilmektedir. Genel şartlar bulunsa da iş kazalarında meydana gelen hasarları oldukça azaltabilmek için sigortaların kapsamları önemlidir. Su baskınları, herhangi bir grev sonucu işlerin durdurulması, ağır şekilde iş yapmayı durdurucu sebeplerin varlığı, yangın, deprem gibi doğal afetler ve iş yeriniz için mevcutta başka riskler de bulunursa bunları da hesaplayarak poliçenize ek durumlar meydana getirebilirsiniz. Konut sigortasında da aynı şekilde durumlar, evinize hırsız girmesi, herhangi bir doğal afet sonucu zarar görülmesi, genel hasarlar ve evin içerisindeki eşyalar da konut sigortası ile koruma altına alınabilecektir. Eşyalarınız herhangi bir elektrik akımına karşı zarar gördüyse konut sigortanız kapsamında bu şekilde geniş tuttuğunuz takdirde herhangi bir sıkıntı yaşamadan düzeltmeniz daha kolay olacaktır.

Kaza sigortası genelinde de ortada ferdi bir durum söz konusu olmaması gerekmektedir. Kişilerin kendi iradeleri ile sebep oldukları hasarlar kaza sigortası kapsamında görünmemektedir. Bu sebeple elektrik çarpmalarına sebep olabilecek durumlar kişilerin dikkatsizliğinden ve gerekli kontrollerin sağlanmamasından kaynaklanıyorsa kaza sigortası kapsamına girmemektedir. Daha çok beklenmedik durumlardan meydana gelen hasarların giderilmesini ön gören kaza sigortalarında elektrik çarpması bir kaza sonucu meydana geldiyse bu kapsamda değerlendirilmektedir. İş sigortanız kapsamında iş yerlerinizde meydana gelen herhangi bir durum için sigortayı yapan kişilerin sorumluluğu sürmektedir. Prizlerden, kaçak akımlardan, eski kablolardan dolayı çıkan elektrik çarpmalarının önüne geçmek için önlemler almanız gerekmektedir. Bu önlemler ışığında da birinci nokta elektrik akımları için en güzel şekilde kontrollerin yapılıyor olmasıdır. Kontroller sağlandığında oldukça iyi derecede etki gözlemlenecektir. Topraklama işlemi, bakım ve onarım işlemleri gibi durumlar karşısında eski kabloların da onarım işlemleri ile de elektrik çarpmasının önüne geçilmektedir. Bakım işlemlerini aksatmadan oldukça iyi şekilde geliştirilmesi gerekmektedir.

İş Sigortasının Kazalara Karşı Kapsamı

İşyerlerinde yaşanabilecek hemen hemen her kaza unsuru sonucunda sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bu durum kişilerin çalıştığı esnada işçi veya işveren olarak görev yaparken kasti olmayacak bir biçimde ortamda kontrol dışında gerçekleşen bir olay sonucu zarar görmelerinin ardından gerçekleşir. Geçirilen kazanın derecesine göre iş görmediği gün kapsamında hastane hizmetleri ve maddi kayıpları doğrultusunda sigorta tarafından karşılanmaktadır. Bu süreçlerin yanı sıra sadece çalışan için değil işveren içinde bazı sigorta yapıları üretilmiştir. İşverenler için gerçekleştirilen bu sigortalar işverenin altında görev alan işçilerin olası bir kaza, iş kazası gibi büyük sorumluluklar barındıran durumlarda çözüm üretmektedir. İşçilerin geçirdiği kazalar sonucu maddi ve bedenen gerçekleşen problemler doğrultusunda sorumlu olarak tutulan kişi direkt işverenler olarak belirlenmektedir. Bu aşamada iş verenler bu tarz sigorta anlaşmaları ile oluşabilecek sorunlarda yükümlülüklerden feragat ederek sigorta şirketinin bünyesine dahil etmektedir. Bu aşama maddi yükümlülüklerin işveren tarafından değil sigorta şirketleri tarafından karşılanması sağlanmış olmaktadır.

Sadece şirket içerisinde gerçekleştirilen olaylar çerçevesinde değil, şirket bünyesinde gerçekleştirilen şirket dışında taşıma, seyahat etme işlemlerinde, yurt dışı seyahatlerinde maddi ve manevi tazminat işlemlerinde, meslek hastalıklarında bu ve bu gibi birçok durumda etkili rol oynayan sigorta şirketleri, iş verenlerin hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Devlet tarafından da karşılanan sigorta bazı şirketler tarafından çalışanlarına daha kapsamlı bir hizmet sunup farklı sigorta anlaşmaları da sunmaktadır. Bu durum normal şartlarda devlet tarafından ücretsiz olan sigortanın yanı sıra sigorta şirketleri tarafından farklı anlaşmalı poliçeler ile farklı sigortalar sunabilmektedir. Bu durum farklı fiyatların ortaya çıkmasına sebep olduğunu görmekteyiz. Hem işçilerin hem de işverenlerin hayatlarını oluşabilecek sorunların giderilmesi mal ve hizmet kayıplarının önüne geçilmesine olanak sunmaktadır. Kontrol dışında gerçekleşen ve can ve mal kayıplarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu durumun karşısına ise iş sigortası ile çözüm bulunmaktadır.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam