Sigorta eksperi, kişilerin taleplerine göre birçok görev üstleniyor. Evini ipotek yaptırmak isteyenlerden kredi çekmek isteyenlere, sigortasının teminatını kullanmak isteyenlerden hasar tespitine ihtiyaç duyanlara kadar çeşitli konularda sizlerin imdadına yetişiyor.
Eksperin Görevleri Nelerdir?
Yargı yoluna giden durumlarda ve sigorta anlaşmazlıklarında eksperlik merkezlerine başvurabilirsiniz. Böylece hasar gören gayrimenkulünüzün veya aracınızın maliyetini en doğru şekilde tespit edebilirsiniz. Konut kredisi kullanmak istiyorsanız hem bankanın koşul sunduğu eksper raporunu en doğru şekilde edinebilir hem de alacağınız konut hakkında daha fazla bilgiye sahip olarak içiniz rahat bir şekilde yeni evinize kavuşabilirsiniz. Çeşitli durumlar karşısında, sigortalı ile sigorta şirketi arasında anlaşmazlıklar olduğu gibi sigortalı ile eksper arasında da anlaşmazlıklar olabiliyor. Bu tür durumlarda dilediğiniz şekilde eksperi değiştirebilir, tekrardan gayrimenkul, araç ya da konut kredisi için başka bir eksperin yardımını isteyebilirsiniz.
Eksper Olmak İçin Neler Gerekiyor?
Eksper olabilmek için spesifik bir meslek sahibi olmanız gerekmiyor. Üniversite mezunu olan herhangi birisi, bitirdiği üniversite ve bölüm fark etmeden eksper olabiliyor. Hazine müsteşarlığının belirli dönemlerde açtığı sınava başvurarak eksperlik için ilk adımı atabilirsiniz. Bu sınavda başarılı olduğunuz takdirde Sigortacılık Eğitim Merkezinin (SEGEM) verdiği eğitimi almaya hak kazanıyorsunuz. SEGEM'in verdiği eğitim sonrasında tekrardan bir sınava giriyorsunuz. Bunun akabinde eksper olmak için tamamen hazır olmanız için bir de zorunlu staj bulunuyor. Buradaki eğitimi ve zorunlu stajınızı layıkıyla bitirmeniz koşuluyla siz de eksper olabilirsiniz.
Sigorta Eksperi Ne İş Yapar?
Sigorta ekspertizlik hizmetleri, sigortalanan değerlerin belirli risklerle karşılaşması durumundan ne kadar hasar aldığını araştırıyor. Örneğin; sigorta yaptırdığınız eviniz deprem, su baskını ya da hırsızlık gibi çeşitli risklerle hasar gördüğü zaman eğer ev sigortanız bu riskleri kapsıyorsa ekspertiz devreye giriyor. Hasar gören, kullanılmaz duruma gelen veya çalınan eşyalarınız ya da mülkünüzün değerini tespit ediyor ve buna göre size ödemede bulunulmasını talep ediyor. Bu sayede en doğru şekilde sigorta hizmetinden faydalanabiliyor, hasarınızı optimum düzeyde karşılayabiliyorsunuz.
Oto Eksperi Ne İş Yapar?
Oto ekspertizi ise aracınızın kaza veya çeşitli sebeplerle hasar alması durumunu, bu durum yüzünden ortaya çıkan maliyetin miktarını etraflı bir şekilde tespit edilmesi görevini üstleniyor. Kaza, hırsızlık veya arıza gibi durumlarda söz konusu aracın aslında sigortalanan araç olup olmadığını, aracın dış görünüşünde herhangi bir eksiklik bulunup bulunmadığını kontrol ediyor. Aracın geçmişteki kaza ve parça değişimlerini gözden geçiriyor. Bu önemli bilgiler toplandıktan sonra hasar gören aracın, kaza günü itibari ile maliyeti çıkarılıyor. Aracın onarılması için gereken miktar ya sigorta sahibine veriliyor ya da direkt olarak araç sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu bir oto servis merkezine gönderiliyor.
Konut Kredisi Başvurusunda Eksperin Görevleri Nelerdir?
Eksperler aynı zamanda konut kredisi almak istediğinizde de sizlere yardımcı oluyor. Eksper öncelikle satın almak istediğiniz arsa, daire gibi gayrimenkullerin değerini belirliyor. Daha sonra bunların ulaşım, alt yapı ve imar durumu gibi durumlarını inceliyor. Bütün bunları araştırıp bilgi edindikten sonra değer biçme işlemini gerçekleştiriyor. Konut kredisi çekmek için öncelikle herhangi bir bankaya, konut kredisi başvurusu yapmanız gerekiyor. Banka sizin başvurunuzu gerçekleştirmek için, satın almak istediğiniz gayrimenkulü incelemek üzere bir eksper görevlendiriyor. Eksper, bankaya sunmak üzere gayrimenkulün açık adresini, kaç yaşında olduğunu, imar durumunu, ulaşım durumunu, fiziki ve alt yapı özelliklerini içeren bir rapor hazırlıyor. Eksperin hazırladığı bu rapora göre banka konut kredisinin tutarını belirliyor. Bu sayede en doğru ve güvenli şekilde kredinize sahip olabiliyorsunuz.