blog blog

DSG Şanzıman Nedir? Avantajları ve Kronik Problemleri Nelerdir?

04 Haziran 2024

DSG Nedir?

DSG ismi Direct Shift Gearbox’ın kısaltması olarak geçmektedir. Türkçe de çift kavramalı şanzıman denilmektedir. Çift kavramalı sistem, otomatik vites sistemlerinde bir devrim olarak kabul edilmektedir. Volkswagen mühendisleri tarafından geliştirilen DSG şanzıman ilk olarak 2003 yılında Golf R32 modeline konulmuş ve 2004 yılında Türkiye’de Touran model araçlarda kullanılmaya başlamıştır. 2006 yılında ise Passat ve Golf ile başlayan DSG kullanımı kısa sürede tüm grup markası araçlarında kullanılmaya başlamıştır.

 

DSG Şanzıman Özellikleri

DSG Şanzımanın özelliklerini anlatmadan önce çalışma prensibini örneklemede fayda var. Çift kavramalı sistem temel anlamda şöyle ifade edilebilir. Manuel veya normal otomatik araçlarda vites geçişleri sırasında bir zaman kaybı yaşanır bu zaman kaybı debriyaja basılıp vitesi bulunduğu kademeden çıkarıp bir üst veya alt kademeye geçirdiğimiz bölümde oluşur. DSG şanzımanlarda bu durum bertaraf edilmiştir. Bir sonraki veya önceki vites hazırda tutulur ve değişim anında çok hızlı bir şekilde güç ve zaman kaybı yaşanmadan geçiş tamamlanır. DSG şanzımanlar kullanıldıkları araçlara göre farklı yapılar ve yetkinliklere sahiptirler.

Aşağıdaki tabloda DSG modellerinin farklılıklarını görebilirsiniz. Burada en yoğun kullanılan model DQ200 modelidir ve dünya genelinde 35-40 milyon araçta kullanılmaktadır. Kuru Tip ve Islak Tip arasında inceleme yaptığımıza ilk bakışta ihtiyaç duyulan torka göre geliştirildiğini görmekteyiz ancak kuru kavrama modeli çok daha seri olduğu için hızlanmalarda ve ani ivmelenmelerde daha iyi bir performans sunmaktadır. Islak kavrama ise içindeki yağ ısıyı daha iyi dağıtıp, soğuma sırasında da göre aldığı için daha uzun ömürlü bir kullanım sunar.

 

DSG MODEL KODU

VİTES SAYISI

MAKSİMUM TORK

TİP

DQ200

7

250

KURU KAVRAMA

DQ250

6

400

ISLAK KAVRAMA

DQ380

7

380

ISLAK KAVRAMA

DQ500

7

550

ISLAK KAVRAMA

DQ511

10

550

ISLAK KAVRAMA

DQ501

7

600

ISLAK KAVRAMA

 

 

DSG şanzıman hangi araçlarda var? Neden tercih ediyorlar?

DSG şanzımanların kullanım tercihi yukarıda da bahsettiğimiz gibi araçta bulunan motorun tork gücüne göre belirlenmektedir. Genelde ticari ve 1600cc üzeri motora sahip araçlarda yüksek tork bulunduğu için ıslak kavrama grubu şanzımanlardan biri tercih edilmektedir. Islak kavramalı DSG şanzıman bulunan araçlarda DSG yağı her 60.000km’de periyodik olarak değiştirilmelidir. Kuru kavrama olarak adlandırılan şanzımanlarda ortalama 1litre kadar yağ bulunmaktadır ve periyodik olarak değişim zorunluluğu bulunmamaktadır. Kuru kavramalı araç sahipleri periyodik bakımlarında servislerine konu ile ilgili danışabilir veya dilerlerse belirli aralıklarda şanzıman yağlarını değiştirebilirler.

 

DSG şanzımanlı araç kullanmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

DSG şanzımanın avantajlarını üç madde halinde sıralayabiliriz.

1-    Yakıt tasarrufu sağlar

2-    Vites geçişlerinde sarsıntı yapmaz

3-    Yüksek performans sunar

 

DSG şanzımanın dezavantajlarını üç madde halinde sıralayabiliriz.

1-    Tam otomatik şanzımanlar gibi tork konvertörlü yapıya sahip olmadığı için kavrama seti denilen baskı balata yapısına sahiptir. Kullanım şekline göre baskı balata hızlı tükenebilir. Halk arasında bu durum kronik arıza gibi düşünülmektedir ancak baskı balata manuel şanzımanlarda da vardır. Nasıl ki manuel araçlarda hatalı kullanım baskı balatanın hızlı tükenmesine neden oluyor, DSG şanzımanlar için de bu durum aynıdır.

2-    Sıkış trafikte şanzıman sürekli dur kalk işlemi gerçekleştirir ve hafif hızlanmalarda sürekli olarak bir üst, bir alt vites değişikliği yapar. Bu nedenle aşırı ısınmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için sıkışık trafikte manuel moda geçilebilir. Yokuş yukarı dik rampalarda spor moda alınabilir veya manuel moda geçilebilir.

3-    Kullanım talimatlarına uyulmadığı takdirde aşırı ısınma nedeniyle mekanik arızalar oluşabilmektedir.

 

DSG Şanzıman ömrü ne kadar?

DSG şanzımanın ortalama minimum 160.000km ömrü olduğu bilinse de bu durum kullanım şartlarına göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle maksimum ömrü için de net bir ifade kullanılamamaktadır.

 

Diğer Otomatik şanzımanlarla arasındaki farklar nelerdir?

DSG şanzıman yapısı gereği diğer şanzımanlara göre ön plana çıkan bir sisteme sahiptir. Bu sistemin getirileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

·         Düşük yakıt tüketimi sağlarlar

·         Vites geçişleri çok hızlı olduğu için performanslıdırlar, kayıp düşüktür.

·         Düşük gürültüye sahiptirler

·         Ani kalkışlarda ilk hızlanmayı kolay sağlarlar 

Kronik Sorunları nelerdir?

DSG gibi pek çok şanzıman modeli belirli kronik sorunlara sahip olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken yer kronik diye adlandırılan kusurların rastlandığı ülkeler olmalıdır. Hatta ve hatta ülke içindeki bölgesel farklılıklar bile kronik tanımlamalarını değiştirebilir. Ülkemiz genelinde kronik olarak adlandırılan sorunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir.

1-    Kavrama arızası (Aslında baskı balata setinin bitmesi anlamını taşımaktadır. Şanzıman ile ilgili değildir. Kullanım ile doğrudan alakalıdır. Kavrama ile birlikte genelde volan da değiştirilir. Bunun nedeni aşırı ısınmaya ve soğumaya maruz bırakılan metallerin yüzeysel bozulmalar yaşamasıdır. Yeni kavrama setin volanın yüzeyine tam yapışmayacağı için kavrama titremelerinin devam etmesine neden olacaktır.)

2-    Mekatronik arızası (Genelde basınç düşüklüğü nedeniyle oluşur. Bu da DSG Basınç tüplerinin gevşemesi veya ekonomik ömrünü tamamlaması nedeniyle oluşmaktadır.

3-    Yazılım arızası ( Günümüzde pek çok araç yazılım dediğimiz bir program aracılığı ile tüm sistemlerini yönetmektedir. Bu yazılımlar parçaların çalışma prensiplerini ve bunların toplu olarak değerlendirilerek ilgili noktalara ilgili komutların gönderilmesini sağlar. Örneğin birisi size dur dediğinde, kulağınız duyar beyniniz algılar ve ayaklarınıza komut gönderir. Burada da şanzımanın yazılımsal yönetiminde bir sorun tespit edilirse yeni ve daha güncel bir yazılım geliştirilir ve ilgili sorun üretici tarafından giderilir.)

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam