Güvenli bir sürüş için araç sürerken direksiyon hakimiyetini sağlamak oldukça önemlidir. Direksiyon başında mutlaka dikkat edilmesi gereken davranışları ve alınması gereken aksiyonları kapsayan direksiyon hakimiyeti, başarıyla sağlandığı takdirde olası risklere karşı önlem alınmış olur. Direksiyon hakimiyeti bazı önemli püf noktalarını içerir.
Direksiyon hakimiyeti nedir?
Direksiyon tutuş pozisyonu, dönüş manevrası, sürücünün direksiyona olan uzaklığı ve koltuğun doğru ayarlanması gibi etkenleri kapsayan direksiyon hakimiyeti, sürüş güvenliğinin en önemli basamaklarından birini oluşturur. Direksiyon hakimiyetini sağlamak için önce koltuğun sürücüye uygun şekilde ayarlanması, direksiyonun doğru şekilde tutulması ve özellikle manevralarda doğru bir tutuşun gerçekleştirilmesi gerekir. Direksiyon hakimiyetini sağlamak adına izlenmesi gereken adımlar şöyledir:
- Koltuğunuzu size en uygun doğru pozisyona getirin ve dik şekilde ayarlayın.
- Sırtınızın sürücü koltuğuna tam olarak temas etmesini sağlayın.
- Bileklerinizi direksiyonun üst kısmına gelecek şekilde yerleştirin.
- Direksiyon tutuşunuzun saat 9:15 yönünde olmasına özen gösterin.
Eğer "direksiyon hakimiyetim yok" diyorsanız, yukarıda belirtilen adımları tek tek uygulayarak işe başlayabilirsiniz. Direksiyon hakimiyetinde direksiyonun tek elle tutulmaması gerektiği gibi, iki elle gereğinden fazla sıkı şekilde tutmak da doğru değildir. Olası bir kazada hava yastığının el ve bileklere zarar vermemesinin anahtarı da doğru direksiyon tutuşudur. Hayati önem taşıyan direksiyon hakimiyeti bazı kurallara uyarak ve düzenli pratikler sayesinde rahatlıkla geliştirilebilir.
Direksiyon hakimiyeti nasıl geliştirilir?
Direksiyon hakimiyetini sağlamada en öncelikli koşul kişinin bol bol araba sürerek direksiyona alışmasıdır. Eğer kişi kendisini bu konuda yetersiz görüyorsa trafiğe çıkmadan, tehlikesiz ve boş arazilerde sık sık pratik yapabilir. Bu pratiklerde uzman birinden destek almak ya da doğru sürüş alışkanlıkları olan birisine danışmak önemlidir. Aksi halde edinilecek yanlış alışkanlıklar kişinin tüm sürüş hayatı boyunca etkili olur.
Direksiyon hakimiyetini sağlamak isteyen acemi sürücüler, öncelikle direksiyonu yumuşak ve ani olmayan hareketlerle kontrol etmelidir. Geliştirme sürecinde kişinin manevra, sağ ve sol dönüşlerde sinyal verme, dur ve kalk çalışmaları, yokuşta kalkma ve durma gibi pratikleri mutlaka yapması gerekir. Kişinin pratiklerine eşlik edecek deneyimli bir sürücü, yapılan hatalarda kişiyi uyararak direksiyon hakimiyeti başta olmak üzere tüm sürücü alışkanlıklarının iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Direksiyon hakimiyetini boş alanlarda geliştiren kişi, zaman içerisinde trafiğin yoğun olmadığı alanlarda da pratik yapmaya başlayabilir. Bu şekilde trafik içerisinde öğrendiklerini uygulama ve doğru sürüş tekniklerini pekiştirme fırsatı bulur. Direksiyon hakimiyetinde bazı noktalara özellikle dikkat etmek, hakimiyetin çok daha iyi olmasına neden olacaktır. Bu püf noktaları şöyledir:
- Aracın kontrolünü yitirmemek için sert ve ani direksiyon hareketlerinden sakının.
- Lastik hava basıncı, direksiyon ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle lastiklerinizin basıncının önerilen oranlarda olmasına dikkat edin.
- Bazı durumlarda araç direksiyonu ön lastiklerden birinin patması nedeniyle ağırlaşabilir. Bu tür bir durumda aracı güvenle durdurana kadar ani direksiyon hareketlerinde bulunmayın.
- Yağış, kar ya da buzlanma gibi zor hava koşullarında direksiyonu sert ve ani hareketler eşliğinde kullanmayın.
- Su birikintilerinde direksiyonu sıkı kavrayarak mümkün olduğunca düz tutmaya gayret edin.
- Eğer aracınız yolda kayarsa, ani fren yapmadan direksiyonu hafif şekilde kayma yönüne çevirin. Bu şekilde savrulmayı önleyebilirsiniz.
Doğru bir direksiyon tutuşu ve hakimiyeti adına direksiyonunuzun bakımını da sık sık yaptırmayı unutmamalısınız. Aracınızın ihtiyaç duyduğu bakıma sigortaladim.com ile ulaşmanız artık çok kolay. Siz de sigortaladim.com'da yer alan sigorta paketlerinden uygun fırsatlarla yararlanabilir, güvenli ve keyifli bir sürüşün tadını çıkarabilirsiniz.