blog blog

Deprem Çantası Hazırlamanın Püf Noktaları

21 Ağustos 2023

Türkiye, yoğun yeraltı fay hatları dolayısıyla yüksek deprem riskine sahip ülkeler içerisinde yer alır. Deprem çantası, olası bir deprem anında bulunduğunuz ortamı tahliye ederken ihtiyaç duyabileceğiniz tüm malzemelerin hazırda durması amacıyla her ev, işyeri ve okulun belirli alanlarında saklanmalıdır. Barındığınız ya da gün içerisinde iş ve okul dolayısıyla vakit geçirdiğiniz binalar her ne kadar depreme karşı dayanıklı olsa da, depremin hangi şiddetle ve ne zaman gelebileceği, tahmin edilemez bir konudur. Binanın inşa yılı her ne olursa olsun herhangi bir depremde mutlaka sakinliğinizi korumalı ve deprem anında yanınızda olması gerekenleri hazır etmelisiniz. Peki deprem çantası nedir, deprem çantası malzemeleri nelerdir? İşte tüm detaylar...

Deprem Çantası Nedir?

Deprem anında binanın tahliye edilmesi durumunda dışarıda ihtiyaç duyabileceğiniz eşyalar, deprem çantasında toplanmalıdır. Depremin şiddeti yüksek ise, dışarıda kalacağınız süre uzayabilir ve bu vakit içerisinde hem kendi hem de sevdiklerinizin temel ihtiyaçlarını bir süreliğine de olsa kolaylıkla giderebilirsiniz. Deprem acil durum çantası, deprem anında yaşanabilecek panik durumundan dolayı mutlaka kolay erişebileceğiniz bir bölgede saklanmalıdır.

Deprem Çantası Nerede Saklanmalı?

Deprem çantasını kıyafet dolabını, ayakkabılık içi ya da üstü, portmanto ve bazasız yatakların altında muhafaza edebilirsiniz. Depremin gün içerisinde hangi saat diliminde geleceğini tahmin edemeyeceğiniz için, çalıştığınız ofiste ya da varsa okuldaki şahsi dolabınızda da minik bir acil durum çantasını hazır tutabilirsiniz. Binanın tahliye edildiği durumlarda önemli belgelerinize bir daha erişme şansına sahip olmayabilirsiniz. Bu sebepten dolayı diploma, tapu, sigorta, banka cüzdanı gibi belgelerin bir fotokopisini çanta içerisinde bulundurmanız gerekir. Pasaport, ehliyet, kredi kartı ve kimlik gibi sık kullanılan evrakları ev içerisinde kolay ulaşabileceğiniz bir yerde tutarak deprem anında bu evrakları da evden çıkmadan önce hızlıca deprem çantası içerisine koyabilirsiniz. 

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Deprem acil durum çantası hazırlarken, çantanın içerisindeki malzemelerin yanı sıra, çanta da malzemeleri karşılayacak boyutta ve çok bölmeli gibi işlevli bir yapıya sahip olmalıdır. Çantanın içerisine konulacak malzemeler, dayanıklı ve dışarıda geçireceğiniz süreler boyunca ihtiyaçlarınızı karşılayabilmelidir. Deprem tahliye çantasında neler bulunur sorusunu yanıtlamadan önce, çanta içerisine koyacağınız gıda ve giyim ürünlerinde aile bireylerinin sayısını göz önünde bulundurmanız önemli bir kriterdir. Su gibi sıvı ürünleri çanta içerisine yerleştirirken, sıvıları koyacağınız şişelerin hafif ve kullanışlı ürünler olmasına dikkat etmeniz gerekir. Cam şişeler, yapısı gereği ağırdır ve kırılma riski yüksektir. Şişe seçimlerinde tercihlerinizi silikon ya da plastikten yana kullanabilirsiniz. Katlanabilir silikon mataralar, içerisindeki sıvı tüketildikten sonra çanta içerisinde neredeyse yer kaplamayacak halde sıkıştırılarak çantada yer tasarrufu sağlar. Son kullanma tarihi ileriki dönemlere ait ve tok tutacak yiyecekler de, deprem çantasında bulunması gerekenler listesi içerisinde önemli bir yere sahiptir.

Deprem Tahliye Çantasında Neler Bulunur?

Acil durum çantasında kuruyemiş ve konserve yiyecek gibi besinlere yer verebilirsiniz. Çakı, kağıt, kalem, düdük, küçük makas, el feneri, pil ve pilli radyo, hazırlanan deprem çantalarında mutlaka yer verilmesi gereken küçük el aletleridir. Binayı tahliye ettikten sonra binaya ne zaman geri döneceğiniz belli olamayacağından, diş fırçası, diş macunu, sabun, ıslak mendil, dezenfektan, tuvalet kağıdı ve hijyenik ped gibi kişisel bakım malzemelerine de deprem çantası içerisinde yer vermeniz önerilir. Deprem sonrasında güvende kalmak adına geceyi dışarıda geçirmeniz gerekebilir. Her aile bireyi için battaniyeyi ya da uyku tulumunu çantaya koyarak geceyi dışarıda geçirmenizi gerektirecek durumlara karşı önleminizi alabilirsiniz.

Deprem Çantası Nasıl Hazırlanır?

Bir doğal afet sonrasında, yiyecek ve içecek ihtiyacını temin edebileceğiniz alanlar kısıtlanabilir. Bundan dolayı çanta içerisine tüm malzemeleri yerleştirdikten sonra çantanın alabileceği ve sizin de taşıyabileceğiniz kadar şişe su ekleyebilirsiniz. Gıda ve sıvı ürünlerin yanı sıra, giyim ve hijyen ürünleri de, deprem çantası olması gerekenler listesinde atlanmaması gereken malzemelerdir. Her aile bireyi için iki ya da üç çift iç çamaşırı, çorap ve mevsime uygun kıyafetleri çantaya eklemek yeterlidir. Hijyen ürünlerinde seyahat boy ambalajlı sabun, diş macunu, dezenfektan ve ıslak mendilleri tercih ederek çanta içerisindeki alandan tasarruf edebilirsiniz. Bebekli aileler, deprem çantalarında mutlaka bebeklerinin temizlik ve gıda ihtiyaçlarını karşılayacak bez, mama ve bebek ıslak mendili gibi ürünler bulundurmalıdır. Çanta içerisine gereğinden fazla eşya ve gıda koymak, hem taşıma hem de dışarıda ihtiyaçlarınıza kolayca erişim açısından sizi zorlayabilir. Uyku tulumları ve battaniyeler ise, düzgün bir şekilde katlandığı takdirde çanta içerisinde daha az yer kaplayacaktır.

Deprem Çantası Hazırlarken Dikkat Edilecekler

Deprem çantasına ne koyulur sorusu, birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Deprem gibi doğal afetlerde ihtiyaçlarınızı karşılamaya yönelik hazırlayacağınız çantalara, yalnızca ihtiyaç duyacağınız miktarda yiyecek, içecek ve kıyafet koymanız gerekir. Örneğin üç kişilik bir ailenin deprem çantasına on çift tişört ya da kazak koyması, hem çanta içerisindeki alanı kısıtlar, hem de ihtiyaç duyulan diğer demirbaş malzemelerin çanta içerisine sığmamasına sebep olabilir. Deprem çantası içerisinde yer alan kıyafetler, mevsimlik olarak değiştirilmelidir. Kış mevsiminde olası bir depremle karşılaştığınız zaman, çanta içerisinde yer alan tişört ya da şort gibi yaz mevsimine yönelik kıyafetler, dışarıda sizi soğuktan korumak adına işlevli bir kullanıma sahip değildir. Çanta içerisine konulacak gıda ve sıvıların son kullanma tarihleri dikkatle seçilmelidir. Meyve ve sebze gibi taze tüketilmesi gereken yiyecekler yerine kuruyemiş ve konserve gıda ürünlerini tercih edebilirsiniz. Gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlarınızı çanta içerisine yerleştirdikten sonra, deprem çantası malzemeleri içerisinde yer alan radyo ve el feneri gibi el aletleri seçimlerinde de kompakt tasarımlı ürünleri tercih ederek çanta içerisindeki alanı verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.

 

Konut Sigortası

Konut Sigortası Teklifi Al

Hemen Teklif Al

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam