blog blog

Dask olmadan ev kiralanabilir mi?

21 Ağustos 2023

Ev kiralarken temel ihtiyaç ve beğenilerin yanı sıra gerekli evrakların tamamlanmış olmasına da özen gösterilmelidir. Afet Sigortaları Kanunu gereğince, evin elektrik ve su abonelik işlemleri için gerekli evraklar listesinde zorunlu deprem sigortası poliçesi kısaltılmış haliyle DASK da bulunur. Bu sebeple, DASK olmadan abonelik işlemleri tamamlanmadığı için ev kiralanamaz. Peki DASK nedir ve ne işe yarar?

DASK Nedir?

DASK, yaşanılan yapıda depremin sebep olduğu maddi zararları karşılamaya yönelik bir güvence sistemidir. Bu sistemle, yaşamın temel standartlarının deprem öncesindeki haline devam edebilmesi amaçlanır. DASK sistemi, deprem sonrası oluşan ihtiyaçların hızlı ve etkin bir biçimde giderilmesi için devletin ve sigortaların işbirliği ile oluşturulur. Dask ve konut sigortası aynı şeyler değildir.

DASK Ne İşe Yarar?

Zorunlu deprem sigortası yaptıran kişiler, konut kredisi, konut yapma yardımı ve deprem sonrasında binanın zarar görmesi durumunda devletin sunduğu desteklerden faydalanabilir. Zorunlu deprem sigortası yaptırmama durumunda, deprem sonrası meydana gelecek tüm masraflar kişiye aittir. Sigorta, bu noktada bütçeyi korur. Ayrıca, kanun gereği Zorunlu Deprem Sigortası yaptırmayan kişiler, elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemlerini başlatamaz. DASK, sigortası bulunan kişiler bu işlemleri rahatlıkla gerçekleştirebilir.

DASK Nasıl Yapılır?

DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası; yapıları depreme ve deprem sonrası meydana gelen yangın, yer kayması, tsunami ve infilak gibi afetlere karşı güvence altına alır. Ailesini ve evini güvence altına almak isteyen ev sahipleri, sigorta acentesine ya da banka şubesine giderek sigorta işlemlerini gerçekleştirebilirler. Kimlik ve ev bilgilerini beyan eden kişiler, poliçe sahibi olabilir. Detaylı bilgiyi Dask internet sitesinden de edinebilirsiniz.

DASK Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

DASK, beyan esasına dayanır. Zorunlu deprem sigortası için gerekli olan belgelerin elden teslim edilmesi talep edilmez. Başvuru sırasında verilen bilgilerin doğru olduğu kabul edilir ve işlemler bu doğrultuda gerçekleştirilir. DASK başvurusu için sigortalının kimlik ve iletişim bilgileri, sigortalanacak yapının bilgileri ve sigortalanacak dairenin bilgileri verilir. Bu bilgiler şunlardır:

Sigortalı kişinin:

-          Adı ve adresi,

-          T.C Kimlik numarası,

-          Sabit ve cep telefonu,

-          Tüzel kişi ise vergi kimlik numarası,

Sigortalanacak yapının:

-          Açık adresi ve tapu bilgileri,

-          İnşa edildiği yıl,

-          Yapının tarzı,

-          Toplam kat durumu ve hasar durumu,

Sigortalanacak dairenin:

-          Brüt olarak yüz ölçümü ve kullanım şekli.

DASK Neleri Kapsar?

DASK ile deprem ve deprem sonucunda ortaya çıkan yangın, tsunami, infilak ya da yer kaymasının sebep olacağı maddi zarar, poliçede belirtilen limitler oranında karşılanır. Bina tamamen veya kısmen hasar almış olsa da teminat dahilindedir. Aşağıda sıralanan bina bölümleri DASK kapsamındadır:

·         Temeller,

·         Duvarlar,

·         Birbirinden bağımsız alanları ayıran ortak duvarlar

·         Bahçeye bağlı duvarlar

·         İstinat duvarları

·         Merdiven ve asansörler

·         Taban ve tavanlar

·         Koridor ve sahanlıklar

·         Çatı ve bacalar

·         Yapının sayılanlara benzer niteliğe sahip tamamlayıcı kısımları.

DASK Sigorta Bedeli Nasıl Hesaplanır?

DASK sigorta primi ya da sigorta bedeli hesaplanırken bazı kriterler değerlendirilmeye alınır. Konutun bulunduğu il, ilçe ve mahalle, binanın yapı tarzı, inşa yılı, toplam kat sayısı, dairenin yüz ölçümü gibi yapıya has bilgiler alındıktan sonra bedel hesaplanır. Hesaplama işlemini gerçekleştirmek için en yakın sigorta poliçesi ya da bankaya gidebilir, dilerseniz internetteki siteleri de kullanabilirsiniz.

DASK Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Her yıl tekrar yapılması zorunlu olan deprem sigortasının asgari prim tutarları bulunur. Deprem risk bölgesine göre; birinci bölge 110 TL’den, ikinci bölge 80 TL’den, üçüncü bölge 60 TL’den, dördüncü bölge 50 TL’den ve beşinci bölge 40 TL’den az prim tutarı olmayacaktır. Konutun inşaat ruhsat yılına göre bu oran artar. Ayrıca, prim kat sayısına bağlı olarak da değişiklik gösterdiğinden zemin üstü toplam kat sayısı 3 ya da daha az olan yapıların tarife fiyatında indirime gidilir. Aynı şekilde kat sayısı 8 ve üzerinde olan yapılarda fiyat artar. Kat sayısına karar verirken zemin kat ve bodrum katlar dahil edilmez. Bu durumların yanı sıra, poliçe süresi bittikten sonra sigortasını 30 gün içerisinde yenileyen kişilerin tarife fiyatında indirim yapılır.

DASK ve Konut Sigortası Arasındaki Fark Nedir?

DASK, yaptırılması zorunlu olan bir sigortadır. Konut sigortası isteğe bağlı olarak tercih edilebilir. İki sigorta da evinizi korumaya yöneliktir ve birbirini tamamlar. Beklenmeyen durumlara karşı yaşantınızı olağan düzeninde sürdürebilmek için sigorta gereklidir. Zorunlu Deprem Sigortası dahilinde olan güvencelerin yeterli gelmediği durumlar için konut sigortasını inceleyebilirsiniz. Konut sigortası, bina ve kullanıcı talebine bağlı olarak daire içerisinde bulunan eşyaları güvence altına alır. Bina teminatı ile içinde bulunan tüm sabit tesisat da sigorta kapsamına dahildir. Binanın kendisi ve içindeki eşyaları kapsayan sigorta, tam bir koruma sağlar. Böylece, beklenmeyen riskli durumlarda da kullanıcı güvence altında olur. Beklenmeyen bir hasar durumunda evin yanı sıra eşyalar da zarar görebilir. Bu sebeple, evin sigortası yapılırken içerisinde bulunan eşyaları da kapsayan bir konut sigortası tavsiye edilir. Sigortanın sağladığı güvenceden en verimli şekilde yararlanabilmek için ihtiyaca en uygun konut sigortası seçimi yapılmalıdır. Konut sigortası fiyatları ve teminatları sigorta şirketlerine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yaptıracağınız sigorta işlemine göre fiyat da değişir. Evinizin konumu, istediğiniz teminat kapsamı ve bütçeniz dahilinde konut sigortası hesaplama işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem için sigorta firmalarından ya da internet sitelerinden yardım alabilirsiniz. Özel şartlar, sigorta firmasına göre değişiklik gösterebilirken konut sigortası genel şartlar her firma için aynıdır. Konut sigortasında, poliçe kapsamında olan ve olmayan durumlar genel şartlar başlığı altında listelenir. Sigorta, ana teminatların yanında ek teminatlarla genişletilerek özel konut sigortası çeşitlerini oluşturur. Konut sigortası ile ilgileniyorsanız bütçenize uygun seçenekleri değerlendirmek için araştırma yapabilirsiniz.

 

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam