DASK poliçesi yaptırırken, internetten ya da ilgili sigorta şirketlerine başvurarak yaptıracağınız poliçe için belirli evraklar hazır tutulmalıdır. Zorunlu deprem sigortasının karşılayacağı prim miktarı, bölgenin ve yapının risk derecesine bağlı olarak birbirleri arasında değişiklik gösterebilir. Zorunlu deprem sigortası dahil birçok işlemde binanın ve meskenin adres kodu öğrenme işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Binanın bulunduğu bölgedeki deprem risk yoğunluğu, binanın yapısı, bina ve bina çevresinin net yüzölçümü gibi kriterler deprem sigortasının olası bir deprem sonucunda yaşanacak kaybın prim bazında karşılayacağı miktarı belirler. DASK poliçesi, yılda bir kereliğe mahsus yaptırılır ve her yıl yenilenmelidir. Olası bir depremde görülen hasarın karşılanmasının yanı sıra, Ağustos 2012’de getirilen uygulama ile bina içerisindeki su ve elektrik aboneliğinin başlatılabilmesi adına DASK poliçesinin ilgili bölgelere beyan edilmesi zorunludur. 5 adımda adres kodu sorgulama işlemini https://adreskodu.dask.gov.tr/ adresinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
DASK Poliçesi Nedir?
Açılımı Doğal Afet Sigortalar Kurumu olan DASK poliçesi, bir diğer adıyla zorunlu deprem sigortası olarak da bilinir. DASK poliçesi, yoğun fay hattına ve dolayısıyla yüksek deprem riski barındıran Türkiye’deki her ev sahibinin yaptırması zorunlu bir sigorta türüdür. DASK poliçesi yaptırabilmek için, meskenin ve binanın ilgili bilgilerini edindikten sonra DASK adres kodu sorgulama sayfasından kodu bulabilirsiniz. Depremin yıkıcı etkilerine karşı yapıları korumayı amaçlayan DASK poliçesi, olası bir deprem sonrası görülen hasarın devlet tarafından karşılanmasına yöneliktir. Zorunlu deprem sigortası yaptırmayan mesken sahipleri, deprem sonucu hasar kaydını bildirirken hasarın karşılanmasına yönelik hak talebinde bulunamaz. Zorunlu deprem sigortası, her sene yenilenmelidir ve sigorta yaptırılmayan binalar için tapu tescil işlemleri dahil hiçbir kamu kuruluşunda işlem yapılamaz. Poliçe bedelinde, binanın türü, yüzölçümü, konumu gibi kriterler baz alınır ve metrekare birim ücreti Doğal Afet Sigortalar Kurumu tarafından belirlenir.
DASK Prim Bedeli Hesaplama Nasıl Yapılır?
DASK tarafından, zorunlu deprem sigortası yaptırılacak binalarda prim bedelinin uygun bir şekilde belirlenmesi adına binaya ve meskene dair birkaç bilgi istenir. İl, ilçe, bucak, köy ve mahalle bilgisi, binanın bulunduğu meskenin hangi derecedeki riskli bölgesinde olduğunu teyit etmek adına önemli bir kriterdir. Binanın olası bir depremde ne kadar hasar alıp almayacağını belirlemek için, binanın yapısına ait bilgiye de sahip olmanız gerekir. https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/calculatePremium adresinden inceleyebileceğiniz bina yapı tarzı seçenekleri, betonarme ve diğer olarak iki farklı kategoriye ayrılır. Yapı tarzı altında bulunan bina inşa yılı seçenekleri ise, 1975 ve öncesi, 1976-1999, 2000-2006, 2007-2019, 2000 ve sonrası yaş aralıklarında kategorize edilir. Tek binanın ya da meskenin toplam kat sayısı ve meskenin metrekare bazında yüzölçümü bilgisi, hasar sonucu ödenecek prim miktarını belirleyen kriterler içerisindedir. Bina ve meskenin gerekli bilgilerini edindikten sonra, DASK adres kodu bulma sayfasından binaya ait adresi bulabilir, zorunlu deprem sigortasını eksiksiz bir şekilde yaptırabilirsiniz. Her yenileme durumunda ya da ilk defa yapılacak DASK zorunlu deprem sigortasının yenilenme numara bilgisi de, prim ve bedel hesaplama yapılabilmesi için gereklidir. Poliçeyi ilk defa oluşturuyorsanız 0 ibaresini seçmelisiniz. Doğal Afet Sigortalar Kurumu, 1. yıldan sonra poliçenin yenilenmesi gereken meskenlere sonraki yıllar için %10 oranında bir indirim uygular.
DASK Poliçe Sorgulama İçin Gerekli Bilgiler
DASK poliçe sorgulama işlemlerinizi https://www.dask.gov.tr/e-services/portal/searchPolicy sayfasından gerçekleştirebilirsiniz. Poliçe sorgulama seçenekleri, ad/soyad DASK Poliçe No, T.C. kimlik DASK Poliçe No, T.C. kimlik il/ilçe, ünvan DASK Poliçe No ve adres kodu T.C. kimlik gibi farklı bilgiler üzerinden sorgulanabilir. Yabancı uyruklu vatandaşlar, yabancı kimlik numaralarının yanında DASK Poliçe No ya da il/ilçe bilgilerini paylaşarak sorgulama yapabilirler. E-devlet üzerinden ya da Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun resmi sayfasından binanınızın DASK poliçesine sahip olup olmadığını öğrenebilirsiniz. DASK tarafından her binada zorunlu tutulan zorunlu deprem sigortası için, meskene ait adres kodu bilgisine sahip olunması gerekir. https://adreskodu.dask.gov.tr/ adresinden 5 adımlık adres kodu sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.
DASK Adres Kodu Nedir?
DASK adres kodu, Türkiye genelindeki tüm binalara özel olarak verilen 10 haneli numaralardan oluşan bir kod sistemidir. Adres kodu, özellikle Doğal Afet Sigortalar Kurumu bünyesinde gerçekleştirilen zorunlu deprem sigortası gibi işlemlerin sürecini hızlandırmak ve takibini kolaylaştırmak adına oluşturulmuştur. Adres kodu bulma, Doğal Afet Sigortalar Kurumu’nun olası deprem hasarlarına karşı sunduğu zorunlu deprem sigortası gibi birçok işlemde atlanmaması gereken kriterlerden biridir. 1 Mart 2013 tarihinden beri tüm binalarda yapılması zorunlu tutulan deprem sigortası ile olası deprem sonucu oluşabilecek hasar kaybını önleyebilir, adres kodunuzu öğrenerek DASK poliçenizi kolaylıkla takip edebilirsiniz. DASK adres kodu sorgulama sayfasındaki ilk işlemde adres kodunuzu öğrenebilir ya da kodu doğrulayabilirsiniz. Adres kodunu öğrenmek için gereken 2. adımda sistem, sizden eksiksiz bir şekilde il, ilçe, bucak/köy ve mahalle bilgilerini ister. 3. adımda cadde, bulvar, sokak ve meydan bilgilerini girmeniz gerekir. Dilerseniz arama butonuna bina bölgesine dair cadde ya da sokak bilgisini girebilir, bina/site adı ya da bina numarasına göre binanızı bulabilirsiniz. Binanızı bulduktan sonra, iç kapı numaranızı da seçerek 10 haneli adres ve bina kodunuza kolaylıkla erişim sağlayabilir, zorunlu deprem sigortası gibi bina ve meskene yönelik tüm sigorta işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.