Çalışma hayatının sonunda yaşanan emeklilik, uzun yıllar hayali kurulan bir durumdur. Normal şartlarda sosyal güvence kapsamında herkes yaş sınırını tamamladığında emekli olma hakkı kazanır. Bunun dışında her ay çalışanların maaşlarından belli bir miktar kesinti yapılarak oluşturulan BES hesabı, uzun vadede size ekstra emeklilik fırsatı sunar. Vatandaşlardan istekleri doğrultusunda kesilen bireysel emeklilik, yapılan düzenlemeler sonucunda 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilmiştir. 45 yaş altı tüm özel ve kamu sektöründe çalışanlar işe giriş başlangıçta BES yaptırmak zorundadır. Her ne kadar zorunlu olsa da bu sistemden kişiler istediği zaman çıkma imkânı bulabilir. Başlangıçta zorunlu tutulan bireysel emeklilik fırsatı ikinci aydan sonra iptal edilebilir. Sisteme girdikten sonra 10 yıl boyunca primlerini düzenli ödeyen kullanıcılar 56 olarak belirlenen bes yaş sınırı oluştuğunda emeklilik hakkından yararlanabilirler. Emeklilik sürecinizde yatırdığınız primlerinizi toplu alabileceğiniz gibi maaş şeklinde de talep edebilirsiniz. Her yaş grubundan çalışana hizmet eden bu sistem sayesinde çalışma hayatınızın rutinini emeklilik döneminde de devam ettirebilirsiniz. Küçük tasarruflarınızı büyük yatırımlara dönüştüren emeklilik size ikinci bir fırsat sunar. Emeklilik sürecinizde BES sayesinde anlaşmalı sağlık kurumlarından indirimli olarak faydalanabilirsiniz. Bes primlerinizi düzenli ödediğinizde aracınızın kasko poliçelerini daha avantajlı fiyat aralığından yaptırabilirsiniz. Ayrıca acil durumlarda size ambulans desteği sağlayan emeklilik sizin daha kaliteli bir yaşam sürmenizi sağlar.
BES’te Yaş Sınırı Var Mı?
Emeklilik sisteminde farklı sigorta şirketlerinin sağladığı avantajlar poliçenize göre değişken bir aralıkta olur. Ev hanımlarına ve gençlere yönelik yapılan bireysel emeklilik paketleri arasından uygun seçimler yapabilirsiniz. 18-25 yaş aralığındaki gençler için %25 devlet katkısıyla yapılan emeklilik fırsatında, aylık 200 TL ödeme yaptığınız zaman poliçenizde 250 TL birikim olur. Herhangi bir sosyal güvencesi olmayan ve emekli olmak isteyen ev hanımlarına yapılan BES desteğiyle geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz. Düzenli ödemelerinizin %25'lik kısmı yine devlet tarafından karşılanır. Zorunlu bireysel emeklilik yaş sınırı tablosu ile siz de hangi oranlarda katkı payı ödeyeceğinizi kolay yoldan hesaplayabilirsiniz. BES’te belirlenen yaş sınırı 56'dır.
BES Parası Toplu Alınabilir Mi?
Sistemde biriken tüm paranızı zamanı geldiğinde isterseniz toplu isterseniz aylık maaş şeklinde alabilirsiniz. Her grupta ödenecek katkı payı değişiklik gösterir. Geleceğe yatırım katkı payı ödemesinde alt sınır 300 TL olarak belirlenir. Ödemelerinizi aylık veya yıllık olarak belirlenen fiyatlar üzerinden peşin veya kredi kartınız ile yapabilirsiniz.
Geçimini çiftçilik yaparak kazanan bireyler ve aileleri için düzenlenen BES ile anlaşmalı kurumlardan indirimli sağlık hizmeti imkânı olur. Girişte peşin aidatın alınmadığı sistem çiftçilere emeklilik fırsatı sunarak yaşlılıkta onların rahat etmelerini sağlar. Siz de bireysel emeklilik yaş sınırı şartlarınız oluştuğunda primlerinizi düzenli bir şekilde yatırdığınızda ikinci bir şansa sahip olabilirsiniz. Aylık olarak alacağınız maaş emekliliğinizde daha iyi şartlarda yaşama fırsatı oluşturur.
Zorunlu BES Kesintisi Ne Kadardır? BES’ten Çıkılır Mı?
Bir işyerinde maaşlı olarak çalışan bireylerin aylıklarından %3 oranında kesilen birikimler banka hesabına aktarılır. Çalışanın isteği doğrultusunda artıp azalabilen bu miktar ile yaş sınırını tamamladığınız zaman emekli olabilirsiniz. Maaşla orantılı olarak 53 lirayla 340 kira aralığında olan kesinti isteğe bağlı olarak değişebilir. En alt limit ise her çalışan için aynı olarak uygulanır. Ödemede zorluk yaşayanlar 3 ay gibi bir süre ara vererek kaldıkları yerden devam edebilir. Çalışanlar isterlerse BES sisteminden ilk iki ay prim ödedikten sonra ayrılabilir. Sigorta şirketine ulaşan evraklar işleme konarak 10 gün içinde çıkış yapılır. Sistemde 10 yıl ve daha üzeri süre kalanlar devlete %5 katkı payı ödemekle mükelleftir. Normal şartlarda 56 olan zorunlu bes yaş sınırı dolan çalışanlar emekliliğe hak kazanır. Emeklilikte yüksek maaş alabilmek için primlerinizi daha fazla ödemeniz gerekir. Maaşınızdan ne kadar fazla kesinti olursa ileride alacağınız emekli maaşınız artar. Bireysel emeklilikte banka değişikliği iki yıllık sürenin ardından yapılabilir. Farklı şartlardan yararlanmak isteyen bireyler bu süre sonunda bankalarını değiştirme şansı bulur. Bu fırsattan cayma hakkını kullananlar yeniden kayıt olduklarında primleri ödeyerek emekliliğe hak kazanır. Her kurumun anlaşmalı olduğu bankanın uyguladığı prim ve ödeme sistemi kendi içerisinde değişkenlik gösterir. Siz de kendi bütçenizi ve şartlarınızı göz önünde bulundurarak ileriye yönelik bu ayrıcalıktan uygun fiyat avantajlarıyla yararlanabilirsiniz.
Bes Devlet Katkısı Nasıl Sorgulanır?
Çalıştığı kurumdan aldığı maaş üzerinden üç yıldan az süre ödeme yapanların bireysel emeklilik yaş sınırı tablosu verilerine göre devlet katkısından faydalanma imkânı olmaz. Üç yıldan altı yıla kadar ödeme yapanlara devlet %15 oranında yaptığı katkı payıyla yatırımlarına destek sağlar. Altı ile on yıl kalan kişilerde katkı payı oranı %60'a kadar çıkar. Bireylerin emeklilik, vefat ve maluliyet hallerinde gelecek pay %100 olarak belirlenir. 1 Ocak 2013 itibariyle devlet tarafından açıklanan oranlar 2021 yılında da geçerliliğini korur. Çalışanların haklarını gözeten BES sayesinde emekli olma hakkını kazanan birey sayısı günden güne artış gösterir. Bu bağlamda sisteme erken girip uzun vadede prim ödemesi yapmak size daha fazla getiri sağlar. İkinci emeklilik olarak tanımlanan bireysel emeklilik sisteminde yaş sınırı 56 olarak bilinir. Bu yaşa ulaşan her çalışan maaşını ister tek seferde isterse aylık olarak alabilme hakkına sahip olur. E-Devlet'ten BES devlet katkısını inceleyerek emekliliğinizle ilgili daha geniş kapsamlı bilgi edinebilirsiniz. 18 ile 56 yaş sınırının olduğu emeklilik size her alanda konfor sağlar. Siz de rahat bir emeklilik geçirmek için devlet tarafından desteklenen bireysel emeklilik fırsatından faydalanarak ömrünüzün ilerleyen dönemlerinde huzurlu bir yaşama adım atabilirsiniz. Çalışma hayatınızda istenen koşulları yerine getirerek emeklilik günlerinizde konforlu bir geleceğe kavuşabilirsiniz.