blog blog

Benzin Pompası Sorunları ve Tamiri Nasıl Olur?

23 Haziran 2020

Benzin pompası veya diğer adıyla yakıt pompası, LPG’li ve dizel araçlarda bulunur. Araçtaki yakıtı depodan motora doğru aktaran çok önemli bir parçadır. LPG’li ve benzinli araçlarda benzin pompası bulunurken, dizel yakıt kullanan araçlarda mazot pompası bulunur. Yakıt pompasının görevi, 5-6 bar miktarında yakıtı, basınçlı bir hâldeyken hazır bir durumda bekletmek olarak açıklanabilir. Aracın kontağı çevrildiği andan itibaren tam marşa basmadan bu pompa devreye girer ve pompalama işlemiyle yakıt, aracın motor kısmına iletilir. Motor çalışır durumda olduğu sürece benzin pompası da devrededir.

Son model arabalarda ise elektrikli yakıt pompaları kullanılmaktadır. Elektrikli yakıt pompası, birçok açıdan eski model pompalara göre daha avantajlıdır. Öncelikle elektrikli pompalar, uzun ömürlü bir kullanım sunar. Ayrıca, aracın yakıt beslemesi için en uygun pompa çalışma yöntemine sahiptir. Ek olarak, elektrikli yakıt pompaları, minimum gürültü seviyesinde çalışır. Bu bakımdan eski tip pompalara göre oldukça büyük tasarruf sağlar.

Benzin Pompası Neden Bozulur?

"Benzin pompası neden bozulur?" sorusunun birden fazla cevabı olabilir. Fakat, en bilinen arıza nedeni, aracın uzun süre benzinsiz kalmasıdır. Benzinli araçlarda depo seviyesi çeyreğin altına düşmemelidir. Bu seviyenin altına düşen yakıt sebebiyle aracın pompası zamanla arızalanmaya başlayabilir. Hatta, bu seviyenin altına düşmek, basıncın seviyesinde de olumsuz değişikliğe neden olabilir. Benzin pompaları, sürekli çalışmaya uygun olarak üretildikleri için uzun süre pasif durumda kalmaları, çeşitli arızalara neden olabilir. Ayrıca, bu tarz pompalar, soğutma düzeneğine de sahip değildir. Bu nedenle soğutma misyonu, benzin tarafından gerçekleştirilir. Depodaki benzin seviyesi aşağılara indikçe pompa soğuyamaz ve arızalanmaya başlar. Özellikle LPG’li araçlarda bulunan benzin pompaları, bu şekilde bozulmaktadır. Bu nedenle yakıtın çeyrek deponun altına düşmesi engellenerek, aracın benzin seviyesi sürekli kontrol edilmelidir.

Benzin pompaları, ayrıca, aşırı kirlenmeden dolayı da arızalanabilir. Kirlenme dolayısıyla oluşan arızalarda ya pompa, işlevini hiç gerçekleştiremez ya da araç çalışır durumdayken tekleme sorunları yaşanır. Bu tarz arızalarda pompanın komple temizliği esastır. Bu durumda tüm sistemin temizlenmesi önerilir. Ayrıca, düşük seviyedeki benzin miktarıyla araç kullanmak, sürücü tarafından bir alışkanlık hâline getirilirse, zamanla az miktardaki benzin içerisindeki yabancı maddeler, depo içinde birikecektir. Sıklıkla karşılaşılan diğer pompa sorunları ise şunlardır:

- Elektrikli benzin pompalarındaki sigorta sorunları

- Benzin pompasında bulunan röledeki problemler

- Bağlantı kabloları aksaklıkları

Benzin Pompası Arızası Nasıl Anlaşılır?

Benzin pompası arızası, birçok belirtiyle kendini gösterir. Araçtayken gaz pedalına basıldığı an motor, normal bir tepki vermiyorsa, bu aslında benzin deposunda bir sorun olduğuna dair ilk belirtidir. Bununla beraber aracın yüksek hızlara çıkamaması, sürüş sırasındaki tekleme sorunları ve hızlı yakıt tüketimi de benzin pompasının bozulduğuna dair ilk sinyallerdendir. Benzin pompası arızasının genel belirtileri şunlardır:

- Kontak açıldığında marşa basmadan hemen önce pompadan yüksek ses gelmesi

- Aracın hızlanmakta zorlanması

- Yüksek devirlere geçildiği zaman teklemelerin başlaması

- Benzin düşük seviyelere indiği zaman aracın devirlenme sorunu yaşaması

- Yakıt miktarının hızlı bir şekilde azalmaya başlaması

- Aracın çalıştırıldıktan sonra devirlenmede sorunlar yaşanmaya başlaması

Benzin Pompası Tamiri Nasıl Olur?

Benzin pompası arızasının çözümü mevcuttur. Bireysel olarak sürücü tarafından yapılabildiği gibi uzman teknik servisler aracılığıyla da yapılabilir. En temel çözüm, arızalı benzin pompasının araçtan sökülüp, yerine yeni pompanın takılmasıdır. Benzin pompasını çıkarmak için arka koltuğun altında bulunan halka, çevrilerek açılmalıdır. Çıkarılan benzin pompasının yerine yenisi, oldukça kolay bir şekilde takılabilir. Ancak, tamir sürecinin uzman ellere bırakılmasında fayda vardır. Detaylı tespit gerektiren benzin pompası sorunları dışında temizlik gibi basit sorunlar için ilk müdahale olarak benzin pompası tamiri şu adımlar izlenerek yapılabilir:

- Benzin pompası, aracın arka koltuğunun altında bulunan bölmeden çıkarılmalıdır.

- Ardından benzin pompasının filtresi sökülmeli ve filtre, aerosol gibi bir temizleyici ürün ile temizlenmelidir.

- Sonrasında pompanın her bir parçası, dikkatlice çıkarılmalı ve iyice temizlenmelidir.

- Pompanın tekrar toplanma aşamasında bütün parçalar doğru şekilde birbirine bağlanmalıdır. Özellikle elektrik kablolarının pozitif ve negatif kutuplarına dikkat edilmelidir.

Benzin Pompası Arızasının Detaylı Tespiti

- LPG’li olmayan bir araç test ediliyorsa benzin pompasının bar ölçümü yapılabilir. Bu şekilde basınç güç seviyesi kontrol edilerek sorunun kaynağı tespit edilebilir.

- Ateşleme testleri uygulanabilir.

- Test edilen LPG’li bir araç, OBD cihazına bağlanarak arıza yeri tam olarak tespit edilebilir.

- Benzin pompasının tüm parçaları teker teker kontrol edilerek detaylı incelenebilir.

- Yakıt pompasının rölesi söküldükten sonra röle hafifçe sallanarak test edilebilir. Rölenin içinde anormal bir sallanma olup olmadığı kontrol edilebilir.

- Yakıtın yoğunluğu, akış ölçer aracılığıyla ölçülebilir. 

- Motor kapalı durumdayken, pompaya elektrik verilerek belirli zaman dilimlerinde yakıt miktarı ölçülebilir. Düzgün çalışan bir yakıt pompası, 30 saniye içinde yaklaşık bir litre yakıt sağlamaktadır.

- Ayrıca araç, bilgisayarla yapılan diğer testlere de tabi tutulabilir.

Benzin pompası, pek çok nedenden dolayı arızalanmış olabilir. Bu nedenle detaylı testlerden geçmesi, arızanın asıl nedenini ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla aracı bir teknik servise götürmekte yarar vardır. Bunun gibi çeşitli araç sorunlarında sürücüleri ve araçları güvence altına alan kasko sigortalarına başvurulabilir. Sigortaladim.com üzerinden kasko fiyatı teklifleri alabilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam