Covid-19’un etkisini en kötü yaşayan kıtalardan biri olan Avrupa, Omicron varyantının da hızla yayıldığı bölgeler arasında yer alıyor. Omicron virüsü ile birlikte Delta ve diğer varyantların da hızla yayıldığının tespit edilmesi üzerine pek çok Avrupa ülkesi, aşılanmaya kampanyasına 5 yaş ve üzeri çocukları da ekledi. Kapanma önlemleri genişletilirken, Covid-19 aşısı olmayanlara karşı bazı kısıtlamalar da getirildi. Aşağıda Avrupa ülkelerinin bazılarının aldığı önlemler verilmiştir
-
Almanya: Hastane, huzurevi ve bakımevi gibi yerlerde çalışanlara aşı zorunlu kılındı. Temel ihtiyaç ürünü satmayan mağazalara, spor salonlarına, restoranlara aşısı olmayanların girmesi yasaklandı. Eyaletlerden bazılarında 12 yaş altı çocuklar da aşılanmaya başladı.
-
Fransa: Omicron varyantının yayılımı henüz düşüktür; bu durumu sürdürmek için ise İngiltere’den zorunlu yapılan seyahatler dışındakiler yasaklandı. Covid-19 sağlık pasaportlarının süresinin uzatılabilmesi için üçüncü doz aşı zorunluluğu getirildi.
-
İtalya: Toplu taşımalarda sağlık pasaportu ya da negatif Covid-19 test sonucu gösterme zorunluluğu getirildi. AB ülkelerinden gelen aşısız kişiler 5, AB dışındaki ülkelerden gelen aşısız kişiler ise 10 gün karantinada kalıyor.
Avrupa covid önlemleri konusunda farklı ülkeler, çeşitli kısıtlamalar ve uygulamalar getirmiştir.
Omicron Virüsünün Belirtileri Nelerdir?
Koronavirüsün bugüne kadarki en bulaşıcı varyantı olan Omicron, tüm dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Hastalar üzerinde hafif semptomlar gösterdiği için genellikle soğuk algınlığı ya da griple karıştırılıyor. Diğer varyantlara göre Omicron virüsü belirtileri daha hafif olsa ve hastalık daha kolay atlatılsa da aşısız ve yüksek riskli kişiler için endişe hala devam ediyor. Yapılan araştırmalara göre Omicron varyantı ile ilgili şimdiye kadar tespit edilebilen semptomlar şunlar:
-
Baş ağrısı
-
Halsizlik ya da yorgunluk
-
Burun akıntısı
-
Boğaz ağrısı
-
Hapşırma
Soğuk algınlığı ile benzer semptomlar gösteren Omicron virüsünü anlamanın zor olduğu belirtiliyor. Bu semptomları yaşayan kişilerin Covid pozitif olma ihtimallerinin yüksek olduğu söyleniyor. Bunun yanı sıra aniden başlayan devamlı öksürük, yüksek ateş, koku ve tat kaybı gibi semptomlar ise endişe verici belirtiler arasında yer alıyor. Son olarak ortaya çıkan Omicron virüsü nedir sorusu tüm dünya ülkeleri tarafından merak ediliyor. Hastalığın nasıl seyir ettiği, belirtilerinin neler olduğu konusunda pek çok araştırma yapılıyor. Çok hızlı bir şekilde yayıldığı ve soğuk algınlığı ile çok benzediği konusunda pek çok veri mevcut. Yayılma hızının yüksek olması ve belirtilerinin kolayca fark edilememesinden dolayı pek çok Avrupa ülkesi bu konuda art arda önlemler aldı.
Omicron Virüsü Nasıl Bulaşır?
Covid-19’un bir varyantı olan Omicron virüsü, daha önce ortaya çıkan Delta ve Mu varyantları ile benzer şekilde mutasyonlar yoluyla ortaya çıkmıştır. Bazı mutasyonlar, virüsün hedef hücrelere tutunup diken proteinlerinin yapısında ve üreme yeteneğinde değişime neden olur. Aşıların hedefinde bulunan diken proteinlerinde değişime neden olduğu için Omicron virüsü, diğer varyantlara göre daha hızlı yayılır. Yani aşı olmak bu virüsten korunmanın tek yolu değildir. Bu nedenle de aşısızlarla birlikte aşılılara da Avrupa'da covid önlemleri alınmıştır. Salgının ilk başladığı dönemlerde olduğu gibi Omicron virüsü de solunum, hasta kişilerden temas ve hasta kişilerin vücut sıvılarına temas yoluyla gerçekleşir.
Covid-19’un en hızlı yayılan varyantı olan Omicron, aynı zamanda belirtiler bakımından da çok zor ayırt edilir. Çünkü semptomları grip ve soğuk algınlığına çok benzer. Ayrıca bu virüse yakalananlar hastalığı daha hafif atlattığı için Covid-19 olduklarını anlamakta da güçlük çeker. Özellikle kış aylarının gelmesiyle kişilerin, kendilerinin gribe yakalandıklarını düşünüp aslında koronavirüs olma riskleri çok yüksek. Bu da bulaşıcılığın daha da hızlı olmasını etkiler. Bu nedenle Avrupa Birliği koronavirüs önlemleri dahilinde pek çok Avrupa ülkesi farklı farklı tedbirler uygulamaya başlamıştır. Bu sayede Avrupa’da Covid-19 Omicron virüsünün yayılma hızının düşürülmesi hedeflenmiştir. Kısıtlamalarda artış, aşılama kampanyalarını genişletme, kapanmaya gidilme gibi pek çok önlem alınmıştır.
Omicron Virüsü ile İlgili Merak Edilenler
DSÖ’ye göre Omicron varyantı, Delta da sahil olmak üzere diğer tüm varyantlardan daha hızlı yayılmakta. Bu da beraberinde Avrupa koronavirüs önlemleri ve kısıtlamalarını da getirmekte. Omicron varyantına dair merak edilen konulardan bazıları ile ilgili aşağıda bilgi verilmiştir:
-
Omicron virüsünün şiddetine dair henüz yeterince araştırma yapılmamıştır. Ancak önceki varyantlara da bakıldığında insanların hayatını kaybetmesine neden olacak kadar şiddetlenme riski vardır. Bu nedenle Omicron varyantına karşı önlem almak çok önemlidir.
-
Daha öncesinde herhangi bir Covid-19 virüsü ile enfekte olan kişilerin de Omicron varyantı ile yeniden enfekte olma riskleri artış göstermektedir.
-
Aşının Omicron virüsüne karşı ne kadar etkili olduğuyla ilgili yeterince veri bulunmasa da diğer varyantlara olan etkisi bilinmektedir. Bu varyantlar da varlığını hala sürdürmektedir. Ayrıca Covid-19’a karşı tek tedavi yöntemi aşı olduğundan yeni mutasyonlara karşı korunmak için aşılanmanın en üst seviyeye ulaşması bir zorunluluktur.
Omicron varyantının yayılmasını önlemek için yapılabilecekler arasında aşıdan sonra, insanların kapalı ortamlarda çok uzun süre vakit geçirmemesi geliyor. Bunun yanı sıra kalabalık ortamlarda maskenin asla çıkarılmaması, sosyal mesafeye dikkat edilmesi ve ellerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi çok önemli. Risk grubundaki kişilerin aşı dozlarını takip edip doğru zamanda hemen aşılanmaları gerekir. Avrupa covid kısıtlamaları dahilinde getirilen yeni uygulamalar takip edilmeli ve buna göre ülkedeki önlemlerde artışa gidilmelidir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teklifi Al
Hemen Teklif AlÖzel Sağlık Sigortası Teklifi Al
Hemen Teklif Al