Şase numarası, 17 haneli rakam ve harflerden oluşan sistemin adı olup, her araçta bulunması zorunluluk arz ediyor. Uluslararası ismi VIN (Vehicle Information Number) olan şase, araçların üretiminden itibaren detaylı tüm bilgileri içeriyor. VIN açılımı içerisinde, uluslararası literatürde benzerlik gösteren ı, I gibi harfler yer almıyor. Karışıklığa sebebiyet vermemek için alınan bu önlem sayesinde, dünyanın her yerinde araçlar bu kimlik kartına bakılarak takip edilebiliyor.
Aracın kimliği olan şase numarasının ilk iki hanesi, aracın üretim yerine dair bilgiyi içeriyor. Hangi kıta ve hangi ülkede üretildiğini, şase numarasının ilk iki hanesine bakarak öğrenebilirsiniz. Üçüncü hane, aracın hangi klasmana ait olduğunu belirtiyor. Aracın model ve motor özelliklerini bildiren haneler, şase numarasının sonraki beş hanesini oluşturuyor. Araç üreticileri için hayati öneme sahip olan rakam ve harfler, şase numarasının dokuzuncu hanesinde bulunuyor. Üreticilerin aracın teknik özelliklerini, kendilerine has yöntemlerle gizledikleri ve takip ettikleri hane, şase numarasının dokuzuncu hanesinde yer alıyor. Dokuzuncu hanedeki bilgiler, sahtekârlıkların önüne geçmede büyük rol oynuyor. Onuncu hane, aracın üretim yılı hakkında rakam ya da harf yoluyla bilgi içeriyor. Onuncu haneye kadar olan basamaklar, şase numarasının dünya standartlarında olan özellikleriyle oluşturuluyor. Onuncu haneden sonra geriye kalan yedi hane, araç üreticileri tarafından özgün olarak tasarlanıyor. Araca dair niteliklerin belirtildiği son yedi hane, aracın muhtelif yerlerine damga ve yazıyla yerleştiriliyor.
Şase Numarası Nerede Bulunur?
Şase numarasının kullanılma sebebi, dünya üzerinde aracınızla ilgili olarak işlenebilecek suçlara karşı önlem almak. Bu amaçla, hiçbir aracın şase numarası başka bir aracın numarasıyla uyum sağlamıyor. Şase numarası, aracın motoru üzerine çıkarılamayacak biçimde kazınarak işleniyor. Çeşitli yöntemlerle bu yazıyı silmek ya da değiştirmek kanunen de suç teşkil ediyor. Araç tanımlama numarası olan şase, aracın belli başlı bölgelerine konumlandırılıyor. Bu yerleşim alanları, araç üzerinde genellikle sürücü kapısının aralığı, kapının iç bölümü ya da sileceklerin paneli üzerinde bulunuyor. Araç markaları arasında farklılık gösteren bu yerleşim şeklini, kendi aracınız üzerinde bu yöntemle kolaylıkla belirleyebilirsiniz. VIN (şase numarası), araçların ruhsatları üzerinde kesinlikle yer alıyor. Bunun dışında ayrıca, sigorta poliçeleri ve servis kayıtlarından da aracınızın şase numarasına ulaşabilirsiniz.
Araç satın alırken dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri, aracın şase numarasının mutlaka ruhsat üzerinde bulunuyor olması. Ruhsatta yazılı olan şase numarasını, araçtaki şase numarası ile karşılaştırarak eşit olduklarını tespit etmek de oluşabilecek kanunsuz durumları önlemede zorunluluk arz ediyor. Aracın motor bloğu üzerine, çıkmayacak şekilde kabartma olarak yazılan şase numarası, bu kontrolü yaparken en önemli referans noktası olarak işlev sağlıyor. Motor üzerinde şase numarasının yazmıyor olması, kanunsuz bir durumla karşı karşıya olduğunuzu gösteriyor.
Satın alacağınız araçlarla ilgili hasar kaydı ve tramer sorgulama işlemleri de yine araç şase numarası üzerinden yapılıyor. Sigortaladim.com, araçlarla ilgili tüm sorgulama işlemlerinizi ve en uygun poliçe tekliflerini alabileceğiniz, zengin ürün çeşitliliği ve cazip fiyat seçenekleri ile sizi bekliyor.