blog blog

Araç Takip Mesafesi Nedir? Ne Kadar Olmalıdır?

17 Şubat 2023

Karayolları dünya üzerinde en sık kazaların yaşandığı alanlardır. 2021 yılında 187.524 yaralanmalı ve ölümlü kaza meydana gelmiştir. Bu kazalarda 2.422 kişi hayatını kaybetmiştir ve 276.935 kişi de yaralı olarak kurtarılmıştır. Bu trafik kazaları araç içerisindeki sürücülerden veya yolculardan kaynaklı olabilmektedir. Bunun dışında araç dışındaki diğer unsurlarda kazaya sebep olur. Yayaların kurallara uymaması, sürücülerin hız limitlerini aşması, kırmızı ışıkta geçmek gibi daha pek çok hata trafik kazalarına sebep olan etkenlerdendir. Trafik kazalarının bir diğer önemli sebeplerinden biri de araçların takip mesafesi kuralına uymamalarıdır. Peki takip mesafesi nedir? Bu mesafe aynı şeritte ilerleyen iki adet aracın arasında oluşması gereken mesafedir. Mesafe belirli bir oranda olmalıdır. Arkadan gelen aracın öndeki araç ile arasında koyduğu mesafe kaza oranının azalması için önemlidir. Arkadaki araç öndeki araç ile arasına koyduğu mesafeyi aşması, önünde bulunan aracın ani fren yapması durumunda kaza oluşma ihtimalini yükseltir.

Takip Mesafesi Ne Olmalıdır?

Araç takip mesafesi, her sürücü tarafından bilinmesi gereken önemli bir kuraldır. Bu mesafe araçların kilometrelerinin minimum yarısı kadar bir metre mesafesi bulunmalıdır. Araç 120 km/saat ile gidiyor ise mesafesi 60 metre olmalıdır. Mesafe kuralına uyulmadığı takdirde ani fren durumunda araç duramayabilir ve önünde bulunan herhangi bir diğer ağaca veya nesneye çarpabilir. Bu sebeple bu kurala uymak güvenli bir sürüş deneyimi için oldukça önemlidir. Takip mesafesi aynı zamanda kullanılan aracın 2 saniyede gidebileceği yolun uzunluğu kadar olmaktadır.

HIZ

TAKİP MESAFESİ

50 km/saat

25 metre

60 km/saat

30 metre

70 km/saat

35 metre

80 km/saat

40 metre

90 km/saat

45 metre

Belirtilen bu tablo takip mesafesi ne kadar olmalı sorusuna verilebilecek cevaplara örnek olarak gösterilir. Aracın hızına oranla önünde bulunan araç ile arasına koyması gereken mesafeyi gösteren bu tablo sürücüler için örnek niteliğindedir. Bu mesafeye uyulması oldukça önemlidir. Yukarıdaki tablodaki oranlar görüş açısının sorunsuz olduğu durumlar için geçerlidir. Bunun dışından kötü hava koşullarında, karlı, yoğun yağışlı veya sisli havalarda mesafe oranı arttırılmalıdır. Kötü hava koşulları sürücülerin görüş açısını daraltır. Daralan görüş açısı da kaza yapma olanağını arttırmaktadır. Daha az kazanın yaşanması veya direkt olarak kazayı önlemek amacıyla iki araç arasındaki mesafe bu tarz olumsuz durumlarda daha da arttırılarak sürücülerin hem kendilerini hem de öndeki araç sürücülerini korumaları gerekmektedir.

Peki Araç Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanmaktadır?

Sürücüler seyir halinde iken çeşitli işlevleri veya işlemleri gerçekleştiremeyebilirler. Dikkati mutlaka yola vermek gerektiği için çeşitli kuralları yanlış hesaplamaktadır. Bu kurallardan en önemlisi iki araç arasındaki takip mesafesidir. Sürücüler seyir halinde iken önündeki araç ile mesafelerini ayarlamakta zorlanırlar. Zorlanıldığı içinde çeşitli kazalara sebebiyet verirler. Bu mesafeyi doğru ayarlayabilmenin çeşitli yolları bulunur. Oldukça basit ve pratik olan yöntemler sürücülerin mesafeyi doğru ayarlayabilme oranını oldukça ileri taşır. Peki bu takip mesafesi nasıl ayarlanır? Bu soruya verilebilecek en önemli cevaplardan, yöntemlerden biri 88/89 kuralıdır. Sürücü normal hızında ilerlerken 88-89 diye saydığında bu sayma işlemi ortalama 2 saniye sürmektedir. Aynı hızda devam ederken 88-89 diye saymaya başladıktan sonra öndeki araç ile hala aynı noktada bulunulmaktaysa takip mesafesi kuralına uygun bir şekilde sürüş gerçekleştirildiği görülür. Kurallardan bir diğer veya yöntemlerden bir diğer yol üzerindeki kenar taşlarıdır. Çoğunlukla düz yollarda bulunan bu taşlar sabit olarak 50 metre aralıklarla dizilmişlerdir. Sürücü seyir halinde ilen öndeki araç ile mesafesinin doğru olup olmadığını bu taşlara bakarak anlayabilir. Araç ile arasında kaç adet kenar taşının olduğunu görmek mesafesini ayarlaması için önemli bir ölçüttür. Takip mesafesi hesaplama işlemi verilen bu yöntemlerle kolaylıkla halledilir. Fakat tüm bunların yanında sürücülerin kullanmış oldukları araçların cinsi, varsa yük durumu gibi pek çok detay da atlanmamalıdır.

Araç Takip Mesafesine Uyulmadığında Sonuçlar Ne Olur?

Takip mesafesi, her aracın her sürücünün uymakla mükellef olduğu bir durumdur. İstenmeyen kazaların, olumsuz durumların ortaya çıkmaması için her sürücünün bu mesafe kuralına uyması şarttır. Sadece seyir halinde değil araç park halindeyken de uyulması gereken mesafeler mevcuttur. Trafik halinde duran araçlarda özellikle düz yollarda kesin olarak bir takip mesafesinden söz edilemez. Fakat eğimli yollarda duran araç takip mesafesi aracın kalkış sırasında yapacağı manevralardan dolayı aracın geri kaçabileceği göz önünde bulundurulmalı ve ona göre mesafe bırakılmalıdır. Mesafe kurallarına uyulmadığında ortaya çeşitli kazalar çıkar. Bu kazalar çoğu zaman maddi hasarlarla sonuçlanır. Her kazada yapılması gereken çeşitli işlemler vardır ve bunlardan biri de kaza rapor tutanağı yani halk dilinde kaza tespit tutanağıdır. Bu tutanak kaza yapan en az iki aracın maddi hasarlı bir kaza yaşamaları sonucunda kaza sırasında oluşan durumun resimli veya çizilmiş hali olan belgedir. Bu belge olmadan kaza durumu herhangi bir resmiyet taşımamaktadır. Bundan dolayı kaza sonrasında tutanağın mutlaka tutulması gerekmektedir. Kaza raporu karşılıklı her iki tarafın ortak paydada buluşabildiğini kanıtlayan rapor çeşididir. Kazadan sonra herhangi bir ağır yaralanmalı veya ölümlü olmadığı sürece polis çağrılmadan taraflar anlaşarak bu raporu hazırlar ve imzalarlar. Maddi hasarlı kazalarda süreci hızlı ilerletmek adına önemlidir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam