blog blog

Araç Sigortası Nasıl Hesaplanır?

17 Eylül 2024

Araç sigortaları denince akla zorunlu trafik sigortası ve kasko gelmektedir. Zorunlu bir sigorta türü olan trafik sigortası, kaza anında karşı tarafın hasarını karşılar. Hatalı olan tarafın hasarının karşılanması için bu kişinin kasko yaptırmış olması gerekir. 

Her iki sigortanın da hesaplanması önceden belirlenmiş yöntemler dahilinde yapılır. Ancak araç sigortası hesaplama yöntemlerinin önceden belirlenmiş olması, bu iki sigorta türü için kullanılan yöntemlerin birbirine benzediği anlamına gelmez. Aksine, “Araç sigortası hesaplaması nasıl yapılır?” sorusuna sağlıklı bir yanıt verebilmek için, kaskoyu ve zorunlu trafik sigortasını ayrı başlıklar altında değerlendirmek gerekmektedir.

Kasko primi nasıl hesaplanır?

Kasko, Türkiye’deki trafiğin yoğunluğu ve trafikte ortaya çıkan risklerin büyüklüğü düşünüldüğünde, yasal olarak zorunlu olmamasına rağmen, risklerden korunmak adına yaptırılmasında fayda olan bir sigorta türüdür. Kasko sadece bir kazada sigortalının aracında meydana gelen hasarın tazminatı için yapılmamakta, aynı zamanda yanma, çalınma ya da aracın perte çıkması gibi birçok durumda da devreye girmektedir.

Kaskoda her şeyden önce bir aracın markası, modeli ve yaşı primler üzerinde belirleyicidir. Ayrıca sigortanın kapsamı ve sigorta şirketinin vadettiği hizmetler de çok değişken olduğu için ödenecek primler büyük farklılıklar gösterebilmektedir. Yani aynı marka, model ve yaştaki iki araç söz konusu olduğunda, standart teminatlara sahip bir sigorta paketi için talep edilen prim miktarının, ek teminatlara sahip bir paket için talep edilen prim miktarından daha düşük olması beklenir. Öte yandan, aynı teminatlar için bir sigorta şirketinin talep ettiği prim ile bir başka sigorta şirketinin talep ettiği prim arasında da farklılıklar bulunması doğaldır.

Pakete dahil olan teminatlar haricinde, araç sigorta teklifi veren sigorta şirketlerin göz önünde bulundurduğu başka faktörler de vardır. Genel prensip olarak, sigorta şirketleri, riski artıran koşullar için daha fazla prim talep ederken, riski düşüren koşullarda da prim indirimine giderler. Örneğin daha küçük bir şehirde trafiğe çıkacak bir araç İstanbul’da trafiğe çıkacak bir araçtan daha az risk altında olduğundan, diğer tüm koşulların aynı olması halinde, ilk araç için talep edilecek primler daha düşük olacaktır. Kasko primlerinin hesaplanmasında muafiyet indirimi, hasarsızlık indirimi, tek sürücü indirimi gibi birçok uygulama da devreye girmektedir.

Özetle, sigorta şirketleri, aracın marka, model ve yaşı baz alınarak belirlenen bir sigorta prim miktarından yola çıkarlar ve sunacakları paketin içerdiği teminatlara göre yeni bir fiyatlandırma yaparlar. Daha sonra da riski artıran ve azaltan durumları değerlendirirler ve son bir fiyat artırımı veya indirimine giderek nihai tekliflerini başvuru sahiplerine sunarlar.

Zorunlu trafik sigortası primi nasıl hesaplanır?

Zorunlu trafik sigortasında ise kaskonun aksine farklı farklı hizmetler olmadığından, teminat limitleri tüm araç sigorta şirketleri için aynıdır. Tabii ki zorunlu trafik sigortasında limitler, trafik kazasında ortaya çıkan zararın niteliğine göre farklılık göstermektedir. Yani can kaybına neden olan kazalarda ölenin yakınlarına ödenecek miktar, yaralanma hallerinde hastanedeki tedavi masrafları için ödenecek miktardan farklıdır. Bu miktarlar da sadece maddi hasarın meydana geldiği kazalarda ödenecek tutarla aynı değildir. Ancak aynı nitelikteki kazalarda ödenecek teminat limitleri birbirinden farklılık göstermemektedir.

Bu limitlerin birbirinden farklı olmaması, her sigortalının ödeyeceği primin de aynı olduğu şeklinde yanlış bir fikrin oluşmasına neden olabilmektedir. Oysa zorunlu trafik sigortasında uygulanan kademe sisteme, primlerin sigortalıdan sigortalıya farklılık göstermesi sonucunu doğurur.

Kademe sisteminde primler 0’dan 7’ye kadar toplam 8 kademeye ayrılır. İlk kez trafik sigortası yaptırılan bir araç 4. kademeden sigortalanır ve Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen prim, sigortalıdan talep edilir. Aracın hasarlı kaza yapıp yapmamasına bağlı olarak, sigorta priminin kademesi de değişir. Hasarlı kaza yapan araçların kademesi bir sonraki dönemde yükseltilir. Hasarlı kazaya karışmayan araçların kademeleri ise düşer. 

Kademe yükseldikçe ödenecek prim oranı artarken, kademe düştükçe ödenecek prim oranı azalır. 4. kademe primi baz alındığında, 3. kademe için %10, 2. kademe için %20, 1. kademe için %40 ve 0. kademe %50 zamlı prim ödenir. Öte yandan 5. kademede %10, 6. kademede %15, 7. kademede ise %20 oranında indirim yapılır.

Trafik sigortanızı size en uygun bütçeyle ve en kısa sürede yaptırmak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam