Araba sahibi olan kişilerin, araçlarının benzini, sigorta acentesi, iç dış temizliği, aksesuarları, motorlu taşıtlar vergileri, HGS veya OGS cihazları gibi detayları haricinde en çok önem vermeleri gereken konuların başında periyodik bakım zorunluluğu geliyor. Hem sürücü ile ailesinin aracın iç aksamlarından kaynaklanabilecek arızalara karşı güvende olması hem de arabaların standart ömürlerinin sağlıklı şekilde uzatılarak sürüş sırasında yüksek performans alınabilmesi için periyodik bakım yaptırılması gerekiyor.
Oto bakımı yaptırmalı mıyım?
Araç bakımının düzenli ve eksiksiz yapılması sayesinde sizin, sevdiklerinizin ve diğer canlıların hayati güvenliğinin sağlanması mümkün olurken, aracın arızalanması da önlenerek bütçenize artı kazanç olarak dönüyor. Periyodik bakım haricinde ayrıca, araçların yolcu güvenliğine karşı uygunluğunun ve trafiğe çıkması için gereken teknik yeterliliğin muayene edildiği, Karayolları Trafik Kanunu gereğince yasal olarak zorunluluğu olan araç muayeneleri de bulunuyor. Zamanı geçirilmeden yaptırılan periyodik bakımlar sayesinde, 2 yılda bir yetkili Tüvtürk servislerinde yaptırılması gereken ve bir vatandaşlık görevi olan bu zorunlu araç muayenelerden de rahatça geçilebilmesi mümkün oluyor. Aracın ömrünün uzatılması sayesinde aracınızın ikinci el değeri de yükseliyor.
Araç bakımı ne zaman yaptırılmalı?
Bütün motorlu taşıtların belirli zaman aralıklarında ya da kilometrelerde zorunlu olarak yaptırmaları gereken araç bakımları, arabanın marka ve modeline göre değişebildiği gibi yakıt cinslerine göre de farklılık gösterebiliyor. Genellikle taşıtın trafiğe çıktıktan sonraki ilk 15 bin kilometresinden sonra yaptırılması gereken periyodik kontrol için hizmet veren birçok oto bakım servisine ulaşmak mümkün. Araba üreticilerinin gerçekleştirdiği testler sonucunda motorların sağlıklı çalışabilmesinin mümkün olduğu en uzun süre baz alınarak hesaplanan bakım periyodlarının aksatılmaması büyük önem taşıyor.
Periyodik bakım içeriği neleri kapsar?
Sıfır veya ikinci el araçların tamamında, marka ve model fark etmeksizin yapılması gereken periyodik bakımlarda standart olarak; motor, fren ve ön takım kontrolleri ile far ayarları gibi genel kontrol işlemleri gerçekleştiriliyor. Fren balatalarının bakımı ve kontrolü, soğutma suyunun antifiriz ölçümü ve gerekli durumlarda yenilenmesi, lastiklerin hava basıncı ve diş kontrolü, şase ve karportaların kontrolü gibi detaylı süreçleri içeren bakım sonrasında araçlar önceki haline göre daha üstün performans göstererek keyifli bir sürüş imkanı sağlıyor. Bakım sırasında motor yağı ile yağ, hava, polen ve yakıt filtreleri değiştirilerek çok daha aktif kullanılmaları mümkün oluyor. Ayrıca yağ kaçağını önleyen tapa contası, zamanlama ayarlarının doğru yapılmasını sağlayan triger kayış seti, mekanik parçaları döndüren alternatör kayış setinin değiştirilmesi de araç ömrünün uzatılmasında önem taşıyor.
Hem güvenle araç kullanma keyfini yaşamak hem de aracınızın verebileceği maksimum verimi görebilmek için periyodik bakımlarını ihmal etmemek dışında, dikkat edilmesi gereken bir diğer kritik konu da, araç sahibi olur olmaz kasko ve trafik sigortalarını yaptırmak. Tercih ettiğiniz sigortanın yaptırılması ve güncelliklerinin sağlanması için beklemeden hızlıca 444 9 832 numaralı telefondan sigortaladım.com uzmanlarına ulaşabilir, kısa sürede sunulan alternatifleri inceleyerek değerlendirme yapabilirsiniz.