blog blog

Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları

12 Kasım 2024

Periyodik araç muayenesi, trafik güvenliğini çok büyük ölçüde artırır. Güvenliği artırmasından ötürü zorunlu hâle gelen araç muayenesi sırasında belli adımlar takip edilir. Bu adımlarla birlikte aracınızın teknik yeterlilikleri incelenmiş olur. Bu teknik yeterliliklere göre de aracınızın trafik ve yolcu güvenliğine olan uygunluğu tespit edilir. Yalnızca sizin güvenliğinizi değil diğer kişilerin ve canlıların da güvenliğini sağlayan araç muayenesi sayesinde trafik kazaları da azalır. Türkiye'de periyodik araç muayenesinde yetkili ve görevli tek kuruluş olan TÜVTÜRK, uluslararası standartlarda gerçekleştirdiği periyodik araç muayenesi hizmeti ile trafik ve araç güvenliğine katkı sağlamayı hedefleyen, konusunda uzman bir kuruluştur.

2025 Araç Muayene Ücreti Öğren

Araç Muayenesi Neden Yapılır?

Trafikteki tüm bireylerin can güvenliği için araç muayenesi yaptırmak zorunludur. Araç muayenesi, hem sürücünün hem yolcuların hem de yayaların can güvenliği açısından son derece önemlidir. Aynı zamanda aracın ömrünü uzatan araç muayenesi, bir vatandaşlık görevi olarak görülür. Araç muayenesi yaptırmak, aracın eksiklerini görmeye ve bu eksikleri gidermeye, aracın ikinci el değerini yükseltmeye ve araç kusurlarından kaynaklanan trafik kazalarını azaltmaya yardımcı olur. Tüm bu nedenlerden dolayı da araç muayenesi yaptırmak her sürücü için büyük ölçüde önem arz eder.

Araç Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

  • Resmi bir kuruluşa bağlı ve sıfır bir araç satın alındığında, aracın satın alındığı günden itibaren muayene için iki yıl süre bulunur. İki yılın ardından ise her iki yılda bir muayene yaptırılması gerekir.
  • Lastik tekerlekli traktörlerin ve buna bağlı römorkların muayene süresi 3 yıldır. 3 yılın ardından ise her 3 yılda bir muayene yaptırılması gerekir.
  • İki veya üç tekerlekli araçların muayene işlemi ilk olarak üç yılda bir; üç yılın ardındansa her iki yılda birdir.
  • Tüm bu araçlar dışında diğer motorlu araçların ve ticari taşıtların muayene işlemi her yıl yaptırılmalıdır.

Araç Muayenesi Sırasında Yanınızda Olması Gereken Belgeler ve Ekipmanlar Nelerdir?

Araç muayenesi yaptırmadan önce aracınızla ilgili belli başlı belgeleri ve ekipmanları edinmeniz gerekir. Muayene işlemi sırasında da bu belgeleri ve ekipmanları yanınızda bulundurmanız önem arz eder. Muayene sırasında yanınızda olması gereken belgeler ve ekipmanlar ise şunlardır:

  • Ruhsat (Trafik sicil belgesi)
  • Trafik sigortası
  • Vekalet durumu
  • LPG veya CNG'li araçlar için yakıt sistemi montaj belgesi
  • İlk yardım çantası
  • Üçgen reflektör
  • Yangın söndürme cihazı
  • Stepne

Muayene Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Muayene işleminin ardından aracınız için kusursuz, hafif kusurlu veya ağır kusurlu gibi tanımlamalar verilir. Bu tanımlamalara göre de aracınız için tekrar muayene talep edilir veya muayene işleminden sorunsuz bir şekilde geçilir. Araç muayenesi sonuçları ise şunlardır:

  1. Kusursuz: Kusursuz sonucuyla muayene işlemi bitirildiyse araçta hiçbir sorun yok demektir. Aracın tüm aksamları en iyi şekilde çalışıyordur ve araçta olması gereken tüm ekipmanlar mevcuttur.
  2. Hafif Kusurlu: Araçta trafik güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde sorunlar varsa muayene işleminden hafif kusurlu sonucuyla ayrılırsınız. Bu sonuca göre ise aracınızı bir sonraki muayene işlemine kadar rahatlıkla kullanabilirsiniz.
  3. Ağır Kusurlu: Bir araç ağır kusurlu sonucuyla muayene işlemini bitirdiyse araçta trafik güvenliğini tehlikeye atacak sorunlar bulunmuş demektir. Tespit edilen kusurların halledilmesi için sürücüye 30 gün süre verilir. 30 günün ardından araç ücretsiz bir şekilde tekrar muayene edilir.

Araç Muayenesi Yaptırmama Cezası Nedir?

Araç muayenesi olmayan bir araçla trafiğe çıkıldığında ehliyete ceza puanları yansır. Aynı zamanda sürücüye para cezası da verilir. Bunun dışında sürücüye aracına muayene yaptırması için yedi gün süre verilir. Eğer sürücü bu yedi günlük süreyi aşarsa ve denetimlere denk gelirse ilk cezaya oranla daha yüklü bir miktarda para cezasına maruz bırakılır ve araç trafikten men edilir. Aracın muayenesinin yaptırılmaması durumunda sonuç aracın bağlanmasına kadar gidebilmektedir.

Hiçbir cezayla karşılaşmamak ve trafik güvenliğini artırmak için mutlaka aracınızın muayenesini yaptırmanız gerekir. Araç muayenesiyle ilgili daha fazla bilgi için TÜVTÜRK internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Yeniden Değerleme Oranı 2024
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayene Randevusu Hakkında Bilmemiz Gerekenler
Araç Muayenesinden Geçmenin Püf Noktaları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam