blog blog

Araç Kullanırken Bilinmesi Gereken Trafik Kuralları

01 Ağustos 2023

Karayollarında düzenin sağlanması ve kazaların önüne geçilmesi için trafik kuralları oldukça önemlidir. Bu belli başlı kuralların herkes tarafından bilinmesi, olası hataların ve kaza riskinin düşürülmesine yardımcı olur. Zaman ve enerji tasarrufu açısından da olumlu etkilerin görülmesi, trafikte seyrinin düzgün bir şekilde ilerlemesi sağlar. Bu sayede daha güvenli ve rahat bir ulaşım seçeneği oluşturulabilir. 

Ehliyet almaya yeni karar verenler ya da eski bilgilerini güncellemek isteyen sürücüler için trafik kuralları eğitimi, araç kullanırken bilinmesi gereken kuralların öğrenilmesi için etkili bir kaynak olarak tercih edilmelidir. Bu eğitim süresince; trafik işaret ve işaretçileri, park, trafik çekici kuralları, geçiş önceliği ve takip mesafesi gibi konularda detaylı bilgiler aktarılır. Cezai işlemler, can ve mal kaybına uğramamak için bu kurallara özen gösterilmesi gerekir. Eğitim sonrası çalışmak ve bazı noktaların daha iyi anlaşılabilmesi açısından trafik kuralları eğitim videoları da eğitici bir seçenek olarak tercih edilebilir. 
 

Araç kullanırken bilinmesi gereken konular arasında birçok sürücünün en çok zorlandığı kısım arasında park gelmektedir. Araç park etme kuralları incelendiğinde, daha doğru bir yaklaşımın kazanılmasına yardımcı olur. Bu sayede yaya ve diğer araç kullanıcılarını da etkileyen yanlış parkın getirdiği sıkıntılardan kurtulmak açısından değerlidir. 

Araba ile Nasıl Geri Gidilir?

Seyahat etme özgürlüğü sunan araçlar ile manevra yapmak kimi zaman zorlayıcı gelebilir. Bu durumu aşmak için öncelik ile kullanılan aracın iyi bir şekilde tanınması gerekir. Tedirginliğin ve yabancılığın atılmasına özen gösterilmelidir. Araba ile geri geri gitmek, günlük akışta bazı sürücüler için korku doğursa bile doğru teknik ile pratik yapılması halinde kolaylıkla özümsenebilir. Trafiğe kapalı bir alanda; bir sürücü eğitmeni ya da tanıdığınız deneyimli bir sürücü ile çalışmak yardımcı olacaktır. 

Araçla geri geri gitme kararı verildiğinde, ilk olarak etraf kontrol edilmelidir. Vites kutusuna zarar verilmemesi açısından geri vitese alırken hiçbir zaman araç hareket halinde olmamalıdır. Yaya ve araç olmadığına emin olunduğunda, vites kolu P’den R’ye getirilir. Park ederken ya da hamle yaparken oldukça yardımcı bir harekettir. Aynaların her an dikkatle kontrol edilmesi önemli bir adımdır. Sürücünün daha rahat edebilmesi açısından; sağ kolu ile sağ koltuktan destek alarak geriye bakması da tercih edilebilir. 

Araçla geri geri gitme kuralları arasında mümkün olduğunca yavaş hareket etmek yer almaktadır. Hata yapma ihtimalinin en aza indirilmesi açısından bu durum kolaylık sağlar. Arabayı geri park etme sırasında direksiyon mümkün oldukça hareket ettirilmemelidir. Özellikle acemi kullanıcıların direksiyon hakimiyetini kurabilmesi açısından dikkat edilmelidir. Aynı düz yolda giderken olduğu gibi ilerlemek istenen yöne doğru direksiyon çevrilmelidir.

Takip Mesafesi ve Öndeki Aracın Geçilmesi

Takip mesafesinin korunamaması ve hatalı sollama, trafik kazalarının görülme sebebi olarak gösterilebilir. Maddi ve manevi zararların görülebildiği bu durumun yaşanmaması için trafik tabelalarına dikkat edilmelidir. Öndeki aracı geçmek yasaktır levhası, bu açıdan önemli bir uyarı vere trafik işaretlerinden biridir. 

Öndeki aracı geçmenin yasak olduğu yerler:

  • Trafik işaretleri ile yasaklanan alanlar

  • Demiryolu geçitlerinde

  • Yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken

  • Görüşün nispeten yetersiz olduğu dönemeçlerde ve tepe üstlerinde

  • Kavşaklarda ve bu alana yaklaşırken

  • Gidiş-geliş tek şeritli yolların kullanıldığı köprü ve tünel kuyruklarında 

Sollama yapmak tehlikeli ve yasaktır. 

Öndeki aracı geçme kuralları incelendiğinde, trafiğin olumsuz etkilenmemesi için özenle oluşturulduğu görülür. Aşağıdaki durumlarda sağlıklı bir şekilde geçiş yapılabilir:

  • Gerekli olan durumlarda öndeki aracı geçmek için geçilecek aracın soldaki şeritten yapılmalıdır. 

  • Geçme için kullanılan şeridin yeterli alanı sağlaması. 

  • Arkadan gelen bir başka sürücü tarafından geçmeye başlanmamalıdır. 

  • Geçilecek olan aracın bir başka aracı geçmemelidir. 

  • Görüş alanının açık ve boş olmalıdır. 

  • Araçlar arasındaki hız farkı ve uzunlukları açısından kazaya sebebiyet vermeyen yeterli aralığın bulunması gereklidir. 


 

Araçların Doğru Park Edilmesi

Doğru şekilde aracı park etme, en az iyi araba kullanmak kadar önemli bir konudur. Bu durum birçok kullanıcı için endişe verici olabilir. Uzun yıllardır araba kullanan sürücüler bile park konusunda hala sorun yaşayabilir. Ancak pratik yaparak ve bazı püf noktalara dikkat ederek kolaylıkla halledilebilir. 

Araba nasıl park edilir?” sorusuna verilebilecek birden fazla cevap bulunur. Bu soruya cevap verebilmek için park alanı ve aracın boyutu önemli bir belirleyicidir. Araba park etme teknikleri de bu alana göre farklılık gösterecektir. Dikey ya da yatay park olarak adlandırılan bu teknikler zamanla ve pratikle yerine oturan bir beceridir. İki arabanın arasına park etmek için dikey park, yatay park ile kıyaslandığında birçok sürücü tarafından daha kolay bulunmaktadır. Sağ ve solda bulunan araçlar ile olan mesafe iyi bir şekilde ayarlanmalıdır. Bir tarafa diğerinden daha yakın olmamak gerekir, araç kapılarının açılmaması engel olunmamalıdır. 

Yatay ya da diğer adıyla paralel parkta daha fazla hamle yapılması gerekir. Burada mesafeler daha iyi gözetilmeli ve hesaplama yapılmalıdır. Direksiyon hakimiyeti konusunda daha fazla ustalık gerektiren bu yöntemde devamlı olarak aynaları kontrol edilmelidir. Aracın çıkarılacağını da hesap ederek fazladan boşluk bırakılması daha kolay şekilde hareket edilmesini sağlar. Gereken boş alan bulunduğunda, arkada kalacak olan aracın geri kalması gerekir. Öndeki araca paralel yaklaşıp, arka lastiklerin öndeki aracın arka tamponu ile hizalanması gerekir. 45 derecelik bir açıya gelene dek geri geri boşluğa girilir. Direksiyon ters yöne doğru düz konuma getirilerek alana yerleşilir.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam