Araba kullanımı son yıllarda oldukça artmaktadır. Kullanımla orantılı olarak da araçların bakımı da son derece önem kazanmaktadır. Arabaların bakımı yapıldıkça kullanım süresi uzar. Böylelikle hazırlık yaparak araçlardan çok daha fazla verim alınabilir. Düzenli bakımlar ve rutin kontroller ile hem araç kullanıcı hem de trafikteki herkesin can sağlığı korunmuş olur. Böylelikle çok daha kontrollü ve planlı bir trafik akışı sağlanmış olur. Örneğin kış ayları için arabalarda kullanılan en önemli ekipmanlardan biri araba sileceği olduğu için bakımı da oldukça önemlidir. Yağmurlu bir havada arabada en çok kullanılan aletlerden biridir. Sağlıklı bir görüş için daima düzgün çalışmalı ve yağmuru camdan silmeli.
Lastik Seçimi ve Değişimi
Arabalarda bakımı en önemli ekipmanlardan biri de lastiklerdir. Bu lastikler arabanın taşıyıcısı olduğu için son derece dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Lastikler araç kullanımında trafiği tehlikeye atmamak ve can sağlığını korumak açısından düzenli olarak kontrol edilmelidir. Kullanılan araç ister hiç kullanılmamış sıfır kilometre bir araba olsun isterse ikinci el bir araba olsun lastikleri mevsimine göre doğru seçilmezse trafiğe her çıkış tehlike arz etmektedir Lastikler aracın yola tutunmasını sağlar ve aracın hızının artıp azalmasını belirler. Özellikle mevsim değişimlerinde ve yolculuk sırasında lastik bakımı ihmal edilen unsurlardır. Bu noktada mevsime göre lastik seçimi önem arz etmektedir. Yaz mevsiminde yaz, kış mevsiminde kış lastiği kullanılmalıdır. Araçlardan kullanılan yaz lastiği nedir sorusunun cevabı da yine yazın kullanılmaya elverişli olan lastik tipidir. Yaz mevsimi ve havaların ısınmasıyla beraber artık yaz lastiği kullanılmaya başlıyor. Bu noktada güvenli bir yolculuk için mutlaka yaz aylarında kış lastikleri çıkarılıp yerine yaz lastikleri takılmalıdır. Bu yaz lastikleri kış dışında tüm mevsimlerde verimli olarak kullanılabilmektedir.
Yaz lastiği nasıl anlaşılır diye çok sorular yöneltilmektedir. Bu lastik tiplerinin üzerindeki blok kısımları daha kısa ve kalın olmaktadır. Bu lastikler üzerinde uzunlamasına kanallar bulunmaktadır. Yaz lastiklerinin üzerindeki desenler aracın yola daha iyi tutulmasını sağlar. Kış lastiklerine göre bu oyuklar daha azdır ve bu sayede yola teması daha da fazladır. Bu lastiklerin değişimi özellikle yakıt tasarrufu içinde önemlidir. Lastikler mevsimine göre doğru kullanılmaz ise aracın çekiş gücü doğru çalışmaz ve fren mesafesi uzayabilir. Yaz lastikleri yaz aylarındaki sıcaklığa karşılık yıpranma olarak daha dayanıklıdır. Bu sebeple de uzun ömürlü kullanım imkanı sağlar. Yaz lastikleri araçlara hız ve çeviklik katar. Yaz lastiklerinin geç ısınan malzemeden üretildiği için yaz aylarında lastiğin daha canlı kalmasını ve yola tutuşunun çok daha sağlıklı olmasını sağlar. Bu değişkenlere bakıldığında da doğru mevsimde doğru lastik seçimi yakıt tüketimi gibi maddi durumlar içinde son derece önemli bir unsurdur.
Soğutma Sistemlerinin Kontrolü ve Bakımı
Araçlarda yaz aylarında bakım açısından dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de soğutma sistemidir. Soğutma sistemi yaz aylarında aracın performansını etkileyerek daha doğru çalışmasını sağlar. Aracın gücünü etkileyen bu soğutma sistemleri daima kontrol altında olmalı. Şartlar dâhilinde bu soğutma sistemleri motorun en ideal ısıda çalışmasını sağlar. Özellikle içten yanmalı motorlarda soğutma sistemi son derece önemlidir. Bu soğutma sistemleri araçların hararet yapmasını engeller. Bunun yanı sıra optimal yanma evreleri için motorun sıcaklığının olması gereken düzeye gelmesi gerekir. Bunu da bu soğutma sistemleri sağlamaktadır. Termostat gibi soğutma sistemi ekipmanlarının doğru çalışmaması sonucu yakıt sarfiyatı artmaktadır. Bu bakımdan aracın motorunun sağlığı ve uzun süreli araba kullanımı için soğutma sistemlerinin durumu son derece önemlidir. Araç içerisinde kullanılan ısı sistemi ise klimalardır. Araba kliması araç içindeki ısıyı düzenlemek için kullanılan sistemlerdir. Araçlardaki bu klima sistemleri uzun ömürlü bir araba kullanımı için önem arz etmektedir. Klimalar yalnızca yazın değil aynı zamanda kışında araçlarda çokça kullanılan ekipmanlardandır. Kışın araç içi sıcaklığın artmasını yazın ise araç içinin serin olmasını sağlar. Bu noktada dört mevsim kullanılan araba ekipmanlarındandır. Bu noktada bu araba kliması temizleme işlemi gerekmektedir. Bu araba klimalarının performansını korumak ve artırmak açısından son derece önemlidir. Bu klimalar temizlenmediği takdirde kötü bir kokunun da oluşmasına yol açabiliyor.
Burada oluşan bakteriler bu kötü kokuya sebep olmaktadır. Bu da sağlığı tehlikeye atan bir durumdur. O yüzden araba kliması direkt araba içerisindeki insanlarla temas halindedir ve düzenli temizliği yapılmalıdır. Bu bakteri oluşumuna en çok sebep olan şeylerden biri araç stop ettiği zaman buharın sıvıya dönüşerek kanallarda bakteri oluşumu için ortam hazırlamasıdır. Bunu önlemek amacıyla yapılabilecek işlemlerden biri ise aracı stop ettirmeden birkaç dakika önce klimayı kapatmak gerekir. Bu sayede bu buhar soğur ve sıvıya dönüşmesi önlenmiş olur. Araç klimaları temizlenirken polen filtresi de unutulmamalı. Polen fitresi temizlenerek daha iyi performans alınabilir, yakıt tüketimi azaltılabilir. Bir diğer temizlenmesi gereken yer ise hava kanallarıdır. Spreylerin uzun başlıkları ile burası temizlenebilir. Bu düzenli kontroller sayesinde araç klimasından çok daha fazla verim alınır.
Yağışlı Havalar İçin Silecek Bakımı
Arabalarda sık sık kontrol edilmesi gereken yerlerden biri de araba silecekleridir. Araba sileceği genellikle araçlarda temizliği ve bakımı aksatıla parçalardandır. Araba silecekleri özellikle yağışlı havalarda görüş kalitesini etkileyen en önemli unsurdur. Silecekleri doğru ve iyi bir performansta çalışmadığı takdirde hem sürücü hem de trafik tehlikeye atılmış olur. Bunları önlemek için düzenli olarak sileceklerin bakımı yapılmalı.
Araba silecek temizleme işlemine ilk olarak sileceğin lastiğini temizlemeyle başlanabilir. Bu sayede lastik üzerine sıkışan tozların ve başka maddelerin camı çizmesi durumu ortadan kaldırılır. Burada en çok iş sileceklerin lastiklerine düştüğü için esas temizlenmesi ve üzerinde durulması gereken parça bu lastiklerdir. Silecek lastiklerinin köpüklü bir su ile değil sadece su ile temizlenmesi önerilir. Burada bulunan hassas parçacıklar deterjanlı su ile temas halinde veya elle sert bir müdahale sonucu yıpranarak sileceğin performansını düşürebilir. Bu nedenle bu lastiklerin temizliğinin ılık su ile yapılması gerekir. Silecek lastiği sürekli kontrol edilmeli çünkü aracın dışarı ile temasında birebir var olan bu parça böcek, toz, çamur gibi maddelerle karşı karşıya kalmaktadır. Silecekler bakımsız ise aracın camı çizilebilir ve çok basit bir işlem gereksiz masraflara yol açabilir. Çizilen bir camı değiştirmek bu sileceklerin temizliğini aksatmanın en ağır bedeli olabilir.
Bunun yanında tabi ki bunun hayati boyutu da son derece önemlidir. Düzgün çalışmayan bir araba sileceğinin temizliği iyi yapamaması sonucu sürücü görüşü kaybedebilir ve kazaya sebep olabilir. Bu gibi durumların yaşanmaması adına mutlaka rutin kontrolleri yapılmalı. Burada sileceğin çalışması içi gerekli olan araba silecek suyu da unutulmamalı. Sileceklerin çalışması için gerekli olan su bulunmazsa silecekler işlevsiz kalacak ve camın temizliğini yapamayacak. Toz yığını bir camı temizlemek için kesinlikle bu suya ihtiyaç vardır. Bu nedenle yolculuğa çıkmadan önce birincil olarak hayat için daha sonrasında da konforlu bir seyahat için aracın parçaları kontrol edilmeli, bakımı yapılmalı ve temizlenmeli.