blog blog

Araba Nasıl Yıkanır?

30 Aralık 2021

Araba yıkamak bakıldığında basit bir eylem gibi görünse de aslında birçok püf noktası ve dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Arabanızı yıkamanız tavsiye edilen gün dilimleri farklıdır, arabanızı yıkarken kullanacağınız malzemeleri özel olarak seçmelisiniz ve bu gibi birçok durum mevcuttur. Yanlış yıkama sonrası arabanızda hasar oluşabilir, boyası çizilebilir, sıfır araçlarınızda yine aynı şekilde çizilme olabilir. Ya da iç temizlemede yanlış malzeme kullanımı sonucu koltuklarınızda hasar meydana gelebilir. Bu gibi durumların önüne geçebilmek adına bu maddelere dikkat etmeniz gerekmektedir. Arabanızın içini nasıl yıkadığınız bile önem teşkil etmektedir. Bu yazımızda araba koltuğu nasıl yıkanır, araba nasıl temizlenir, araba koltuk kılıfı nasıl yıkanır, sıfır araba nasıl yıkanır, kaplama araba nasıl yıkanır gibi sorularınıza çözüm bulmayı hedefliyoruz. Bu yazıdan yola çıkarak siz de araba yıkama rutinlerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz.

Aracınızı Yıkarken Mutlaka Bunlara Dikkat Edin

Aracınızı yıkarken dikkat etmeniz gereken birçok unsur bulunmakta. Öncelikle birinci unsur yıkama sıklığı aracınızı iki haftada bir yıkamanız oldukça yeterli bir süre olacaktır. Sık yıkamak ya da yıkamamak kesinlikle olumsuz sonuçlara yol açacaktır. Araba nasıl yıkanır veya iç temizlikte araba koltukları nasıl yıkanır hakkında birkaç bilgi paylaşalım. Öncelikle arabanızı bölüm bölüm yıkamış olmak sizlere fayda sağlayacaktır. Arabanızı yıkarken üst, ön, yan ve arka olmak üzere bölümlere ayırın ve her seferinde bir bölüme yoğunlaşın. Böylelikle işiniz daha kolay olacaktır ve detaylara yoğunlaşabilme imkanı bulabilirsiniz. Artı olarak arabayı köpükledikten sonra köpüklediğiniz noktayı bir süre sonra durulamak önem taşır. Bölümlere ayırmadığınız takdirde köpüğü ilk sürdüğünüz noktadaki köpük kuruyacak ve durulamanız sonrasında bile iz bırakacaktır. Son zamanlarda sık düşülen hatalardan biri ise ev temizlik malzemeleri ile araba temizliği yapmaya çalışmak. Bu hata arabanıza büyük ölçüde zarar verebilir. Arabalar için özel üretilen kimyasallardan edinin ve aracınızı bunlarla birlikte yıkayın. Farkı siz de göreceksiniz. Aynı şekilde iç temizlikte de evinizde kullandığınız deterjanları kullanmayın. Koltuk kumaşına büyük ölçüde zarar verecektir. Daha sonra aracınızı satışa çıkarmak istediğinizde bu gibi hasarlar ekspertiz raporunda görünmekte ve aracınızın değerini düşürmektedir.

Güneşli Alanda Araba Yıkamak

Güneşli alanda arabanızı yıkıyor olmanız belki de yapabileceğiniz en büyük hata olabilir. Sevdiğiniz arabanızın üzerinde sudan kaynaklı kireç lekelerini görmek istemiyorsanız güneş altında araba yıkama işlemini yapmayın. Bunun yerine gün batımı saatlerini tercih edin. Sabah saatlerinde yıkama yaptığınızda nemli hava arabanızın kurumasını zorlaştırır ve uzun süre ıslak görünüm sağlar. Yazın da kışın da arabanızı yıkamak için bulabileceğiniz en doğru zaman gün batımına doğru olacaktır. Çünkü leke riski en düşüğe iner. Gölgede yıkama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz ancak doğrudan güneş ışığına temas edeceği riski düşünüldüğünde yıkama işleminizi kesinlikle güneş batımına doğru yapmanızı öneriyoruz. Güneş temasında oluşacak lekeler kalıcı olabilir ve bu gibi leke, çizik sorunları arabanızı satma gibi bir karar aldığınızda ekspertiz raporlarında ya da direkt gözle görülür şekilde sizlere sorun çıkartabilir. Arabanızı aldığınız gibi muhafaza etmek istiyorsanız bu gibi durumlara dikkat etmeniz gerekmektedir.

Arabayı Silerken Dikkat Edilecekler

Arabayı yıkamak kadar onu silerkenki uygulamalar da önem taşıyor. Yıkarken sorun yaşamasanız bile silerken yaşadığınız sorunlar yine çizik ve benzeri hasarlara yol açabilir. Bunların önüne geçmek için mikrofiber bez kullanımı sağlanabilir. Aynı zamanda bildiğimiz klasik sentetik sarı bezler de bu iş için tam uygun denebilir. Mikrofiber bezler normal toz bezlerine göre farklılık gösterir. Havları insan saç teline oranla 100 kat daha incedir. Bu sayede daha hassas bir temizlik sağlar. Sentetik sarı bezinizin bulunmadığı durumlarda mikrofiber bezleri tercih etmeniz yerinde bir karar olacaktır. Bu sayede kurulama işlemi sırasında yaşanabilecek çizilmelerin önüne geçersiniz. Aynı şekilde bu mikrofiber bezleri arabanızın camları için de kullanabilirsiniz. Hiçbir şekilde çizilme yapmayacaktır. Aynı zamanda camlar için özel solüsyon kullanmanız da faydalı olacaktır.

Arabayı Yıkarken Dikkat Edilecekler

Arabanın dış temizliği kadar iç temizliği de önemlidir. Sonuç olarak sürücünün bulunduğu iç mekan da temizlik açısından hassasiyet sağlanması gereken bir ortamdır. Araba içi nasıl yıkanır diyecek olursanız aracınızı yıkarken birçok adım uygulanması gerekmektedir. İç temizliğe başlamadan önce arabanızdaki paspasları çıkarabilirsiniz. Öncelikle bu paspasların temizliğini sağlamanız başlangıç için iyi bir adım olacaktır. Öncelikle gözle görülür tozları, kirleri atabilmek için paspasları silkeleyin. Büyük ölçüde fayda sağlayacaktır. Köpükle bu paspasları yıkadıktan sonra arabanızı temizlediğiniz kalan süre içerisinde kuruması için bırakabilirsiniz. Sonrasında hafif nemli bir bez edinin. Bu normal sarı bir bez veya mikrofiber bir bez olabilir. Araba içerisinde oluşan toz tabakasından kurtulmanız için gerekli bir adımdır. Bu şekilde şoför bölgesi ve diğer bölgeleri kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Bezin nemli olması önemli. Nemli bez tozu tutmada büyük bir etken olarak görev yapıyor. Aynı şekilde bez ile ulaşamayacağınız yerlerdeki tozlar için ise araç içi süpürge ya da normal elektrikli süpürge kullanımı sağlayabilirsiniz. Koltuk yıkama konusunda kullandığınız deterjanlara mutlaka dikkat edin. Evlerde kullandığınız deterjanın araba koltuklarında kullanılması sorun yaratabilir. Araçlar için üretilen deterjanları tercih edin ve bunları kullanmaya gayret gösterin. Aşınma durumunda koltukların kılıflarına büyük ölçüde zarar vermiş olursunuz.

Araba Ne Sıklıkla Yıkanır?

Arabaların yıkanma sıklığı da mevcut. Ve bu kurala uymak da arabanızın cilasının erken yıpranmasını önler. Sürekli kullanım sağladığınız aracınızı rutin olarak iki haftada bir şekilde yıkayabilirsiniz. Bu oldukça yeterli olacaktır. Ancak havasında veya suyunda tuz oranı yüksek bir bölgede yaşıyor ve aracınızı kullanıyorsanız aracınızda paslanma meydana gelebilme riskine karşı iki haftada bir yerine haftada bir olarak yıkayabilirsiniz. Daha güvenli olacaktır. Araç nasıl yıkanır, ne kadar sürede bir yıkanır sorunuza cevap olarak şöyle bir ek bilgi de verebiliriz. Araç yıkamak genelde araç kullanıcıları tarafından yaz aylarında yapılan bir eylem olarak görünüyor. Ancak kış aylarında yıkamak daha önemli. Kış aylarında tuz ile aracın teması daha fazla oluyor. Yollar tuzlanıyor ve bu tuzlar kaportaya büyük ölçüde zarar verebiliyor. Bunun önüne geçebilmek amacı ile haftada bir defa yıkamak gerekiyor. Mevsim geçişlerinde ise detaylı bir temizlik yapmak gerekiyor. Buna özet olarak iç ve dış temizlik diyebiliriz. Aracınızın sadece içi ve kaportası değil, neredeyse bütün iç ve özellikle dış parçalarının temizliğini kapsayan bu temizlik türü her mevsimde hijyenik bir şekilde aracınızı kullanmanız için gereklidir. Ayrıca aracınızda yaşanacak mevsimsel hasarları da önlemekte fayda sağlar. Arabanızın egzozunu, süspansiyonlarını ve benzeri bölgelerini belirli aralıklarla temizlemeniz gerekmektedir. İki haftada bir arabanızı yıkamanız yeterli iken, altı ayda bir de cilalamanız gereklidir. Bahsettiğimiz iç ve dış temizliği ise her üç ayda bir yapmanız yeterli olacaktır. Arabanızı ilk gün gibi muhafaza etmeniz için bu tür adımlar oldukça önem taşımaktadır. Ancak dediğimiz gibi yıkama sıklığını çok da abartmamak gerekiyor. Sık yıkama durumlarında yıkama esnasında kullanılan kozmetik ürünlerden dolayı araçta dönüşü mümkün olmayan aşınmalar meydana gelebilme ihtimali var.

Editörün Seçtikleri

Benzer İçerikleri Gör

Güncel İçerikler

Araç Satışında Sigorta Zorunluluğu Getirildi
2025 MTV Fiyatları
Pasaport Harçları 2025
Vergi ve Harç Düzenlemeleri 2025
Araç Sigorta Fiyatını Belirleyen Etkenler
Trafik Sigortası Fiyatları
Whatsapp Whatsapp'dan yaz

Tamam