Hem kişisel hem de çevresel faktörler sebebiyle oluşabilecek kaza gibi durumlar için yapılması gereken trafik sigortası, oluşan maddi ve manevi kayıpların en aza indirilmesi amacı ile başvurulan en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Her yıl yenileme koşulu ile yaptırılması gereken zorunlu trafik sigortası kaza sonrası bireylere birçok avantaj sunmaya devam etmektedir.
Trafik Sigortası Nedir?
Beklenmeyen kaza ya da hasar gibi durumlar sonucu ortaya çıkan masrafları en aza indirmek için devlet tarafından yasal bir zorunluluk hale getirilen trafik sigortası, kazaya maruz kalan iki taraf için de büyük avantaj sağlar. Karayolları Trafik Kanunu ile düzenlenen zorunlu trafik sigortası, kaza sonucu oluşan hasarları sigorta kapsamında karşılamayı amaçlar. Buna bağlı olarak, zorunlu trafik sigortası kazayı karşılar mı sorusunun cevabı bu şekilde özetlenebilir. Birçok avantaja sahip olan trafik sigortasının yapılmaması hem araç sürücüsünü hem de trafikteki tüm araçların hayatını tehlikeye atmaktadır. Seyir halindeki bir aracın zorunlu trafik sigortasının süresi geçtiği ya da yapılmadığı tespit edildiğini anda bağlanır ve belirli bir otoparka götürülür. Aracı bağlanan sürücünün, zorunlu trafik sigortası poliçesini görevlilere ibraz etmesi beklenir. Herhangi bir ibraz söz konusu değilse, poliçenin yapılması ya da yenilenmesi istenir. Bu süreç boyunca araç, çekilen alanda kalır ve poliçe yenilenene kadar trafikten men edilir. Aracın sigortasız bir şekilde trafiğe çıkması sebebiyle kesilen para cezası ve otoparkta kaldığı her gün için ödenen ceza ile birlikte aracın çıkışı sağlanır. Zorunlu trafik sigortasının bulunmadığı ödünç alınan ya da kiralanan arabalarda da süreç aynı şekilde işler. Bu gibi durumlara maruz kalmamak amacıyla, trafik sigortası fiyatı bakımından da her araç sahibine çeşitli kolaylıklar sağlamıştır.
Trafik Sigortası Kapsamında
Zorunlu trafik sigortası her araç sahibinin mutlaka yaptırması gereken bir sigorta türü olup, aracın karşı tarafa verdiği zararı karşılamaya yönelik olması sebebiyle de geniş bir kapsama sahiptir. Trafik sigortası teminatları, Hazine Müsteşarlığı tarafından düzenlenerek standart bir hale getirilir. Bu sebeple kolayca değiştirilemez, maddelerin üzerinde oynama yapılamaz. Yalnızca fiyatı ve ödeme şekilleri bakımından sigorta şirketlerince değişiklik gösterebilir. Böylece her şirket, kendilerine en uygun olan zorunlu trafik sigortası fiyat aralığını belirleyerek kullanıcılarına sunar. Zorunlu trafik sigortası kaza ödemeleri kapsamına giren teminat türleri şu şekilde sıralanmıştır;
Maddi zararlar teminatı:
Hak sahibi kişinin, kaza esnasında aracında meydana gelen hasar ya da değer kaybını işaret eder. Talep edilmesi halinde araçlardaki değer kaybının tespit edilmesi, ruhsat sahibi sigorta eksperleri tarafından, genel şart esaslarına uygun olarak gerçekleştirilir.
Sağlık giderleri teminatı:
Kaza esnasında zarar gören karşı tarafın, eski sağlığına geri dönebilmesi amacıyla yapılacak olan tüm tedavi masraflarının karşılanması işlemidir. Zarar gören kişinin tedavisinin başladığı andan itibaren ortaya çıkan bakım, protez, organ, tedavi ve iş gücünün azalmasıyla ilgili ortaya çıkan tüm giderler teminat kapsamında kabul edilir. Yapılan düzenlemelerden sonra sağlık giderleri teminatı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sorumluluğunda olacak şekilde değerlendirilmeye başlamıştır.
Sürekli sakatlık teminatı:
Kaza sonrası kişide meydana gelen sürekli sakatlık durumu sebebi ile ileride yaşayabileceği maddi ve manevi zararları karşılamaya yönelik teminat türüdür. Kişinin gerekli tedavileri yapıldıktan sonra yetkiye sahip bir hastaneden alınan sağlık raporu ile, sürekli sakatlık oranının belirlenmesi gerekir.
Destekten yoksun kalma (ölüm) teminatı:
Ölümlü trafik kazası zorunlu trafik sigortası kapsamına girmektedir. Kişinin kaza sonucu vefat etmesi halinde, bu kişinin desteğinden yoksun kalan yakınlarının zararını karşılamak için belirlenecek olan tazminat miktarını içerir. Tazminat miktarının belirlenmesi, vefat eden kişi esas alınarak oluşturulur.
Yukarıda sıralanan maddeler, zorunlu trafik sigortası hangi kazaları karşılar cevabını özetler niteliktedir. Bu teminatların dışında, çevreye ya da hayvanlara zarar verilmesiyle oluşan trafik kazalarında zorunlu trafik sigortası tarafından tüm giderler karşılanmaktadır.
Trafik sigortasının kapsadığı maddelerin yanında, teminat dışı kalan durumlar da mevcuttur. Bunlar:
İşletilme halinde bulunmayan araçların sebep olduğu zararlar,
Hak sahibinin kusurlu bulunduğu tazminat talepleri,
Kişilerin yanında, bagajında ya da aracın römork kısmında yer alan eşyaların zararı,
Manevi tazminat talepleri,
Araç alım-satım, onarım gibi işlemlerde ortaya çıkan hasarlar,
Aracın izinli ya da izinsiz bir şekilde katılmış olduğu yarışlarda ortaya çıkabilecek hasarlar,
Terör eylemlerinde kullanılan araçların hasarları, zorunlu trafik sigortası teminatlarının dahil edilmeyen durumlar olarak kabul edilir.
Trafik Sigortası Zorunlu Mu?
Trafik sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun kararıyla birlikte, trafiğe çıkan her araç için zorunlu hale getirilen bir sigorta türüdür. Yapılmadığı ya da geç yapıldığı takdirde yasal yaptırımları mevcuttur. Trafikte, model fark etmeksizin araç sahibi olan her bireyin üçüncü kişilere zarar verebilme ihtimali bulunur. Trafik sigortası tam da bu noktada devreye girerek üçüncü kişilerin can ve mal güvenliğini sağlar, zararı karşılamayı amaçlar. Zorunlu trafik sigortasının süresi bittiği anda yenilenmesi gerekir. Hiç yapılmadığı ya da yenilenmediği her 30 günde, prim tutarına ek olarak %5 ceza eklenir. Bu gecikme ücreti, prim tutarının en fazla %50’sine kadar çıkabilir. Buna ek olarak, trafik sigortası bulunmayan bir araç, trafik polisi kontrolüne takıldığı anda bağlanır ve bir otoparka götürülerek sigorta yapılana dek orada tutulur. Sigorta yaptırılmadığı takdirde trafikten men edilerek para cezası verilir. Bunun yanında Zorunlu trafik sigortası olmadan kaza yapmak, polis çağırılarak işlemlere başlanmasını gerektirir. Kazaya sebep olan aracın zorunlu trafik sigortası bulunmuyorsa, karşı taraf hasarını kendi trafik sigortası ile karşılar. Daha sonra masraflar belirlenerek trafik sigortası bulunmayan ve kazaya sebep olan araç sahibinin bu masrafları ödemesi sağlanır. Bu şekilde mağdur ve trafik sigortasına sahip olan taraf, adli işlemlerle uğraşmadan zararını karşılar ve trafik sigortası olmayan araca ek bir ceza yaptırımı uygulanır. Böylece trafik kazası zorunlu trafik sigortası bulunmayan araçlar için büyük bir maliyet oluşturabilir. Bunun yanında tek taraflı kazalarda zorunlu trafik sigortası uygulaması, sigortalı kişinin vefat etmesi durumunda yakınlarına destekten yoksun kalma tazminatı ödemeyi amaçlar. Fakat bu tazminata sahip olmak için dikkat edilmesi gereken bir husus mevcuttur. Destekten yoksun kalma tazminatı talebi için kazanın 15 yılı geçmemesi gerekir. Bu süreyi aşan kazalar için tazminat talebi oluşturulamaz.
Trafik Sigortası İçin Gerekli Evraklar
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak için gerekli olan birkaç belge mevcuttur. Bu belgeler, sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak sigorta şirketleri tarafından istenen belgeler aşağıdaki gibidir:
Kişisel Bilgiler;
Ruhsat sahibinin adı, soyadı ya da unvanı
Vergi numarası (şirketler için)
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası (şahıslar için)
Ruhsat sahibinin adresi
Araç Bilgileri;
Plaka numarası
Aracın Markası
Aracın Modeli
Aracın kullanım şekli (otobüs, binek araç vb.)
Aracın Tipi
Doğru fiyat bilgisi ve teklif için bu alanların detaylı bir şekilde doldurulması önemlidir. Sigorta şirketi tarafından ek bilgi istenirse, onların da eksiksiz doldurulması gerekir.
Trafik Sigortası Hesaplama
Trafik sigortası hesaplarken, primi etkileyen faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Bu faktörler, sigorta fiyatlarında değişiklik gösterebilir. Aracın sahip olduğu il kodu, primi etkileyen durumlardan biridir. Trafiğin yoğun olduğu ve risk taşıyan bölgelerde prim tutarı yüksektir. Trafik sigortası kaza yapınca artar mı sorusu, araç sahibi her bireyin kafasını kurcalayan sorulardan biridir. Aracın kaza yapıp yapmadığı ve kaza sayısı, prim tutarını etkileyen faktörlerdendir. Kazaya karışmış bir aracın primi, hiç karışmamış bir araca göre daha fazla olacaktır. Bunun yanında, kazaya karışmayan araçlar, hasarsızlık indirimi hakkından yararlanabilir. Zorunlu trafik sigortası kazada ne kadar öder sorusunun cevabı da değişkendir. Kaza esnasında vefat olup olmaması, poliçe limitleri ve teminatlara göre farklılık gösterebilir.
Sigortaladım.com'un sağladığı üstün kalite anlayışı ve müşteri memnuniyetine önem veren kadrosu sayesinde tek bir tuşla teklif alabilir, standartlarınıza uygun poliçeyi satın alabilirsiniz. Zorunlu trafik sigortası kazanın ne kadarını öder, poliçe fiyatları, teminatlar ve limitler gibi aklınıza takılan her soruyu kolaylıkla sorabilir, bütçe dostu seçeneklerle hemen şimdi zorunlu trafik sigortanızı yaptırabilirsiniz. Size en iyi hizmeti ve en uygun fiyatları sunmayı amaçlayan sigortaladım.com, dinamik kadrosuyla her zaman yanınızda olur.